TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Gabriel Odenhammar spelade Håkan Bråkan – så lever han idag

26 nov, 2022 
AvJonna Lawaetz
Gabriel Odenhammar som Håkan Bråkar och Gabriel Odenhammar 2019
Gabriel Odenhammar slog igenom som Håkan-Bråkan i Sunes jul.
I podcasten TV-fabriken med Fredrik Ralstrand berättar Gabriel om hur livet ser ut idag.
Annons
Idol-Albin Tingwall om att stå mot Nike i finalenBrand logo
Idol-Albin Tingwall om att stå mot Nike i finalen

Gabriel Odenhammar, 39, slog igenom redan som 8-åring när han spelade Sunes vilda lillebror ”Håkan Bråkan” i julkalendern Sunes jul och två år senare i långfilmen Sunes sommar. Som 11-åring fick han rollen som lillebrorsan ”Max” i tv-serien Svenson, Svenson.

Gabriel Odenhammar om offentligheten som barn

Genom sina roller blev Gabriel känd i hela Sverige och framtiden såg ljus ut för skådespelaren. Men att bli så välkänd så tidigt i livet har tidigare visat sig ha stora effekter på barnskådespelare. När Gabriel nyligen gästade Fredrik Ralstrands podcast, TV-fabriken, berättade han om hur offentlighetens ljus påverkade honom.

– Det fick ju helt klart en påverkan. Dels att folk kände igen mig, om man var med klassen på badhus, vipps så stod jag omringad av helt andra barn i ungefär samma ålder som står och pekar och tittar, säger han och fortsätter:

Annons


– Så det är klart att det påverkade mycket ändå och vissa grejer valde jag säkert bort att göra. Jag hade ju två syskon också och de blev ju också, eller alla blev ju påverkade av det där.

Vidare i intervjun kommer Fredrik och Gabriel in på hur det påverkade skådespelaren att inte längre få några roller och hur bakslaget mer eller mindre tog knäcken på honom.

Gabriel berättar om hur han fram tills han var 17 år inte behövde söka en enda roll, alla roller kom till honom. När erbjudandena slutade att hagla in, och Gabriel började gå på castings, för att sedan inte få rollerna, blev det en rejäl motgång för skådespelaren.

– Jag slocknade under tre månader, jag pallade inte göra någonting och det var tufft, säger han i intervjun.

Gabriel Odenhammar om missbruket som började som barn

Detta mynnades ut i att han som 17-åring led av svår ångest som han bedövade med alkohol vilket ledde till ett svårt alkoholmissbruk.

Annons

– Exakt hur illa det var vet jag inte, men jag kunde säkert ha hamnat i grejer, hade det gått sämre än vad det gick hade jag nog inte levt idag, och då är det ju illa, säger Gabriel

Skådespelaren berättar att han redan som 7-åring drack sitt första glas champagne, under en fest där de firade framgången av Sunes jul på SVT.

– Det ska tilläggas att ingen gav mig ett glas champagne utan jag tog det, förtydligar han i podcasten.

Gabriel Odenhammar om nya karriären bortom rampljuset

Gabriel valde att lägga skådespelarkarriären åt sidan en period, han tog tag i sitt mående och började gå i terapi för att prata om sin problematik.

Han utbildade sig sedan till brandman, vilket han jobbade som under ett par år. Det sista brandmansjobbet han gjorde var på Bromma flygplats.

Annons

Idag sitter han i flygtornet på just Bromma flygplats där han jobbar som flygledare och har gjort det i 10 år.

– Jag trivs med jobbet som flygledare, sedan har jag alltid en ådra för lite mer kreativt skapande, säger han.

Avslutningsvis frågar Fredrik om Gabriel lagt skådespelarkarriären på hyllan för gott, varpå han svarar att han inte söker roller aktivt men att han fortfarande väntar på att folk ska kontakta honom.

Däremot sysslar han mycket med att dubba filmer och serier, både tecknade och oteckande, vilket han även gjort tidigare under sin karriär.

FOTO: Roger Tillberg/TT, Karin Törnblom/TT

Annons