LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Göran Skytte försvann från rampljuset – så lever han idag

13 sep, 2020 
Göran Skytte.
Under 90-talet var han en av Sveriges största tv-profiler.
Men vad hände med Göran Skytte sen och vad gör han idag?
Annons

Allt om Björn KjellmanBrand logo
Allt om Björn Kjellman

Göran Skytte är en känd profil för de flesta som såg på tv under 80-och 90-talet.  Det var 1986 som Göran började med tv-programmet Rekordmagazinet tillsammans med Jan Guillou och Annika Hagström. Men programledarna kunde inte riktigt hålla sams och det hela slutade med att de fick dela programmet i två skilda redaktioner.

Efter några år, mer bestämt i januari 1990, fick Göran sitt helt egna program som hette Skytte på SVT. Programmet fick mycket höga tittarsiffror men också mycket hård kritik i medier, vilket Göran säger sig ha tagit mycket hårt eftersom han då redan mådde väldigt dåligt då han nyligen skilt sig. I genomsnitt tittade 1,3 miljoner  människor på hans TV-program.

Programidén med Skytte var att göra långa intervjuprogram om en enda person. I första säsongen av Skytte serverades ofta öl eller vin, vilket togs bort under andra säsongen. Man gjorde i programmet intervjuer med flera stora svenska namn som Björn Borg och Lill-Babs.

Annons

Programserien Skytte las ner 1997. Efter det har Göran inte haft många lediga dagar, då han jobbat som både författare och journalist. Men en dag 2012 när han skulle skriva på en av sina böcker kände han att benen vek sig under honom, han kunde inte gå. Göran tog sig då tillbaka till sängen och kände sig yr, illamående och hade en rejäl huvudvärk.

– Jag låg i sängen och vaknade och kände att jag behövde gå på toaletten. När jag reste mig vek sig benen under mig. Jag lade mig igen och försökte läsa, men kunde inte. Lite senare föll jag ihop vid matbordet – då ringde jag genast efter ambulans som var här på sju minuter, sa Göran till Expressen 2012.

Göran drabbades av tre anfall av stroke. Detta har han skrivit om i en krönika som publicerades i Svenska Dagbladet.

”Jag har drabbats av stroke – och tacksamhet”, skrev han då.

Skytte.
Göran Skytte intervjuar Ingvar Kamprad.

Blivit djupt troende

I en intervju med Inblick  tidigare i år har Göran berättat vad han gör nu och hur han ser tillbaka på sin framgångsrika karriär.

Annons

– Ja, jag förstår inte själv hur jag hann med allt. Jag blev musiker och hamnade i band tillsammans med bland annat Mikael Wiehe. På 1970- och 80-talet blev många av oss kända. Jag blev både journalist, författare, programledare i TV, dokumentärfilmare, inte minst i Afrika.

– Det var inget ovanligt att jag jobbade 18 – 20 timmar om dygnet. Det var full fart. Jag blev ganska stöddig och självupptagen, men kände ibland ingen glädje och tacksamhet i framgången. Det var något som fattades, säger han till sajten.

Till Inblick berättar han hur han de senaste åren blivit djupt troende och engagerar sig i kyrkorna. Sedan han blivit övertygad kristen har han börjat tala hos olika församlingar för att berätta om sina erfarenheter och den kristna tron. Han har även de senaste åren jobbat som krönikor för tidningen Dagen.

– Han, den helige Ande, kastade ut mig i kyrkorna och gjorde mig själv övertygad, så att jag började skriva böcker, bland annat boken ”Omvänd”, som har sålts i nästan 50 000 exemplar, vilken påverkat många människor.

Annons

Påkörd av en bil

För Inblick berättar han även att han varit med om flera ”nära döden upplevelser”.

– För mig är det lågmäldhet och viskningar genom Jesus och änglar som betytt mycket. Tolv gånger har jag räddats från döden på många gånger mirakulösa sätt. I Afrika undan lejon och elefanter, i Centralamerika undan brinnande krig, i Sverige trafikolyckor.

– Bland annat blev jag som cyklist påkörd av en bil och slungades i gatan med huvudet före. Jag klarade mig mycket tack vare min väska som mirakulöst hamnade under mig full med boken om ”Ett år med Jesus”. Jag var storrökare och rökte ett par cigarettpaket om dagen. Så fort jag vaknade på morgonen, så sträckte jag mig efter en cigarett. En dag kröp jag ner på knä vid min säng och bad kort: ”Gode Gud, befria mig från slaveriet under cigaretterna, amen. När jag reste mig upp var jag fullständigt befriad och har aldrig sedan dess haft ett enda återfall.

FOTO: SVT/SVTPLAY/TT/Daniel Nilsson 

Annons