LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

GES-Anders Glenmark om ovanliga sjukdomen – kan inte längre spela gitarr

20 nov, 2023 
Linn Seipel
ges anders glenmark om sjukdomsförloppet
Anders Glenmark har fyllt 70 år och planerar att gå i pension.
Hälsokampen med den ovanliga sjukdomen har gjort att det är svårt för artisten att spela musik som förr.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Niklas Strömstedt och Lisa Nilssons okända relation: ”Sinnessjuk hjärnhalva”Brand logo
Niklas Strömstedt och Lisa Nilssons okända relation: ”Sinnessjuk hjärnhalva”

Idag fyller musikern Anders Glenmark 70 år, något som fått honom att börja snegla på pensionen. Under många år utgjorde han tillsammans med Thomas ”Orup” Eriksson, 64, och Niklas Strömstedt, 65, gruppen GES som förgyllt svenska folkets med en mängd hits.

Men det är inte bara genom GES som Anders Glenmark varit framgångsrik. Dels har han en gedigen solokarriär att se tillbaka på, man han har också varit del av banden Glenmarks och Gemini. Det senare tillsammans med systern Karin Glenmark.

Enligt Aftonbladet har han utöver det också producerat andra stora stjärnor, så som Eva Dahlgren, Ted Gärdestad och Benjamin Ingrosso.

Anders Glenmark om att fylla 70 – och gå i pension

Men nu är det slut med det, berättar han i intervjun med tidningen. Nu siktar han mot ett lugnare liv.

Annons

– Jag bestämde mig för att inte ha några planer alls. Jag vill bara kunna sätta upp fingret i luften och känna åt vilket håll det blåser. Jag har känt att jag kanske ska tagga ned och halvpensionera mig.

En av orsakerna till beslutet är att hälsan helt enkelt stoppar honom från att fysiskt spela musik. 2018 drabbades artisten av något som heter kavernom, en kärlmissbildning i hans ryggmärg. När Anders i fjol besökte Nyhetsmorgon berättade han att det fanns risk för att bli helt förlamad av sjukdomen, men att han ”bara med blev halvt förlamad”.

GES-Anders Glenmark om ovanliga sjukdomen: Kan inte längre spela gitarr

– Man får lära sig allting från början, klä på sig själv, äta, gå på toa själv. Det är som att börja om från början. Jag bestämde mig i ett tidigt skede att jag ska fan inte ge mig, jag ska tillbaka. Då är det ju rätt skönt att ha det här planerat, vi ska sjunga och vi ska spela, jag har inte tid att vara sjuk, sa artisten då i programmet.

Annons

Än idag kämpar Glenmark, men det är svårt. Mycket av det han älskar går inte längre att göra på samma sätt som tidigare.

– Jag blir bättre hela tiden, men att spela gitarr och piano är svårt. Fingrarna funkar inte alls. Styrkan börjar komma tillbaka, jag sitter till exempel och försöker lära mig att spela piano med en hand. Gitarren rör jag tyvärr inte för jag kan inte spela längre så den får hänga på väggen, berättar han för Aftonbladet.

FOTO: LORENTZ-ALLARD ROBIN / Aftonbladet / TT, Nyhetsmorgon

Annons