Folkkära regissören Lars Norén är död – blev 76 år gammal

Lars Norén

Den svenska dramatikern, regissören och författaren Lars Norén har somnat in.

Den folkkära författaren och regissören Lars Norén har avlidit. Han blev 76 år och gick bort i sviterna av covid-19. Det är Thérèse Cederblad, kommunikationschef på förlaget, som bekräftar detta för Expressen.

– Ja, det är tråkigt nog så. Jag har fått uppgift om att det skedde under dagen, säger hon.

Vårdades på Karolinska universitetssjukhuset

Lars förläggare Eva Bonnier berättar också för tidningen att den 76-årige regissören somnade in på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och att han varit sjuk under några veckor.

– Det går nästan inte att fästa vid ord. Han har en så stor utgivning. Han var en stor poet, en stor prosaförfattare, en mycket stor dramatiker, säger hon om hela situationen.

Lars var gift flera gånger, senast med skådespelaren Annika Hallin som han fick en dotter med år 2009, och lämnar ytterligare två döttrar från tidigare äktenskap. Men det är inte bara hans nära och kära som sörjer honom, utan det tragiska beskedet påverkar många runt om i landet.

På sociala medier är det många som nu sörjer Lars. I Aftonbladets kommentarsfält på Facebook kan man bland annat se flera som är uppenbart chockade över den tragiska nyheten, och som önskar honom all frid.

”Men oj vad sorgligt”, skriver en.

”Vila i frid”, skriver en annan.

Fått många priser

Lars debuterade med diktsamlingen Syrener, snö och skrev i samma veva sitt första pjäsmanus. Några av hans mest uppmärksammade verk var Natten är dagens mor, Demoner och Personkrets 3:1 och pjäserna har även nått stora framgångar internationellt.

Att Lars var en minst sagt skicklig skribent är alltså omöjligt att undgå. Han har under många år lyfts fram som en av Sveriges absolut största inom scenkonsten och har bland annat mottagit stora priser som Gerard Bonniers lyrikpris, De Nios Stora Pris, Svenska Akademiens nordiska pris, Bellmanpriset och Stockholms stads hederspris. Även DN:s kulturchef Björn Wiman har hyllat honom.

– Lars Norén har varit ett av monumenten i det senaste halvseklets svenska kulturliv. Han var vår största dramatiker efter Strindberg. Svenskt kulturliv har påverkats av hans liv – liksom det kommer att påverkas av hans död. Hans bortgång visar hur den nya sjukdomen kan rycka bort människor mitt i deras livslopp, säger han.

LÄS OCKSÅ: Lena Endres hyllning till Rolf Lassgård – känslosamma talet på Guldbaggegalan

LÄS OCKSÅ: Skådespelaren Mona Malm är död – blev 85 år gammal

Senaste nytt