LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Folkkära kändisarna straffade för grova brott

28 apr, 2019 
AvAngelica Linde
De är kända och folkkära. Men kändisarnas brottsregister är allt annat än vacker läsning
✔︎ Hjärnan bakom det största värdetransportrånet i svensk historia
✔︎ Har skakat galler för våldtäkt mot en 18-åring
✔︎ Svenske artisten som suttit i fängelse flera gånger efter narkotikainnehav
Annons

Flera av våra största kändisar har allt annat än rent mjöl i påsen. Rotar man i det förflutna hittas flera skelett i garderoben som bevisar just detta.

Liam Norberg och Dragomir Mrsic rånade värdetransport

Liam Norberg har dömts till fängelse för två stora rån av värdetransporter.
Liam Norberg har dömts till fängelse för två stora rån av värdetransporter.

Den svenska kändisen som troligtvis tillbringat mest tid bakom lås och bom är skådespelaren Liam Norberg, 49, som knutits till två stora rån av värdetransporter, varav ett var “930-miljonerskuppen” 1990 i Stockholm – det största värdetransportrånet i svensk historia. Det andra rånet gjorde han i Göteborg året därpå,  vilket var det som fick honom fälld till fem års fängelse. Under fängelsetiden kunde han knytas även till det förstnämnda rånet, varpå han dömdes till ytterligare fem års fängelse. 1999 släpptes  en nyreligiös Liam ut, efter att ha suttit inlåst i sex år.

Dramor Mrsic har dömts för medhjälp under ett av svensk historias största värdetransportrån.
Dramor Mrsic har dömts för medhjälp under ett av svensk historias största värdetransportrån.

Även skådespelaren Dragomir Mrsic, 49, deltog i “930-miljonerskuppen”, då han vaktade en stulen bil åt Liam under rånet. För det dömdes han till tre och ett halvt års fängelse för medhjälp till rån.

Claes Malmbergs rymningsförsök

Claes Malmberg vapenvägrade och försökte sedan rymma från den öppna anstalten.
Claes Malmberg vapenvägrade och försökte sedan rymma från den öppna anstalten.

I sin ungdom fick Claes Malmberg, 58, skaka galler i några månader på grund av vapenvägran. På julafton försökte han rymma från den öppna anstalten.

Annons

– Det var ungefär som att rymma från en kolonilott i Åsa, det var inte mycket svårare. Det var inte direkt som Clint Eastwood i ”Flykten från Alcatraz”. Jag grävde mig inte ut utan det var bara att promenera  över ett gärde. Det var över jul och jag trodde det var ett brott att rymma, men så var det inte. Jag fick senare bara påbackning över den tid jag varit borta, har han sagt till Expressen.

Claes misslyckades med rymningsförsöket, blev upplockad och flyttades till en annan anstalt.

Mark Wahlberg i fängelse efter attack

Mark Walhberg har dömts för att attackerat två vietnamesiska män när han var 16 år.
Mark Walhberg har dömts för att attackerat två vietnamesiska män när han var 16 år.

Idag är han en respekterad  Hollywoodskådis – då var han  en våldsam gängmedlem. Mark Wahlberg, 47, hamnade i fängelse som 16-åring efter att ha attackerat två äldre vietnamesiska män med en pinne samtidigt som han skrek rasistiska glåpord.  En av dem lämnades medvetslös och den andra blev blind på ena ögat. När Mark greps senare samma dag sa han enligt domstolshandlingarna:

Annons

– Ni kan skita i att låta honom identifiera mig, jag kan säga  er redan nu att det var den där motherfuckern jag slog upp  huvudet på.

Han dömdes till två års  fängelse men tiden bakom  galler blev bra mycket kortare  än väntat: Totalt satt Mark bara inne i 45 dagar.

Mike Tyson i fängelse efter våldtäkt

Mike Tyson klassas inte som dröm-svärson efter att ha dömts för våldtäkt på en 18-årig kvinna.
Mike Tyson klassas inte som dröm-svärson efter att ha dömts för våldtäkt på en 18-årig kvinna.

Många känner honom som boxaren som bet av en av sina motståndares öra under en match 1997. Av oklar anledning äger han också tre tigrar. Men det alla kanske inte minns är att Mike Tyson, 52, fem år innan öronkapningen dömdes till sex års fängelse för våldtäkt. Offret var en 18-årig kvinna som tävlade i en skönhetstävling där de båda träffades innan han tog henne till sitt hotellrum och våldtog henne. Mike nekade och  sa att hon hade samtyckt.

Annons

I sin biografi ”Undisputed truth”  skriver Mike att han besökte diverse  voodoo-häxor för att slippa fängelsestraff. Ett råd från dem som han följde gick ut på att han skulle ta med sig en duva och ett ägg till rättssalen. Väl på plats skulle han släppa dem samtidigt och skrika ”Vi är fria!”

Mike satt inne i totalt tre år.

Jan Giullous spioneri

Jan Guillou har dömts för spioneri.
Jan Guillou har dömts för spioneri.

1973 blev Jan Guillou, 75, rikskänd när han tillsammans med journalistkollegan Peter Bratt, 74, avslöjade att det finns en svensk underrättelseorganisation som var så hemlig att inte ens riksdagen visste att den fanns: IB. Då avslöjandena ansågs skada rikets  säkerhet dömdes Jan till tio månaders fängelse för spioneri. Han greps naken mitt i natten av Säpo, när han sov på en kompis soffa i Lund.

Annons

– Fängelset är väldigt  intressant. Har man skrivande som yrke är man välanpassad för fängelse. Läsa och skriva kan man göra väldigt bra där. Dessutom är det ett sunt liv, nyttigt och man går ner i vikt. Jag tycker alla kunde sitta två månader i fängelset om året, det skulle hjälpa en att få  jobbet gjort och komma ikapp, sa Jan då till Svenska Yle.

Leila K:s domar

Leila K då och nu
Leila K 1989 och 2015.

Även 90-talsikonen Leila K, 47,  har suttit två vändor i finkan. 2004 tillbringade hon tre månader i en åttakvadratscell på Kronobergshäktet efter att ha dömts för olaga hot, misshandel, ofredande, stöld och  våld mot tjänsteman.

Tio år senare dömdes hon av hovrätten till fyra månaders fängelse för snatterier och knivhot, då hon enligt domen ska ha sagt “du ska hålla  käften” till en man och tryckt en brödkniv mot hans hals. Enligt Leilas advokat Carla Panzar var artisten missnöjd med domen.

Annons

– Hon menar att det inte finns något som styrker målsägandens  berättelse. Det som målsägande  berättat om är inte riktigt. Hon är av uppfattningen att det här är fel och att hon inte har gjort på det sätt som domstolen säger att hon har gjort,  sa advokaten till Nöjesbladet.

Livstidsfängelse efter kokaininnehav

Skådespelaren Tim Allen fick livstids fängelse efter diverse olagligheter med narkotika.
Skådespelaren Tim Allen fick livstids fängelse efter diverse olagligheter med narkotika.

Innan han blev en del av Hollywoods skådiselit var  Tim Allen, 65, nära att dömas till livstids fängelse. Året var 1978 när den blivande skådespelaren togs  på bar gärning med 650 gram kokain på en flygplats  i USA. Vid det laget hade han ägnat flera år åt att sälja droger, både under sin tid på universitetet och vid sidan av sitt efterföljande arbete på ett PR-bolag. Livstidsdomen slapp han undan genom att ange sina leverantörer till polisen, och hans totala tid bakom galler blev istället två år och fyra månader. När han kom ut var han en annan man.

Annons

– Min tid i fängelset gjorde mig ödmjuk, så att jag kunde gottgöra vänner och familj och istället fokusera på att sätta upp och uppnå mina mål, har Tim Allen sagt till Closer Weekly.

Tommy Körbergs narkotikadomar

Tommy körberg har suttit i fängelse två gånger.

Två gånger har Tommy Körberg, 70, suttit i fängelse. Första gången var 1981, då  artisten fick sitta inne för kokaininnehav i tre månader.

– Det var dyrt och dumt, sa den då  32-årige skönsångaren till Aftonbladet.

2002 var det dags igen. Efter en festnatt i april valde en inte helt nykter Tommy att sätta sig bakom ratten, varpå han drabbades av punktering strax innan Liljeholmsbron. Trots det körde han vidare, och knappt hade sångaren hunnit över bron innan han upptäcktes av en polispatrull. Alkoholmätaren visade 1,09 promille, vilket ledde till att Tommy dömdes till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

– Jag blev så förbannad. Inte på  rubrikerna, utan på mig själv. Jag har  aldrig någonsin tidigare kört på fyllan  och jag trodde aldrig att jag skulle göra det, sa Tommy då till Aftonbladet.

Foto: TT, Stella pictures

Annons