LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Free Britney: Britney Spears omyndighetsförklarad i 12 år

18 aug, 2020 
Linnea Lundgren
Britney Spears
✔︎ Psykiska ohälsan
✔︎ Märkliga inlägg och dolda meddelanden
✔︎ Pappans ord om Free Britney
Annons

Drogmissbruk, skilsmässor och offentliga sammanbrott ligger bakom att Britney Spears omyndighetsförklarades för 12 år sedan. Här är anledningen till att hennes fans reagerar idag.

Britney Spears
Britney Spears var bara 17 år när hon slog igenom med singeln Baby One More Time.

Berättelsen om Britney Spears, 38, kan göras oändlig. Från leende 5-åring i en amerikansk småstad till superstjärna. Redan som 16-åring gjorde hon succé då hon släppte debutsingeln Baby One More Time och har sedan dess sålt fler än 100 miljoner album med singlar som Toxic,  Oops!… I Did It Again och Piece of Me. 

Men livet i rampljuset har inte varit lätt för Britney som under hela sitt vuxna liv fått sitt varje steg granskat av paparazzis, reportrar och fans. Flera gånger har amerikanska medier rapporterat om hennes offentliga sammanbrott och efter skilsmässan från Kevin Federline, 42, accelererade vittnesmålen om Britneys psykiska ohälsa. Britney har barnen Sean Federline, 14, och Jayden Federline, 13, tillsammans med exmaken och trots att Kevin själv ska ha betett sig illa mot henne under relationen föll vårdanden för barnen på honom efter separationen.

Britney Spears tillsammans med sönerna Sean Federline och Jayden James Federline.

Barnen har dock haft regelbunden kontakt med sin mamma under tiden och pratar ofta varmt om henne i olika intervjuer.

Annons

Tvingades till tvångsvård

Därefter följde en rad av händelser som till slut resulterade i att Britney upprepade gånger tvingades att läggas in på sjukhus. Bland annat drogmissbruk och olika typer av psykiska diagnoser har använts som anledning till superstjärnas uppträdande. Så 2008 valde Britney att göra det som skulle få henne att förlora vårdnaden om både sig själv och miljardförmögenhet.

Efter att ha lagts in på rehab otaliga gånger får Britney nog av de fotografer som omringar henne dygnets alla timmar. Leende knuffar hon sig förbi folkmassan som står utanför en frisörsalong för att sedan be om att få sitt huvud rakat. Trots frisörens protester tar hon rakapparaten och rakar själv bort sina långa hårslingor.

Britney och Jamie Spears
Britney Spears har flera gånger försökt få tillbaka förmyndarskapet från sin pappa Jamie Spears.

Resultatet blev katastrofalt för artisten som efter de offentliga sammanbrotten tillslut förlorade sitt eget förmyndarskap.

Annons

I stället gick vårdnaden om Britney, och alla hennes ekonomiska resurser, till hennes pappa, Jamie Spears, 67, och advokat Jodi Montgomery. Detta trots att Britneys relation med pappan sedan länge varit infekterad då han tidigare lidit av både alkohol- och spelmissbruk samtidigt som hans dotter anklagat honom för att stjäla hennes pengar.

Får inte skaffa barn med pojkvännen

Men konflikten om Britneys förmyndarskap handlar inte bara om pengar. Då hon förlorat makten om sig själv har hon heller inte rätt att bestämma över hur hennes framtida liv ska se ut. Bland annat rapporterade Expressen senast i våras om hur Britney förbjuds att skaffa barn tillsammans med pojkvännen Sam Asghari, 26. Enligt tidningen ska det vara Britneys egna pappa som satt stopp för att dottern ska bli gravid och efter att ha framfört sin önskan till domstolen i Kalifornien fick Britney återigen nej.

Britney Spears tillsammans med pojkvännen Sam Asghari
Britney Spears tillsammans med pojkvännen Sam Asghari.

– Hon ska ha sagt till prövningsutredaren förra året att hon ville ha barn, men hennes pappa har alltid varit emot att Britney skulle bli gravid, säger en uppgiftslämnare till US Weekly.

Annons

Svaret ska ha gjort Britney så rasande att hon själv hotat med att sluta göra musik om hon inte blir myndighetsförklarad. Nu är Britneys fans ordentligt oroade för stjärnan som de bedömer har betett sig märkligt i en rad inlägg på sociala medie-tjänsterna TikTok och Instagram.

“Hjälp mig”

Hashtaggen “Free Britney” sprids som en löpeld på sociala medier, något som eskalerat sedan Kanye West avslöjade att han kommer att kandidera till USA:s presidentval 2020. Precis som Britney har Kanye West flera gånger varit tvungen att tvångsvårdas på sjukhus efter flera offentliga kollapser. Att han trots det tillåts att kandidera till presidentvalet, medan Britney Spears omyndighetsförklaras, menar många har med kön att göra.

Britney Spears idag
I skrivande stund har över 130 000 av Britney Spears fans skrivit under kampanjen Free Britney.

“Britney går igenom en mental kollaps offentligt och förlorar sina rättigheter. Kayne West går igenom en mental kollaps offentligt och kandiderar till president”, finns att läsa bland de hundratusentals tweets som skrivits om ämnet.

Annons

Efter att Britney dessutom gjort flera inlägg där hon dansar till olika artister på Instagram och TikTok är det många av hennes följare som förvandlats till konspirationsteoretiker. Många menar at hon i videoklippen tecknar “hjälp mig” eller “ring 911” med bland annat sina ögonfransar och genom att mima. I hennes kommentarsfält haglar det nu in förfrågningar från oroliga fans som undrar om sångerskan mår bra och kräver hennes myndighetsförklaring.

Pappa Jamies egna ord

Britneys pappa, Jamie Spears, har själv gått ut och försvarat sig mot fansens attacker om att han skulle stjäla sin dotters pengar.

– Ingen av dessa konspirationsteoretiker vet någonting. Världen har ingen aning. Det är upp till Kaliforniens domstolar att avgöra vad som är bäst för min dotter. Det är ingen annans sak att lägga sig i, säger han till Page Six om Free Britney-rörelsen och fortsätter:

Jamie Spears
Jamie Spears kallar Free Britney-kampanjen för en “konspirationsteori”.

– Jag måste rapportera varenda jag krona jag spenderar varje år till domstolen. Varför i helvete skulle jag stjäla något?

Beslutet om att omyndighetsförklara Britney Spears är planerat att omprövas den 22 augusti i år men då domstolarna i Kalifornien är tillfälligt stängda på grund av coronapandemin är det ännu oklart när ett svar kommer att ges.

 

 

Annons