ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Farmen–Wincent drabbad av allvarlig sjukdom – tunga beskedet

28 feb, 2022 
Hans Wincent
Farmen-profilen Hans Wincent har lidit av en enorm trötthet i flera år.
Nu berättar han att han har blivit diagnostiserad med sömnapné.
– Jag tror inte att folk är medvetna om hur allvarligt det kan vara, säger han till Aftonbladet.
Annons
Se deltagarnas otrevliga välkomnande mot nya deltagaren i FarmenBrand logo
Se deltagarnas otrevliga välkomnande mot nya deltagaren i Farmen

Årets säsong av Farmen börjar närma sig sitt slut och nu är det bara ett par veckor som återstår för deltagarna. I vanlig ordning är det Hans Wincent, 50, som hållit ställningarna och sett till att deltagarna gör sitt jobb på gården.

Men vid sidan av sin hyllade personlighet och lugn i tv har Wincent tampats med ett annat bekymmer. I en intervju med Aftonbladet berättar tv-profilen nu att han blivit diagnostiserad med sömnapné.

Hans Wincent om sin sömnapné: ”Så vansinnigt trött”

I flera år har Hans Wincent plågats av trötthet. Han har nu fått diagnosen sömnapné, en sjukdom som visar sig i andningsuppehåll när man sover. I längden kan det leda till både högt blodtryck och stroke, rapporterar Aftonbladet.

Annons

– Det är ändå skönt att få veta varför man är så vansinnigt trött. Ibland är man mer trött när man vaknar på morgonen än vad man är när man går och lägger sig, säger tv-profilen till tidningen.

Sömnapné är en folksjukdom som karaktäriseras av korta andningsuppehåll under sömnen. Det vanliga är att ha upp till fem andningsuppehåll i timmen när man sover. Wincent förklarar att han har ungefär 80 när han ligger på rygg.

– Det är mer än ett i minuten. Det är ganska kraftigt, säger han.

Hans Wincent: ”En sådan här sjukdom kan leda till döden”

Hans Wincent berättar vidare att det är viktigt att prata om sjukdomen, då den kan medföra olika saker och är allvarlig.

– Jag tror inte att folk är medvetna om hur allvarligt det kan vara.

Annons

– På sikt frestar det på hjärtat. En sådan här sjukdom kan leda till döden. Jag tror att väldigt många skulle behöva söka för det här.

Hans Wincent
Hans Wincent är deltagarnas mentor i Farmen. Foto: TV4.

Hans Wincent jobbar även som hovslagare utöver sin tv-roll och lever med hustrun Ann-Sophie, han har även tre barn och ett barnbarn.

Han tog över rollen som deltagarnas mentor på Farmen efter expertbonden Gutta Andersson. Men de har ingen kontakt eller relation, något han tidigare har berättat för Hänt.

– Gutta blev sjuk. På sociala medier efterlyste man någon som kunde hoppa in som hans dräng en sommar. Min dotter såg det här inlägget och taggade mig eftersom hon tyckte att jag passade in. Det tyckte jag också – så jag skickade in en ansökan. The rest is history!, säger Hans Wincent.

Annons

Wincent om symptomen till sömnapné: ”Kan vara diffusa”

När Hänt når Wincent berättar han att symptomen kan vara diffusa

– Jag tror många, precis som jag, tror att de kanske bara har enstaka andningsuppehåll under en natt. Deras partner buffar till dom och säger, du snarkar eller liknande. Men man har ingen aning om vad som försiggår när man väl sover, säger Wincent till Hänt och fortsätter:

– Symptomen kan vara diffusa, förutom trötthet, morgonhuvudvärk, halsbränna, ont i svalg och sura uppstötningar... Obehandlad sömnapné ökar dödligheten i hjärt-kärlsjukdom tre- till sex gånger. Det ökar också förekomsten av förmaksflimmer, hjärninfarkt, högt blodtryck i lungartärerna och typ 2 diabetes.

FOTO: TV4

Annons