LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Fem saker vi kommer minnas från Eurovision 2017

14 maj, 2017 
Jonatan Berggren
Sverige slutade på femte plats och Portugal tog hem segern. Men det är fem andra draman som gjorde årets Eurovision minnesvärt.
Annons

När konfettiregnet lagt sig över Kiev stod Portugals bidrag “Amar Pelos Dois”, framfört av Salvador Sobrall, som vinnare strax före Bulgarien. Portugal har varit med i Eurovision Song Contest 49 gånger, men det här var deras första vinst och sångaren tog tillfället i akt att skicka ut ett litet budskap till Europas tv-publik.

– Vi lever i en tid av snabbmatsmusik utan något innehåll, och det här kan bli en vinst för musiken, för människor som gör musik som faktiskt betyder något, sa Salvador innan han brände av vinnarlåten.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Men i ärlighetens namn är det inte “Amar Pelos Dois” som vi kommer minnas med Eurovision 2017. Istället lär vi på Hänt snacka om de här fem händelserna:

1. Programledarna sågas

De tre små gossarna Oleksandr, Volodymyr och Timur gjorde sitt bästa, men kritiken var massiv, inte minst på sociala medier. Både svenska och internationella tittare rasade och skrev bland annat “Vilka är de tre bleka arslerna? Ge oss tillbaka Måns och Petra” och “Kan vi få tillbaka Måns Zelmerlöw?`.

2. Måns tar över

Det dröjde inte länge innan tittarna fick sin önskan uppfylld, åtminstone en liten stund. I mellanakten gjorde nämligen förra årets programledare, Måns “Mums-Mums” Zelmerlöw comeback, om än bara i en film. Om en mellanakt hade kunnat vinna Eurovision hade nog Salvador fått sig en match, men tyvärr fick Måns nöja sig med tittarnas kärlek.

3. Europas obekvämaste kyss

Rumäniens bidrag bestod till 85% av joddel, men det var först efter de sista tonerna dött ut som skämskudden verkligen kom till användning. Sångaren Alex Florea kände nämligen att det var perfekt läge för en sjuhelvetes glädjekyss, men glömde berätta det för sin duopartner Ilinca. Resultatet blev en smärtsamt lång halva-munnen-täckt-puss som gränsade till ett övergrepp. Ilinca tog det hela som ett totalt profs och fortsatte le, medan vi hoppas Alex skämdes.

4. Blottaren från down under

Mitt under sångerskan Jamalas mellanakt dansade plötsligt en man halvt iklädd en australiensisk flagga upp på scen. I några sekunder såg han ut att vara en del av showen, tills mannen blixtsnabbt knäppte upp byxan och blottade röven för ungefär 200 miljoner tittare. Så när hann killen få på sig kallingarna igen innan han tacklades av teamet och fördes bort.

5. Upp som en sol, ned som en svenne

Vår egen Robin Bengtsson gjorde en heroisk insats och när den första tolvan ramlade in var vi nog många som redan började fila på var vi skulle parkera kring Globen när Eurovision återvände till Sverige. När publikens röster näst intill var räknade låg vi på en 2:a plats, men de sista resultaten fällde oss totalt och Robin slutade femma. Inte för att en topp 5-placering är något att skämmas över, men vi ville ju SÅ mycket mer!

Trots allt var det Sveriges fjärde raka placering på topp 5, så Robin höll fanan högt. Nästa år går tävlingen alltså av stapeln i Portugal, men i ärlighetens namn ser vi på Hänt nog mer fram mot de där sex veckorna nästa vinter. Mello is coming.

Foto: SVT, Stella Pictures

Annons