Gigi Hamilton om uppväxten på Jamaica: "Vi kunde vakna av pistolskott"

Gigi Hamilton har varit borta från den svenska musikscenen länge. Men Hänts Lotta Gray har inte glömt Freestyle och Style.

Fiket inne på Sturegallerian i Stockholm är platsen. Sångerskan Gigi Hamilton, 50, ger mig en lång, varm kram.

– Jag vill ha mint-te, finns det tro?

Vi slår oss ner, börjar prata, och börjar från början. Hon föddes på Lidingö men flyttade med sin pappa och svenska mamma till faderns hemland Jamaica där hon bodde tills hon var sju år.

GIGI HAMILTON Artist Style 1985 Dia 12709

Gigi Hamilton 1985.

– Man börjar skolan tidigare än här. Sedan blev det lite oroligt där, vi kunde vakna av pistolskott och när den lokale glassmannen blev nedskjuten mitt framför våra ögon bestämde sig mina föräldrar för att flytta hem.

Förutom tre halvsyskon från pappans tidigare äktenskap hade hon en helbror.

– Han hade diabetes och ramlade i duschen hemma hos en tjej. Han slog i huvudet, drunknade i badkaret och dog. Det var fruktansvärt. Jag var en person en dag och blev sedan en helt annan. Vår relation var helt fantastisk.

Style, 1988 Gigi Hamilton, Tommy Ekman, Christer Sandelin Foto: ©Michael Johansson

Tommy Ekman, Christer Sandelin och Gigi Hamilton 1988.

– Konstigt nog blev jag starkare på något vis. Det fanns inget vi inte hade pratat om, allt var sagt och det var bara att försöka tackla sorgen och saknaden. En mycket svår tid.

Fadern var jazzsångare, men Gigi hade inga planer på att gå i hans fotspår, hon ville bli läkare. Under en semesterresa med familjen till Marbella träffade hon Christer Sandelin, 54, och Tommy Ekman, 54, de hade nyss fyllt 14 år, startat Freestyle och släppt två singlar. Gigi började sjunga med bandet och den stora framgången kom med låten Vill ha dig.

– Allting var helt galet. Vi hade slutat nian, det var sommarlov, vi var helt oförberedda och hade 198 spelningar på raken, vi gjorde två album och fick en fantastisk karriär. Jag blev liksom inkastad i det och tog ledigt efter nian vilket kom att bli världens längsta sabbatsår.

– Jag var tillsammans med Christer under flera år, men det var svårt att ha en relation och samtidigt jobba ihop. Vi gick isär men arbetet med bandet fortsatte oförtrutet ändå.

Efter Freestyles andra album splittrades gruppen. Kort efter att Gigis bror gick bort dog även bandmedlemmen Anders Uddberg.

– Det var så märkligt, han skickade blommor till min brors begravning och så fanns han själv inte kvar strax därefter. Jag kommer knappt ihåg det året, det var så mycket sorg.

Men livet gick vidare med spelningar. Gigi fick ett skivkontrakt för att spela in en soloskiva, men Tommy och Christer övertygade henne om att bilda gruppen Style så hon bestämde sig för att vänta. Och framgångarna lät inte vänta på sig.

Sångerskan Gigi Hamilton, 1987.

Sångerskan Gigi Hamilton, 1987.

– Vi seglade in på Billboardlistan med låten Telephone i USA, var med i Melodifestivalen och spelade in fyra album. Det var hårda år, vi turnerade mycket.

Men så hände något oväntat en kväll när hon var ute med sina tjejkompisar på klubben Melody. Plötsligt stod Han med stort H där i trängseln.

– Det kändes som om vi setts förut och han kände samma sak. Det var ett sådant möte man inte tror finns, att det inte kan hända men vi visste båda två att vi var ämnade för varandra.

Han var finansman, bodde i New York och ville att hon skulle flytta. Gigi tog chansen, det fanns ingen tvekan att bryta upp från Sverige.

Style 1986 popgrupp med Christer Sandelin,Tommy Ekman och Gigi Hamilton inför melodifestivalen Dia 8165

1986 ställde Style med Christer Sandelin, Gigi Hamilton och Tommy Ekman upp i Melodifestivalen.

– Vi bodde i New York först sedan reste vi runt i världen. Jag tog en paus från musiken. Hade så många drömmar som blev uppfyllda och ville skapa nya.

Frankfurt, Hong Kong, Kina och Japan var några av de platser de bodde på. Parets första son Lancelot, i dag 21 föddes i Japan. Sedan satte de bo i London där deras andra barn Cazamere föddes.

Jag frågar hur det var att leva i främmande länder, att skaffa sig nya rutiner och nytt umgänge, men Gigi har inga problem med nomadlivet.

– Jag har musikervänner över hela världen, det har aldrig varit några problem med det. När min bror gick bort bestämde jag mig snabbt för hur jag ville leva mitt liv.

Sångerskan har under alla år varit hemma med barnen och gett dem stabilitet och trygghet.

– Numera tackar jag ja till saker även om det skrämmer mig, vilket är en av anledningarna att jag tackade ja till att göra ett soloalbum. Jag har fortfarande något musikaliskt att säga.

IMG_3828

I dag går sönerna i skolan i USA. Hon har fortfarande datenights med maken, bor i London igen och trivs med livet.

– Sverige kommer alltid vara hemma för mig. Jag är här ofta och kommer att släppa en ny skiva till våren som är inspelad i London.

Foto: Michael Johansson, IBL

SENASTE NYTT!