LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Gjorde succé i Emil i Lönneberga – så lever Emil och Ida i dag

06 nov, 2023 
Gjorde succé i Emil i Lönneberga – så lever Emil och Ida i dag.
1971 gjorde Jan Ohlsson och Lena Wisborg Candinger succé som Emil och Ida i Astrid Lindgrens älskade Emil i Lönneberga.
Men trots det enorma genomslag skådespelarna fick försvann de båda från rampljuset.
Så lever de i dag – 52 år efter filmen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

7 svenska barnskådisar – då och nuBrand logo
7 svenska barnskådisar – då och nu

Historien om Emil i Lönneberga är en av Astrid Lindgrens mest älskade klassiker.

Många svenskar minns när Emil sprang ut till snickerboa efter att han gjort ett hyss eller när han hissade upp lillasyster Ida i flaggstången.

Den första filmen om Emil i Lönneberga släpptes 1971 och blev genast en succé. Året därpå kom uppföljaren Nya hyss av Emil i Lönneberga och slutligen, 1973, kom den sista filmen, Emil och griseknoen.

Jan Ohlsson och Lena Wisborg Candinger.

Spelade mot Christina Schollin

Lena Wisborg Candinger, 58, var bara fem år gammal när hon fick rollen som Ida. Då hade hon ingen aning om vad det skulle innebära att vara barnskådespelare.

Annons

– När jag blev tillfrågad blev jag i första hand tillfrågad om jag verkligen ville göra det. Jag fick förklarat lite vad det innebar – att jag skulle vara borta hemifrån och borta från mina föräldrar. Men som femåring kan man ju naturligtvis inte förstå konsekvenserna av det. Men om jag inte hade velat göra det så hade jag aldrig blivit tvingad att göra det. Jag visste vad jag gjorde så långt som en femåring nu kan göra, säger Lena Wisborg Candinger i intervjuserien Alla vi barn från filmerna på Youtube.

Efter Emil i Lönneberga-filmerna tog hon en paus. Men 1979 dök hon upp igen som en biroll i filmen Katizi. Filmen handlar om en romsk flicka. Där spelar hon bland annat mot Christina Schollin och Janne ”Loffe” Carlsson.

Jan Ohlsson och Lena Wisborg Candinger.

Därför slutade Lena Wisborg Candinger som skådespelare

Det skulle dock bli Lena Wisborg Candingers sista roll framför kameran.

Annons

– Att arbeta med teater eller film eller nånting skapande är så otroligt roligt, det är en sådan härlig känsla. Men jag hade tidigt känt på alla nackdelar. Jag gjorde en för- och emot lista. Och det var inte värt priset, säger hon i Youtube-serien.

Men barnskådespelaren fortsatte dock att arbeta med det konstnärliga.

– Jag hade bestämt mig för att bli maskör, så jag är utbildad frisör och så, men jag blev allergisk så jag kunde inte fortsätta. Jag har jobbat med många olika saker fram och tillbaka. När jag inte kunde jobba som frisör och maskör, så utbildade jag mig till skräddare. Man har jobbat en hel del konstnärsmässigt eller hantverksmässigt, säger hon.

Så här ser Lena Wisborg Candinger ut i dag.

Så lever Jan Ohlsson i dag efter succén med Emil i Lönneberga

Jan Ohlsson spelade självaste Emil. Men för att hitta honom fick man söka med ljus och lykta. Enligt Nöjeslivet letade man bland 3000 barn innan man fastnade för Jan Ohlsson efter att han provfilmat.

Annons
Jan Ohlsson som Emil.

Efter den stora succén med Emil i Lönneberga valde Jan Ohlsson att fortsätta som skådespelare i några år. Han har utöver Astrid Lindgren-filmerna synts i Victor Frankenstein och Dante – akta’re för Hajen!.

Men efter tiden som barnstjärna valde till slut Jan Ohlsson att gå en annan väg och försvann från rampljuset. I dag är han 61 år gammal och har lämnat skådespeleriet helt. Han har valt att inte ställa upp på några intervjuer och har inte synts till i offentliga sammanhang. Jan Ohlsson bor i Uppsala med sin fru Anna och arbetar som datatekniker. Han har två vuxna söner.

Annons
Jan Ohlsson.

FOTO: Youtube/Jan Co0llsiöö / TT /Roger Tillberg/TT/MICHAEL BRANNÄS

Annons