Fråga doktorn-Suzanne Axells stora tragedi – vännen gick bort

Suzanne Axell

Det är mycket kul som händer i Suzanne Axells liv. 600-avsnittsjubileum av Fråga doktorn, Let´s dance, succé i Alla mot alla och fans från helt nya målgrupper. Men så finns det saker som är mindre roligare.
– Jag förlorade själv en väldigt god vän i corona, säger programledaren till Expressen.
Slå på ljud

Suzanne Axell är en mycket omtyckt programledare, och har i 18 år lett Fråga doktorn på SVT. Det programmet närmar sig nu en stor milstolpe: i höst kommer avsnitt 600 att sändas. Lagom till firandet avslöjade dock Suxanne Axell att hon nu kommer att sluta som programledare och att Sofia Rågenklint att ta över rollen. Suzanne Axell har dock varit tydlig med att hon absolut inte slutar helt och hållet. Hon kommer fortfarande vara en del av programmet.

Under de senaste säsongerna av Alla mot alla, Filip Hammar och Fredrik Wikingssons succéfrågesport på Kanal5 har Suzanne Axel varit med. Den första gången hon var med tävlade hon tillsammans med komikern och programledare David Sundin och vann. Året efter var David Sundin utbytt mot komikern Nisse Hallberg, och då gick det inte lika bra.

Suzanne Axell har märkt av en tydlig skillnad i sitt kändisskap efter Alla mot alla. Det berättar hon om i en intervju med Expressen.

– Jag har aldrig varit med om så mycket reaktioner på stan tidigare. Tolvåringar som kommer fram och vill ha autograf. Skitroliga kommentarer som jag aldrig fått från de åldersgrupperna tidigare, säger hon till tidningen.

Stora tragedin

Det är mycket positivt som händer, med andra ord. Men allt är inte bara glädje om gamman. Suzanne Axell berättar nämligen om en stor tragedi som drabbade henne i våren 2020.

– Jag förlorade själv en väldigt god vän i corona i början på april, en människa som jag kommer att sakna för resten av mitt liv och som jag känt sedan jag var elva år, säger hon till Expressen.

Det kan vara lätt att helt och hållet gräva ner sig i ett sådant läge, men Suzanne Axell försöker i alla fall att slå bort bitterheten.

– Det är klart att det var jobbigt och ledsamt, men jag tycker ändå med tanke på henne och alla andra att vi måste skicka ut det goda i världen.

Oklarheterna kring firandet

Pandemin har också påverkat henne på det yrkesmässiga planet. Programmet Fråga doktor brukar spelas in med publik, men det är inte möjligt just nu. Det innebär också att det stora firandet vid avsnitt 600 inte blir som hon hade hoppats.

– Vi hade hoppats på att vi skulle ha publik i studion och vi satt och gjorde upp så mycket fina planer i våras före allt bröt ut och släcktes ner. Jag älskar att träffa publiken och det hade varit jätteroligt och jag såg verkligen framemot det. Sedan kom eländet och nu får vi hitta på något annat, säger hon.

Suzanne Axel säger också att hon är stolt över sin insats i tv-rutan och över progammet.

– Det känns viktigt för mig att det i alla fall märks att vi har gjort en liten prestation inom svensk tv.

Läs också: Suzanne Axell om framtiden för SVT:s Fråga doktorn

Bild: Olle Sporrong/EXP/TT, Ola Axman/Aftonbladet/TT

SENASTE NYTT!