TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Gina Dirawi i tårar – berättar i SVT-dokumentären

23 dec, 2019 
https://image.hant.se/image-4950803?imageId=4950803&width=1320&height=689
Malin Ljung
Gina Dirawi i SVT:s Vad hände med Gina Dirawi?
Mordhot, hat och trakasserier. Till slut blev det så mycket att SVT satte in fyra livvakter som följde programledaren Gina Dirawi. Nu berättar hon med tårar hur hennes liv påverkats i nya dokumentären Vad hände med Gina Dirawi?.
Annons
Intervju med Dan Andersson och Pernilla Wahlgren från årets julkalenderBrand logo
Intervju med Dan Andersson och Pernilla Wahlgren från årets julkalender

Gina Dirawi, 29, är en av Sveriges mest folkkära och mest hyllade programledare. Trots sin ringa ålder har hon lett otaligt många stora produktioner som Idol och Melodifestivalen, men framgången har ett pris. I flera år har nämligen Gina Dirawi levt under hot och i SVT:s dokumentär Vad hände med Gina Dirawi? berättar hon nu själv om den ofattbara vardagen där mordhot och hat haglat in.

För fyra år sedan valdes hon till julvärd i SVT, då eskalerade haten till en nivå som ingen kunde ha förutsett.

– Det året vi valde Gina kändes det träffrätt. Men jag underskattade den våg av hat som skulle välla in mot henne, berättar Eva Hamilton, SVT:s före detta vd, i dokumentären.

I efterhand kan Eva Hamilton ifrågasätta beslutet att låta Gina Dirawi få jobbet.

– Om det var bra för Gina Dirawi att i en så ung ålder bli julvärd är en samvetsfråga jag ställer till mig själv. Jag är inte säker på det, jag tror att det lämnade ärr hos henne.

Annons

Gina Dirawis liv efter hatet

Samtidigt började rykten spridas om att Gina Dirawi skulle ha tjatat till sig rollen som julvärd, vilket givetvis tog hårt på den då 25-åriga Gina.

– Jag tyckte att jag sattes i en position där jag skulle behöva förklara mig. Att jag skulle bli duktiga blatten som förklarar hur mycket den tycker om julen och att de inte ska vara rädda för mig, säger hon i dokumentären.

Mycket av hatet var främlingsfientligt, och Gina Dirawi fick övervakningskameror i sin lägenhet för att man skulle ha koll på hennes säkerhet. Och det tog inte stopp där, under finalen av Melodifestivalen tvingades hon ha fyra livvakter vid sin sida.

När Gina Dirawi får frågan om hur hon ser på julen idag brister hon ut i tårar.

Gina Dirawi: ”Folk vill se en död”

– Jag tror inte att jag har firat den efter det, säger hon.

Gina Dirawi är uppvuxen i Sundsvall, och under tiden hon bodde där grodde en vilja att flytta därifrån. Hon beskriver att hon ville komma till en plats där hon kunde känna sig fri och utan att behöva leva med yttre restriktioner om hur hon skulle vara som människa. Men när hon kom därifrån blev det istället ännu värre.

– Det jag trodde skulle ge mig frihet blev mitt fängelse. Folk vill se en död. Priset för att få vara den man är i Sverige är för högt, säger hon.

Vad hände med Gina Dirawi? släpps på SVT Play den 23 december klockan 17.00.

FOTO: SVT, Claudio Bresciani/TT

Annons