Grannarnas stora ilska mot paret Mandelmann – efter beskedet: "Provocerande"

Marie och Gustav Mandelmann bråkade 2018 med sina grannar

Efter succén med tv-programmet "Mandelmanns gård" har intresset för parets gård på skånska Österlen ökat kraftigt. Nu har Marie och Gustav Mandelmann nya planer för att utveckla sin verksamhet – något som har lett till protester hos deras grannar.

Den andra säsongen av “Mandelmanns gård” i TV4 blev en lika stor succé som den första. I och med framgångarna har intresset för parets Mandelmanns självförsörjande gård Djupadal i Skåne växt enormt de senaste åren.

Inför sommaren 2017 införde paret ett digitalt bokningssystem, där alla besökare på förhand måste registrera sig. Samtidigt höjdes entréavgiften från 25 till 80 kronor för att täcka kostnaderna för bokningssystemet.

Men att det blivit lite krångligare att besöka gården verkar inte ha avskräckt besökarna, och inför sommarens säsong vill Mandelmanns göra ytterligare förändringar för att kunna ta emot alla som vill ta sig en titt på den numera välkända gården. Bland annat vill de anlägga en parkeringsplats för upp till 70 bilar.

– Det är väldigt trångt på landet med små smala grusvägar som inte är dubbelfiliga. Vår idé kommer inte minska trafiken men underlätta så att det går snabbare och smidigare, säger Marie Mandelmann till Kvällsposten.

Annons:
Här är årets mest omtalade hårborste – så ger den dig platt hår på bara någon minut!

Enligt tidningen vill paret anlägga parkeringen på sin egen mark, en bit ifrån gården. I anslutning till parkeringsplatsen vill de också ha en liten butik och ett orangeri.

Men alla är inte förtjusta i parets planer. Bygglovsansökan har väckt ilska bland parets grannar, rapporterar Ystads Allehanda. De är bland annat oroliga för att parkeringsplatsen skulle leda till ökat trafikbuller, mera damm längs vägarna och ett ökat smällande i bildörrar. Enligt vissa grannar, som tidningen varit i kontakt med, är planerna “provocerande”.

Men Marie Mandelmann tror att folk är benägna att tro det värsta innan de sett resultatet.

– Jag tror det är så här på landet att ska man göra någonting nytt så blir det konflikter tyvärr. Der är nog att man tänker det mest negativa innan man ser det framför sig. Att vi ska göra en stor asfalterad typ Coop-parkering. Men vi tänker något fint och vackert med träd och buskar runt omkring, säger hon till Kvällsposten.

Hon beskriver den nuvarande trafiksituationen i området som “kaosartad” under sommarmånaderna, och säger att en ny parkeringsplats hade gynnat hela byn. Innan bygglovsansökan går upp i byggnadsnämnden, har kommunen och Länsstyrelsen bett Mandelmanns att se över planerna en extra gång, skriver Kvällsposten.

– Vi ska kolla över det och möta upp det på något sätt. Vi tror ändå detta är det bästa sättet vi kan lösa det här på, säger Marie Mandelmann.

LÄS OCKSÅ: Efter hånet – Bianca visar upp fräcka paketet från Mandelmanns

LÄS OCKSÅ: Mandelmanns 6 supersmarta trädgårdstips

Artikeln publicerades först på Allers.

Senaste nytt