Framgångssagan om familjen Wahlgren – 80 år i rampljuset

Familjen Wahlgrens framgångssaga

I 80 år har familjen Wahlgren gjort succé i nöjesvärlden, här är historien bakom deras framgångssaga:
✔︎ Så blev de nöjesvärldens mest hyllade familj.
✔︎ Barnens tidiga genombrott – via Christina Schollin.
✔︎ Den familjemedlemmen är mest känd av alla Wahlgren.

Framgångssagan om klanen Wahlgren började egentligen redan 1939. Då filmdebuterade nämligen nu 82-årige Hans Wahlgrens pappa Ivar Wahlgren i ”Rena rama sanningen”. Hustrun, tillika Hans mamma, Nina Scenna var också aktiv skådespelerska och det dröjde inte länge innan Hans gick i föräldrarnas fotspår.

Genombrottet kom 1959 med filmen ”Raggare” – där han för övrigt spelade mot blivande hustrun Christina Schollin, 81. Hans har sedan dess medverkat i otaliga filmer och tv-produktioner samt farser och komedier på Stockholms privatteatrar såsom ”Oh! Calcutta!”, ”Charleys tant” och ”Spanska flugan”. Hans har även hunnit med ett tiotal revyer med Hagge Geigert under en tjugoårsperiod.

Han är som sagt gift med Christina Schollin sedan 1962 som har en framgångssaga som heter duga i bagaget.

Familjen Wahlgren Ingrosso framgångssaga

Hans Wahlgren och Christina Schollin.

Under 1960-talet blev hon ett av svensk film mest populära namn, inte minst som Jarl Kulles sommarflicka i ”Änglar, finns dom?” – en film som också slog stort internationellt.

Christina har som bekant också haft en roll i Ingmar Bergmans ikoniska film ”Fanny och Alexander” men också i ”Biljett till paradiset”, ”Bröllopsbesvär” och Oscarsnominerade ”Käre John”. För att nämna ett axplock av allt hon hunnit med.

Är man däremot född något senare kanske man snarare minns Christina som den intriganta chefen Margareta Öhman i tv-serien ”Varuhuset” eller som Birgitta i ”Tre kronor”. Christina har med andra ord mycket att vara stolt över. Något som säkerligen dock grämer henne en smula är att hon 1966 tackade nej till en roll där hon skulle spela mot en viss Elvis Presley

Schollin och Wahlgrens barn

Familjen Wahlgren Ingrosso framgångssaga

Christina Schollin med barnen.

 

Familjen Wahlgren Ingrosso framgångssaga

Pernilla och Niclas med sina föräldrar.

Christina och Hans har fyra barn tillsammans, Peter, 55, Niclas, 53, Pernilla, 51, och Linus Wahlgren, 42. Alla, förutom Peter, som medvetet valt bort rampljuset, har på ett eller annat sätt gått i föräldrarnas fotspår och gett sig på en karriär inom showbusiness.

Vi börjar med Niclas. Han var bara fem år gammal när han gjorde debut som skådespelare i filmen ”Vill så gärna tro” där han spelade son till mamma Christina.

Men det var först vid 18 års ålder som genombrottet kom i ungdomsfilmen ”G – som i gemenskap”. Men musiken lockade mer för Niclas och under 90-talet blev det flera musikal- och teaterroller, bland annat med lillbrorsan Linus i ”Bröderna Lejonhjärta”.

Niclas har också gjort barnprogrammet ”Nicke & Mojje” med Morgan ”Mojje” Johansson, 47, och ”Nicke & Nilla” med syrran Pernilla. Han har också hunnit med en sväng i Mellon.

Idag är det radio på heltid som gäller för Niclas som för övrigt lever som singel efter det omskrivna äktenskapet med Laila Bagge, 46.

Lillebror Linus Wahlgren blev känd för svenska folket i samband med SVT:s långkörare ”Rederiet” där han spelade ”FN”. Han har också medverkat i filmer som ”Hundtricket”, ”Göta kanal 2 – kanalkampen” och ”Scener ur ett kändisskap”.

Familjen Wahlgren Ingrosso framgångssaga

Linus Wahlgren har gjort flera stora roller.

Familjen Wahlgren Ingrosso framgångssaga

Linus Wahlgren.

Men det är trots allt Pernilla Wahlgren som rönt störst framgång bland Wahlgren-kidsen. Hon var fyra år när hon spelade mot mamma Christina i ”Den längsta dagen”. Som 11-åring fick hon titelrollen i musikalen ”Annie” på Folkan. Därefter medverkade Pernilla i musikaler som ”Sound of Music”, ”Pippi Långstrump”, ”Karlsson på taket”, och ”Mio min Mio”. Under sin framgångsrika teater- och musikalkarriär har hon tilldelats privatteaterpriset Guldmasken två gånger.

Musikmässigt är hon förstås mest förknippad med schlagerdängan ”Piccadilly Circus” som slutade på en fjärdeplats i ”Melodifestivalen” 1985. Hon har även haft hits med välkända låtar som ”Svindlande affärer” och ”Tvillingsjäl”.

För tre år sedan hade ”Wahlgrens värld” premiär på Kanal 5 där man får följa Pernilla och dottern Bianca, 24, men också övriga familjemedlemmar. Realityserien har gjort stor succé och vann Kristallen förra året i kategorin Årets tv-program.

Pernillas privatliv har blivit minst lika omskrivet som karriären. Hon var tidigare gift med Emilio Ingrosso, 53, och tillsammans har de, förutom Bianca, två till framgångsrika barn: Oliver, 29, och Benjamin, 21. Hon är även mamma till Theo, 11.

Familjen Wahlgren Ingrosso framgångssaga

Oliver och Benjamin Ingrosso.

Familjen Wahlgren Ingrosso framgångssaga

Bianca Ingrosso fyllde Globen med vännen Alice Stenlöf när de hade en live-podcast.

Pernilla och Emilio gick skilda vägar 2002 och Pernilla anmälde sedan exmaken för mordhot, misshandel och trakasserier. Han dömdes för olaga hot och övergrepp i rättssak efter en uppmärksammad rättegång. Men idag är relationen trots de tidigare omständigheterna relativt god.

Men framgångssagan om familjen Wahlgren tar förstås inte slut här. Pernillas och Emilios ovan nämnda barn har alla gjort stor succé på ett eller annat sätt.

Oliver har satsat på en karriär som dj och producent vilket definitivt har gått vägen. Han har arbetat med världsnamn som Tiësto, 50, Avicii, Otto Knows, 30, samt Swedish House Mafia där kusinen Sebastian Ingrosso, 36, är en av medlemmarna.

– Sebastian är den bäste i branschen och det säger jag inte bara för att vi är släkt. Han har genom åren, ända sedan jag i tidiga tonåren började prova på konsten mest på lek som ”bedroom-dj” hemmavid, stöttat mig med goda råd och sen fick jag chansen att börja jobba med honom på riktigt, så att säga, har Oliver sagt till Gefle Dagblad.

Syrran Bianca är också framgångsrik som få. Hon medverkar som sagt i ”Wahlgrens värld” med mamma Pernilla och har även varit med i juryn i ”Talang”. Men hon är framför allt en av landets mest framgångsrika influencers. Bianca har ett Instagramkonto med över en miljon följare, en Youtube- kanal och en podcast. Hon har också två egna varumärken och Bianca Ingrosso AB har ökat omsättningen från 6,7 miljoner föregående år till drygt 17,4 miljoner. För några månader sedan slog Bianca till på en närmare 100 kvadratmeter stor lyxlägenhet på Östermalm i Stockholm.

– Den kostade mer än nio miljoner. Jag skäms inte över det. Jag har jobbat så sinnessjukt hårt, och jag skiter i vad ni som säger att influencer inte är ett jobb säger. Jag har två egna varumärken som jag jobbar med dagligen. Jag gör ett tv-program som spelas in 10 månader om året. Jag fakturerar mer än 400 000 kronor i månaden, men jag tar inte ut det som lön, eftersom jag har ett aktiebolag. Jag tar ut en mindre summa än så i lön varje månad, sa hon i en Youtube-video i våras.

Tidigare drev också Bianca en framgångsrik blogg men den valde hon att lägga ner i vintras. Nättrollen blev till slut för mycket.

”Jag har fått skriva av mig när jag mått dåligt och ni har alltid varit ett enormt stöd. Men det är tyvärr så att det har skrivits enorma mängder hatkommentarer den senaste tiden. Så pass att det nu har gått överstyr och mitt psyke klarar inte av det just nu. Det blir för mycket för mig. Jag mår tyvärr bara dåligt av att gå in på bloggen som det är nu. Det tär för mycket på mitt välmående och mitt självförtroende”, skrev hon på Instagram.

Familjen Wahlgren Ingrosso framgångssaga

Benjamin med föräldrarna Emilio och Pernilla.

Yngre brodern Benjamin har haft artistdrömmar sedan barnsben och vann ”Lilla Melodifestivalen” 2006 med låten ”Hej Sofia”. Efter det blev det några teaterroller och uppträdanden på bland annat ”Allsång på Skansen” och ”Eldsjälsgalan”.

Första singeln ”Fall In Love” släpptes för fyra år sedan men genombrottet kom ändå i samband med ”Melodifestivalen” 2017 då Benjamin tävlade med bidraget ”Good Lovin’”. Förra året vann han hela tävlingen med ”Dance You Off” som slutade på en hedersam sjundeplats i Portugal.

I år stod han tillsammans med några andra låtskrivare bakom 16-årige stjärnskottet Bishara Morads omtycka låt ”On My Own”.

Sedan en tid tillbaka jobbar Benjamin också med Felix Sandman, 20, och i vintras släppte de succélåten ”Tror du att han bryr sig” som har blivit flitigt spelad på radio.

Framgångssagan med klanen Wahlgren har alltså pågått i totalt 80 år – och är av allt att döma långt ifrån över. Det känns snarare som att den bara har börjat.

Foto: TT

Det här är familjen Wahlgren

(de som valt ett liv i rampljuset, det vill säga…)

Pernilla Wahlgren, 51, skådis, tv-profil och artist

Christina Schollin, 81, skådis

Bianca Ingrosso, 24, tv-profil och influencer

Hans Wahlgren, 82, skådis

Oliver Wahlgren-Ingrosso, 29, dj och producent

Benjamin Ingrosso, 21, låtskrivare och artist

Linus Wahlgren, 42, skådis

Niclas Wahlgren, 53, artist och radio-profil

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN