LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Farmen-Tora talar ut om pappans bortgång – traumat i barndomen

16 mar, 2023 
Jonna Lawaetz
Farmen 2023
Tidigare i veckan fick farmarna besök av sina anhöriga på gården.
Toras lillebror Axel kommer in och gästar programmet och syskonen delar med sig av en traumatisk upplevelse från deras barndom.
– Jag mådde ju inte bra, det gjorde jag verkligen inte, säger Tora till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sanningen om tårarna när Farmen-Nebil blir storbonde: ”Prickar rätt i hjärtat”Brand logo
Sanningen om tårarna när Farmen-Nebil blir storbonde: ”Prickar rätt i hjärtat”

Efter torsdagens semifinal av Farmen stod det klart att Tora Brandström, 24, var den första finalisten. Men vem hon kommer stå mot under söndagens avgörande final, får tittarna inte reda på förrän i samma avsnitt.

Det har varit en intensiv vecka för farmarna, som inleddes med att de fick finbesök på gården. Det var nämligen dags för det traditionsenliga momentet i säsongen när deltagarnas nära och kära kommer på besök.

För Toras del är det hennes två år yngre lillebror, Axel som kommer och gästar Farmen.

Farmen-Tora öppnar upp sig om pappans bortgång

Det är uppenbart att Tora är uppspelt över att Axel kommer in på gården, och hon visar honom runt överallt. När de kommer ner till bryggan sätter de sig ner en stund och kommer in på djupare ämnen.

Annons

– Vi växte upp med en speciell relation till vår pappa, som även gick bort. Så vi har ju ett delat trauma kring hela det, säger Tora i programmet och fortsätter:

– Min pappa var ju alkoholist. Min pappa var väldigt arg, det var mycket som han inte tålde. Det har varit tufft helt enkelt. Det är mycket som har varit traumatiskt för oss.

När Hänt nåt Tora kan hon berätta hur bortgången fört henne och Axel närmre varandra nu när de blivit äldre och att deras relation stärkts av tragedin.

– Det har inte pratats så mycket om det i familjen tidigare, det är mer jag och min bror som har pratat om hur det var och allt som hände, först när vi har blivit äldre. Det är något som jag tycker har fört oss samman på ett annat vis. Vi var inte så nära när vi var mindre, men nu i vuxen ålder kan vi dela det här med varandra och prata om det. Den enda jag kan prata om pappa med, det är min lillebror, säger Tora.

Annons

Vidare fortsätter Tora berätta om hur det var att förlora sin pappa i så ung ålder. Hennes pappa var inte äldre än 47 år när han gick bort och Tora var endast 12 år gammal medan Axel var 10. Syskonens unga ålder gjorde det svårt att bearbeta sorgen av bortgången på rätt sätt.

– Problemet är väl att vi aldrig riktigt bearbetade det som vi skulle ha gjort där och då. Jag tror att i skolan och framför allt på fritidsgården märktes det av genom att jag var väldigt hängig och deppig. Jag mådde ju inte bra, det gjorde jag verkligen inte.

Tragedin förde Tora och Axel närmre varandra

Tora fortsätter berätta att hon agerade helt annorlunda hemma, jämfört med när hon var i skolan eller på fritidsgården. Det var en tuff period som kantades av mycket bråk.

Annons

– Hemma blev jag utåtagerande och jag kunde bråka med mamma, vi brottades och slogs och det var en kväll som hon satte sig i bilen och körde därifrån och sa jag vill inte komma tillbaka hit så länge jag är i huset. Då var jag kanske 13. Så ska det ju inte vara. Det blev aldrig bearbetat som det skulle. Mycket har man fått ta sig igenom själv, säger hon.

Idag har Tora god kontakt och en nära relation med sin mamma. Nu kan hon prata mer öppet om pappans bortgång, speciellt med sin bror.

Hon hade länge svårt att ta in att pappan faktiskt var alkoholist och att syskonen vid vissa tillfällen kan se tillbaka på situationer med helt andra ögon.

– I vuxen ålder har jag och min bror kunnat närma oss ämnet öppet med varandra, vilket vi inte gjort innan, säger Tora och fortsätter:

– Man har en annan förståelse idag. Det var svårt för mig att förstå att han var alkoholist väldigt länge. Det är ju något man sett mycket tydligare ju äldre man har blivit. Många stunder som vi har haft ihop jag och min bror och vår pappa, som vi kan se tillbaka på i vuxen ålder och tänka han kan inte ha varit nykter vid det tillfället. Det är många såna grejer.

I en intervju med Aftonbladet har Tora berättat att det inte är helt fastställt exakt vad det var som förorsakade pappans bortgång.

– Det är oklart, det är ingen som har sagt rakt ut. Men han hade ju problem med hjärtat och blodtrycket. Sista gången jag träffade honom kommer jag ihåg väldigt tydligt. Han frågade om han var gul i ögonen. Ja, han var ju knallgul både i ögonen och huden. Sedan hörde jag inte mer från honom, har Tora sagt till Aftonbladet.

FOTO: TV4

Annons