Artikeln innehåller reklamlänkar

Greta Thunbergs sylvassa pik får världsartisten Bono att jubla

Greta Thunberg hyllas av Bono

16-åriga Greta Thunberg har tagit världen med storm. Nu hyllas hennes kamp mot klimatkrisen av självaste Bono.

Greta Thunberg, 16, har den senaste tiden uppmärksammats världen över. Allt började med en klimatstrejk utanför riksdagen i Stockholm, nu reser hon världen runt för att prata om klimatkrisen. 

ANNONS: Vinterblek? Få snygg solkysst färg hemma med lättapplicerad brun utan sol. Fynda den här! (länk till Aller media shop)

Nyligen var hon gäst i tv-programmet Skavlan och hyllades för sina kloka ord och för kampen mot ett bättre klimat. Bland annat berättade hon att hon fått sina föräldrar Malena Ernman, 48, och Svante Thunberg, 49, att sluta flyga, och nu vill hon få med sig resten av världen.

– Lösningen är så lätt att en femåring kan förstå det. Vi måste stoppa utsläppen, sa hon i Skavlan.

Just nu befinner hon sig i Schweiz, dit hon självklart har tagit tåget ner, bland politiker, världsstjärnor och finanspampar. Den årliga konferensen ”Världsekonomiskt forum” är i full gång. Tidigare i år släppte de en rapport där fyra av de fem punkter på listan om vår tids största ekonomiska hot handlade om klimatet. Trots det är motståndet till att jobba för klimatförbättringar hårt. Greta har många som går emot henne, men hon fortsätter att kämpa.

Greta Thunbergs pik till världsledarna

När hon höll tal framför storheter som Bono, Will.I.am och FN:s före detta klimatchef Christiana Figueres passade hon på att pika världsledarna. 

– Vissa säger att klimatkrisen är något som vi alla bär skulden för, men det är inte sant. Om alla är skyldiga så finns det ingen som bär ansvaret. Och några är ansvariga. Vissa människor, företag och framför allt beslutsfattare har vetat exakt vilka värderingar de har offrat för att fortsätta tjäna osannolikt mycket pengar. Och jag tror att många av er samlade här i dag tillhör den gruppen människor, sa Greta på scenen framför alla.

Först blev det alldeles tyst, därefter började Bono att applådera. Han fick till slut med sig hela publiken.

Vilken hjälte Greta är! Hon förtjänar alla hyllningar i världen!

LÄS MER: Efter avslöjandet – Bono pekas ut i skattesmitarhärvan

LÄS MER: Malena Ernman: ”Vår 12-åriga dotter har fått diagnosen Aspergers”

FOTO: Ibl/Karin Törnblom, Rex

SENASTE NYTT!