Göran Forsmark är död – vännerna om sista tiden

Under tisdagen hittades den folkkäre skådespelaren Göran Forsmark död i sitt hem.
Nu berättar vänner och kollegor om sorgen han lämnar efter sig.
– Han hade precis varit hos läkaren när jag pratade med honom i torsdags. Då var allt bra och alla värden var bra, säger filmregissören och producenten Agneta Fagerström-Olsson.

Den folkkära skådespelaren Göran Forsmark är död, han blev 65 år gammal. Norrbottensonen Göran Forsmark hade en framgångsrik karriär med hyllade roller inom både teater, tv och film bakom sig. Han blev en känd för allmänheten genom sin insats i kritikerrosade filmer som Jägarna, Populärmusik från Vittula och Livet är en schlager.

Det var på tisdagen som Göran Forsmark skulle delta i en inspelning med filmregissören och producenten Agneta Fagerström-Olsson, men dök inte upp. Senare samma dag hittades han död i sitt hem.

– Han hade precis varit hos läkaren när jag pratade med honom i torsdags. Då var allt bra och alla värden var bra, säger hon.

Hade flera projekt framför sig

Beskedet kom som en chock för många av hans kollegor då Göran hade många projekt på gång.

– Han hade så mycket framför sig nu. Han hade jobb i filmbranschen och han hade jobb på teater i Norge, det var så mycket. Han har haft en lite mörk period innan, men nu hade allting vänt för honom. Därför var det här så fruktansvärt oväntat, fortsätter Agneta Fagerström-Olsson.

Så sent som förra månaden spelade han in radioteater tillsammans med vännen och regissören Richard Turpin. Det blev deras sista projekt ihop.

– Han spelade Peter Hultqvist, försvarsministern. Under corona så har vi gjort ett antal digitala föreställningar. Den här har vi inte släppt än, vi håller på och färdigställer den, säger Turpin till Aftonbladet.

“Kommer sakna honom oerhört”

För den breda allmänheten är var Göran Forsmark starkt knuten till rollen som Håkan i dundersuccén Jägarna. Rolf Lassgård som hade huvudrollen i filmen blev väldigt bestört av nyheten om Görans bortgång.

– Det är mycket tråkiga nyheter. Göran var en otroligt spirituell och speciell skådis, han hade en otrolig kännedom om den lilla människan. Han var galen och härlig att jobba med, säger han till Expressen.

Göran Forsmarks kärlek till teatern är något hans vänner återkommer till. Han började sin karriär med att utbilda sig till skådespelare på teaterhögskolan i Malmö 1976. Därefter blev han en etablerad teaterskådespelare i flera uppsättningar på bland annat Stockholms statsteater, Göteborgs statsteater och Norrbottensteatern.

– Han kunde inte leva utan teater. Det var hans liv. Jag kommer sakna honom oerhört, säger Richard Turpin.

SENASTE NYTT!