LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Grattis tv – men varför tar ingen bemärkelsedagen på allvar?

26 nov, 2014 
AvLeif Schulman
leif schulman
Trots att vi inom EU tittar på tv i snitt nära 4 timmar per dag uppmärksammar varken tv-cheferna eller vår kulturminister World Television Day.
Annons

Satt ni framför tv-apparaterna och firade i lördags? Ni kanske missade att det var World Television Day 21 november? I sådana fall är ni ursäktade, uppmärksamheten inför denna stora dag har varit minimal. Ändå är detta en dag proklamerad av FN redan 1996. Meningen med denna dag är att uppmärksamma televisionens betydelse för samhället när det gäller att informera, utbilda och underhålla.

Inom EU tittar vi på tv i snitt nära 4 timmar per dag

Samtliga EBU-länder, 55 länder i Europa med tillsammans 937 tv-kanaler, är involverade i detta.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Inom EU tittar vi på tv i snitt nära 4 timmar per dag. Television är en stor och viktig del av vår vardag och det är naturligtvis oerhört viktigt att vi blir påminda om dess betydelse, inte minst vad gäller demokrati och yttrandefrihet. Så hur har våra EBU-kanaler SVT och TV4 uppmärksammat den stora dagen? Inte alls, blir tyvärr svaret. Kollar man kanalernas hemsidor hittar man inte en rad om det skulle firas World Television Day.

Inte ens tv-cheferna på våra störa kanaler vill ta tv på allvar

Vi är dåliga på att framhäva televisionen som egen kulturyttring. När inte ens tv-cheferna på våra störa kanaler vill ta tv på allvar är det inte så konstigt att vår kulturminister hellre diskuterar kultur ur miljöpolitiskt perspektiv än tv som vår främsta kulturbärare. Grattis på den stora dagen, tv!

Annons