Från Disneyklubben till Rosenbad - Alice Bah Kuhnke blir kulturminister

Hon har gjort barnprogram, haft en egen talkshow och varit generaldirektör för Ungdomsstyrelsen. Nu tar Alice Bah Kuhnke sitt största karriärkliv hittills och blir kulturminister.

Tillsammans med Johan Petersson och Eva Röse ledde hon, idag kultförklarade, barnprogrammet "Disneyklubben". Fot: IBL

I succéprogrammet ”Söndagsöppet" var Alice kollega med Uffe Larsson och Agneta Bolme Börjefors. Foto: IBL

Mellan 1998 och 2002 var Alice gift med programledarkollegan Henrik Johnsson, som hon träffade under inspelningen av barnprogrammet ”Kannan". Foto: IBL

Hon jobbade med Pontus Gårdinger i SVT:s program "Frågor och svar". Foto: IBL

1999 vann hon Aftonbladets tv-pris för Årets svenska kvinnliga tv-person för sin talkshow Alice Bah. Här pussas hon med Kristian Luuk som vann i herrarnas kategori.

2001 ledde hon galan "Hela Sverige - artister mot nazister" tillsammans med Mark Levengood. Foto: IBL

2004 blev hon ordförande för Rättvisemärkt. Foto: IBL

2013 tilldelades hon konungens medalj 8:e storleken för värdefulla insatser inom svenskt samhällsliv och miljötänkande. Foto: Stella Pictures

Idag utsågs Alice Bah Kuhnke till ny kulturminister. Foto: Charles Hammarsten

Det är bara några dagar sedan Alice Bah Kuhnke, 42, blev medlem i Miljöpartiet men idag utsågs hon till kulturminister i Stefan Löfvens regering. Trots att hon de senaste 15 åren har haft prestigeuppdrag såsom hållbarhetschef på teknikkonsultbolaget ÅF, generaldirektör för Ungdomsstyrelsen och generalsekreterare för organisationen Rättvisemärkt är vi nog många som fortfarande främst förknippar henne med barnprogrammet Disneyklubben som visades 1992-1993.

Statsminister Löfven är nöjd med sitt val av kulturminister:

-Det är ingen tvekan om att Alice har en gedigen bakgrund, sa han på en presskonferens efter regeringsförklaringen.

Och nog har hon koll på kultur! Förutom att hon jobbade med tv under hela 1990-talet är hon ledamot i styrelsen för Dramaten. Dessutom är hon gift med skådespelaren Johannes Bah Kuhnke, 42, som hon har tre döttrar med. Innan dess var hon gift med programledaren Henrik Johnson.

SENASTE NYTT!