LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Filippa Fernqvist: ”Jag vill inte vara poster girl för transpersoner”

11 nov, 2023 
Malin Ljung
Annons
Filippa Fernqvist avslöjandet om kärleken – orden om partnern: ”Det var inte alls planerat”Brand logo
Filippa Fernqvist avslöjandet om kärleken – orden om partnern: ”Det var inte alls planerat”

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Programledaren Filippa Fernqvist, 30, har på kort tid blivit ett känt och folkkärt ansikte när hon läser upp nyheterna i TV4. Men det är inte bara i nyhetssändningarna vi kommer få se Filippa framåt, för nu är hon aktuell med ett nytt program om de nya makthavarna på TV4 Play – där hon kommer träffa både kända som mindre kända personer och ska ta reda på vilka de är egentligen.

Under lördagen gästade hon Nyhetsmorgon där hon berättade om programmet och känslorna kring det. Att få göra serien är en dröm som blivit sann för Filippa.

– Jag upplever också en del hat och sånt, och kritik riktat mot mig som transperson. Och i det här hårda klimatet på sociala medier så känner jag med det här programmet och med det här att jag vill förstå personerna.

"Vill inte vara en poster girl för transpersoner"

Filippa är den första transpersonen att presentera TV4 nyheterna. Något som uppmärksammats på flera sätt – oavsett om hon velat eller ej.

Annons

– Jag brukar säga att jag inte vill vara en poster girl för transpersoner, men samtidigt blir man ju det omedvetet för det är ovanligt att se, säger hon.

Att Filippa är en av de första transpersonerna som är programledare är också något som diskuterats och även ifrågasatts. Filippa har förståelse för det, men ryter samtidigt ifrån mot vissa påståenden om varför hon fått tjänsten.

Filippa Fernqvist om att vara transperson på TV4

– Det kan ses som kontroversiellt till att börja med, vissa ser det som ett politiskt ställningstagande av TV4. Så är det inte! Min existens är inte ett politiskt ställningstagande.

Filippa ser samtidigt att hennes närvaro i tv-rutan har en större betydelse för flera. Hon vittnar om att hon ofta blir kontaktad av föräldrar till transbarn som känt en oro för barnens framtid, men att nu se Filippa i tv-rutan gör skillnad.

– Då känner jag att om min närvaro ändå ger någon form av hopp till de här människorna är det väldigt bra.

FOTO:TV4

Annons