Graviditeten var nära att knäcka Doreen Månsson: "Jag spydde konstant i nio månader"

När Lotta Gray möter Doreen Månsson handlar det mycket om rättvisa, demokrati och broderskap. Men också om kärleken till sambon Henrik och kärleksbarnet Amina.

När Doreen Månsson, 41, kommer till Sturehof är jag redan först och restaurangen har precis öppnat. Jag får böja mig rejält ner när vi kramas, med mina 178 i strumplästen och Doreens 163 blir  det lite skillnad, konstaterar jag.

IMG_5583

Foto: Privat

När hon börjar prata är det som att dras in i en torktumlare, fast på ett bra sätt. Energisk är det som slår mig. Hon beställer gazpacho, jag sallad och sedan vinkar hon till sig vännen Per Holknekt, 55, som råkar gå förbi. Han tar en kaffe med oss innan vi börjar prata livet i allmänhet. Doreens biologiska pappa är från Irak, mamman svenska.

– De träffades i Helsingborg där jag föddes, men sedan mötte min mamma en ny man, han tog mig till sitt hjärta, adopterade mig och blev för mig en ”riktig pappa” och vi flyttade till Umeå.

Bonuspappan fick en FN-tjänst i Nigeria och Doreen började i en brittisk internatskola med katolska nunnor, där det bara gick välbeställda nigerianska barn. Och så Doreen då.

– De gav mig kläder, tyckte synd om mig, jag var det enda europeiska barnet men jag reflekterade aldrig över det. De tyckte synd om mig för att mina flätor aldrig höll, berättar hon och lutar sig fram över bordet som för att ge orden mer eftertryck.

Hennes numera djupa engagemang i internationella fråga är hon säker på härrör från tiden utomlands.

–Jag vet hur det är att komma till ett annat land, hur viktigt det är med stödet från lokalbefolkningen. Det pratas om att de som kommer hit ska anpassa sig men vi måste ju stötta, bjuda in. Det är som att gå till en fest trots att du inte är bjuden.

När hon kom tillbaka till Sverige kände hon sig annorlunda inuti och pratar mycket om hur normsjuka vi är i det här landet.

Doreen Månsson 40 år

När Doreen fyllde 40 uppvaktade Se&Hör. Foto: Malin Bondeson

– Jag hade andra referenser, en annan världsbild. Här är vi besatta av att vara likadana,att passa in och det får människor att känna sig som dåliga kopior.

När hon vid elva års ålder flyttade till Zambia och gick i svensk skola insåg hon också hur mycket mer mån om sitt arv man blir när man försöker behålla sina rötter.

– Du har bara din familj och gör vad som helst för att behålla din historia, speciellt om du har barn. Gräver ner midsommarstänger som ser ut som fallossymboler och skuttar runt som små grodor, allt för att barnen ska behålla det där. Det är samma sak med människor som kommer hit. Det blir oerhört viktigt att behålla sin bakgrund.

Doreen vill ha kaffe med laktosfri mjölk. Yngsta dottern Yasmine, 18, kommer. Hon sommarjobbar på Sturehof och är väldigt omtyckt.

När Doreen gick högstadiet i Uppsala samt pluggade på Komvux ville hon bli advokat och inspirerades av TV-serier som ”L.A. Law” (Lagens änglar”).

– Tänk att bara få argumentera och tjäna pengar samtidigt och kunna leva på det.

När hon var 17 föddes äldsta dottern Hayat, 24.

–Jag var en avslappnad ung mamma, litade på min insikt som förälder, fortsatte plugga och hamnade på tv som reporter i ett program om valet 2002 tack vare vännen Tarek Saleh, 43, när jag var 23.

WEB_SPORT

Jobbet har försatt Doreen i många udda situationer. Foto: Maja Suslin

Sedan dess har det rullat på med bland annat ”Doreen 21.30”, hon har varit programledare i Sveriges Radio, programledare och redaktör för ”Idol eftersnack”, dramaserien ”Dream Team”, ”Ung och bortskämd”, ”Trädgårdstoppen”, programlett SVTs midsommarfirande, tävlat i ”På spåret” samt nominerats för bästa program och bästa programledare för dokumentärserien “Välkomna nästan allihopa”.

Hon har även skapat ”Dilemman med Doreen” där man via musik satt fokus för att lyfta barns problematik på ett annorlunda sätt där och där hon även skrivit totalt 30 låtar som Grammisnominerats. Barnprogrammet ”Bolibompa” är dock det hon ser som det största.

– Det är ju ett superviktigt samhällsprogram för små barn där vi jobbade mycket med allas lika värde och hur man till exempel för Sverige närmare världen.

När hon jobbade med ”Välkomna nästan allihopa” blev hon så pass hotad att SVT plockade bort henne ur produktionen ett tag.

– Det gjorde mig helt matt, jag sjukskrev mig en period. Tänkte att det är helt kört, vi har så mycket rädsla inom oss men kom då på ideén med ”Dilemman med Dooren”.

Reklamfilmsregissören Henrik Hallgren, 37, träffade hon via jobbet för sex år sedan och 2013 föddes deras dotter Amina. Graviditeten var en mardröm. Programledaren mådde konstant illa och gick upp rejält i vikt.

Doreen och Henrik unnar sig tid på egen hand. Foto: Malin Bondeson

– Spydde konstant i nio månader och gick upp från 54 till 85 kg, det gav mig ischias och jag kunde inte gå ut. Det bästa med Henrik är att han är väldigt stabil, kärleksfull, lojal och en fantastisk pappa. Kände mig jätteklar med barn men du kan inte säga nej till någon som inte har blivit pappa.

Till hösten producerar Doreen programmet ”Visor med Doreen” med tillhörande app på Henriks bolag då han även regisserar, samt ”Vänner med Doreen” som spelas in i Ungern. Hon ses även i SVTs “Stjärnhoppningen” samt har släppt trädgårds- och kokboken ”Doreens trädgård& kök” (Bonnier Fakta) med över 70 recept.

– Henrik har varit delaktig i formgivningen och gjort alla illustrationer.

Det här teamet både jobbar och älskar ihop.

Andra läser också:

”Paradise hotel”-Eric nakenchockar på Instagram: ”Det har väl ingen dött av”

Niclas Wahlgrens nya kärlek – ”Ensam mamma”-My: ”Jag har fjärilar i magen”

Fansen hånar Kylie Jenner för lögnen om rumpkrämen: ”Du borde vara ärlig”

SENASTE NYTT!