LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Grete Qviberg: "Jag skulle aldrig stanna i en dålig relation"

02 okt, 2016 
AvLotta Gray
Man kan tro att Grete Qviberg är född med guldsked i munnen men inget kan vara mer fel. Nu berättar hon om de andra kvinnorna och skilsmässan från Aje Philipson.
Annons

Platsen är krogen Broms på Östermalm i Stockholm. Jag funderar på hur jag ska presentera henne. Societetsdam? Entreprenör? Modell? Affärskvinna? Grete Qviberg, 70, är allt det där och lite till. I dag bär hon diadem. Och grön jacka med spetskanter.

– Det här är ett trevligt ställe, säger hon och beställer kaffe, juice och grovt bröd.

Grete Qviberg, med sin Kent Löwenberg på Alexandra Charles bröllop.
Grete Qviberg, med sin Kent Löwenberg på Alexandra Charles bröllop.

Grete är uppväxt i förorten Gubbängen, södra Stockholm med systern Kari. 75. Nära till skolan. Stora grönområden och man låste aldrig dörren. Somrarna tillbringades  i Norge då föräldrarna var bördiga därifrån. När Grete hittade en rockring blev hon så uppslukad av att träna att hon sedermera blev SM-mästare i rockring.

Annons

– Jag gick på gatan och rockade mig fram, var på ungdomsgården på Söder och tränade och fick hämta pris i Stadshuset där tävlingen hölls, för jag var så bra. Jag reste runt i Folkparkerna med en orkester som 12-åring med mina hula hop-ringar och sjöng. Är det något jag vet så är det hur det är att vara artist och kuska runt i folkparkerna. Inte min grej.

Grete har alltid varit känd för sin skönhet och skarpa tunga.
Grete har alltid varit känd för sin skönhet och skarpa tunga.

Efter grundskolan började Grete jobba på NK:s leksaks-avdelning där hon premierades för sina säljkunskaper. Sedan arbetade hon för klädmärket Martinette som telefonist, mannekäng och bokförings-ansvarig men blev uppring av modellagenturen MSH.

Annons

– Jag började jobba som modell vid 16 och hade hela världen som arbetsfält, Paris under en kort period, jobbade för Vouge i London med den kände modefotografen Norman Parkinson, träffade den tidens stora artister och tävlade i Miss World, Miss Scandinavia och Miss Europa och placerade mig i alla de där tävlingarna.

Grete Qviberg med dåvarande sambon Per Jacobsson.
Grete Qviberg med dåvarande sambon Per Jacobsson.

Grete levde redan ett liv  i jetsetvärlden. Tjänade egna pengar, hade en egen plattform, ett eget sammanhang när hon 24 år gammal träffade Sveriges mest pengastinne man, Aje Philipson, i dag 73.

Annons

– Många trodde att jag sökte en rik man men inget var mer fel. Aje var den blyge, unge killen som visserligen hade pengar men inte alls var speciellt världsvan. Han såg mig på nattklubben Alexandras och sa ”henne ska jag gifta  mig med”. Jag var inte så värst intresserad först men blev föll för hans charm.

Paret var gifta i 18 år, fick barnen Nina, 48, Anja, 46, samt Andreas, 40, och levde ett liv med stort socialt umgänge och många fester.

– Men det där skedde först efter att jag klev in i hans liv. Vi skapade det livet ihop.

Aje Philipson med tre av av sina barn.
Aje Philipson med tre av av sina barn.

När Grete hade tröttnat på att dela sin man med andra kvinnor lämnade hon Aje.

Annons

– Jag gick på en gång. Jag skulle aldrig stanna i en dålig relation med en man, hur mycket pengar han än hade, berättar hon och spänner de där grönblå ögonen i mig. Grete byggde sitt eget liv och mötte så småningom en ny kärlek i Per Jacobsson.

Grete Qviberg och Kent Löwenberg på Gretes 70-årsfest.
Grete Qviberg och Kent Lösenberg på Gretes 70-årsfest.

De träffades i Paris och han hade nyligen separerat.

– Och jag sa ”det måste vi fira”. Sedan blev vi ett par och hade ett fantastiskt liv i tolv år, mycket skratt, mycket roligt. Vi fick Christian, 29, och Per hjälpte mig att bygga upp mina tre boutiquer. Tyvärr var det mycket alkohol med i bilden på alla middagar. Själv dricker jag inte och jag märkte att han förändrades. Började träna, gå på ett speciellt sätt, trippa fram på tårna, gå ner i vikt. Det visade sig att han hade en relation med en ryska i Moskva där han jobbade långa perioder. Jag var helt knäckt men lämnade honom.

Annons
Med maken Per Jacobsson och son 1994.
Med maken Per Jacobsson och son 1994.

Grete ville tidig ha många barn och har nu sju barnbarn som hon älskar högt. Hon har varit familjens nav och sett till att hålla ihop dem alla.

– Jag var tvungen att klara mig, började med aktier efter  att ha sålt min våning och flyttat in i en hyresrätt. Fick loss pengar på det sättet och kunde jobba med mina aktier, fonder och boutiquer.

Grete Qviberg är god vän med Ajes fru Bathina Philipson. Här på Noppes sommarfest, 2014.
Grete Qviberg är god vän med Ajes fru Bathina Philipson. Här på Noppes sommarfest, 2014.

Grete fingrar på halsbandet hon bär i form av en sten-beströdd groda. En present från nuvarande kärleken, metall-magnaten Kent Löwenberg, 73.

Annons

– Han ringde mig efter att ha hört av Per att jag numera var skild. Vi pratade i telefonen hela nätterna i två veckor. Det är tio år sedan, han är en fantastisk man. När han mötte mig på Arlanda första gången efter våra samtal hade han en liten prydnadsgroda i sin hand. ”Nu får du kyssa en prins”, sa han, så grodor har blivit vår grej.

137575_lotta_grete4
Lotta Gray möter en spännande Grete

Förra året höll han en stor överraskningsfest på Gretes 70-årskalas. 300 gäster, Eric Ericsonhallen klädd i leopardmattor, tofsbeströdda gardiner, plymådraperade flickor och med bland andra artisten Gloria Gaynor, 66, på scen.

– Helt galet. Alla stod upp, skrek och klappade händerna, barnen höll tal och ja, jag kommer aldrig att glömma det.

Nu tillbringar hon sin tid i våningen i Marbella. Är ofta barnvakt, reser en del och lever ett gott liv med sin Kent.

– Jag ångrar ingenting.

Foto: IBL, Stella

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons