LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Flincks ursäkt till döttrarna: Jag är i grunden en bra pappa

18 jan, 2017 
AvOla Brising
Ingmar Bergman fick Thorsten Flinck att börja knarka. Nu berättar han om hur missbruket påverkat relationen med döttrarna negativt. "Jag är mycket ledsen för det. Jag har sagt det till dem".
Annons

I kvällens “Vänligen Lars Lerin” på SVT 1 är skådespelaren Thorsten Flinck, 55, gäst. I programmet berättar han om sina långa år av missbruk. Thorsten ha tagit en hel del amfetamin, men framför allt varit morfinberoende.

Skådisen menar att det är Sveriges mest framstående regissör genom tiderna, Ingmar Bergmans fel att han från att bara ha druckit mellanöl fastnade i ett tungt missbruk:

– Han växte mentalt genom att vara elak mot andra. I en samling efter ”Misantropen” kom en slakt som heter duga, inför alla. Han gick på: ”den här föreställningen är irreparabel och det är en människas fel: svinet som sitter här. Han är så jävla ful att jag fick min regiassistent att hämta en hink att vomera i ” och pekade på mig. I en timma gick han på.

svt-vanligenlarslerin-2017-e02-387e
Thorsten Flinck säger att Ingmar Bergman var inkörsporten till att börja knarka.

Thorsten verkar ha lätt  att öppna sig för konstnären Lars Lerin, 62, och öppnar även sitt hjärta om hur mycket knarkandet har satt käppar i hjulen för hans relationer med döttrarna Flisan, 24, och Happy, 23, som han har med exet Annika Jankell, 55:

Annons

– Jag är i grunden en bra pappa, men när jag och Annika gått skilda vägar träffades vi sporadiskt plus att det kom några år där jag var helt förstörd av missbruk och jag inte ville att de skulle se mig. Jag är mycket ledsen för det. Jag har sagt det till dem. Båda vet att jag älskar dem.

Happy Jankell, Felice Jankell Damernas Världs modepris Guldknappen, delas ut, Grand Hotel, Stockholm, 2016-08-26 (c) Karin Törnblom / IBL
Döttrarna Happy Jankell och Flisan Jankell går i faddern Flincks fotspår och försöker sig på karriärer som skådisar.

Det är också drogproblematiken som gjort att vi inte kunnat se honom på de stora teaterscenerna på länge. Missbrukarstämpeln samt rykten om att han är omöjlig att jobba med gör att inga svenska teaterchefer vill ge honom en chans oavsett hans begåvning.

– Jag tror aldrig jag kommer in på en teater igen. Jag har varit fräsch nu lång tid, men folk tror fortfarande att jag ligger i rännstenen med kanyl i armvecket så det tror jag aldrig kommer hända, förklarar Thorsten.

Thorsten Flinck tar sig för pannan 2014-08-04 (c) LORENTZ-ALLARD ROBIN / Aftonbladet / IBL Bildbyrå * * * EXPRESSEN OUT * * * AFTONBLADET / 85392
Thorsten Flinck känner sig inte bara förorättad av Ingmar Bergman och Sveriges teaterchefer utan även av kollegan Krister Henriksson.

Men att vi aldrig får se honom på en teaterscen igen är nog en sanning med modifikation. De senaste åren har han nämligen på egen hand åter turnerat land och rike runt med sin monologversion av föreställningen “Doktor Glas”. Första gången han satte upp den i Stockholm var faktiskt redan 2003, men då polisanmäldes han av kollegan Krister Henriksson, 70 som ägde rättigheterna till pjäsen. 2006 döpte han om den till “Dr Flinck” för att slippa mer bråk, men när Kristers rättigheter löpt ut uppförde han den ännu en gång som “Doktor Glas” 2014. Även under stora delar av 2016 turnerade han runt med föreställningen. I podcasten “I otakt med samtiden” berättade Thorsten för ett år sedan vad han tyckte om Krister:

– Han är ett riktigt slem den där Henriksson. Han ska bara ha ett stort kok stryk egentligen.

Foto: IBL, SVT

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons