LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Farmen-Qristina Ribohns ord om sin hemliga pojkvän

13 aug, 2019 
AvOla Lagerström
Qristina Ribohn
Hon har lurat döden ett flertal gånger. Dokusåpalegendaren Qristina Ribohn har lämnat knarktillvaron bakom sig och lever nu livets glada dagar i Blekinge – med sin hemliga kärlek: ”Han är 16 år yngre än jag är”. Nu berättar hon i stor intervju med Hänt!
Annons

Qristina Ribohn har varit med i flera stora tv-produktioner under de senaste 18 åren. Men trots det har hon lyckats hålla sitt privatliv – och pojkvän – hemlig under alla dessa år. Nu talar hon ut i en stor intervju om hur hon lyckats vända sitt liv, vad hon gör nu för tiden och om framtiden,

Hur står det till världens bästa Qristina?

– Det står alldeles utmärkt till förutom att det har varit så fruktansvärt varmt senaste tiden. Hettan gör mig farlig. Jag har kylklampar i sängen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Det har gått ofattbara 18 år sedan du tv-debuterade med Farmen. Sedan dess har du varit med i Baren, Club Goa, Fångarna på fortet, Stjärnorna på Godset och en massa lek- och matprogram. Vilken medverkan blickar du tillbaka på med störst belåtenhet?

– Helt klart Rädda jultomten ihop med Markoolio och Kristian Luuk. Detta var ett barnprogram där jag var polis i full uniform. Jag har aldrig skrattat så mycket som under den inspelningen. Vissa scener fick vi ta om 27 gånger. Nu överdrev jag, men det var i alla fall 17 gånger.

Annons

Fick dementera sig egen död

Vilken produktion var mentalt kämpigast att ta sig igenom?

– Club Goa, dokusåpan i Indien. Tittade man över muren där vi bodde på hotellet så letade barnen efter matrester i rännstenen. Det var fruktansvärt. Jag klarar inte av sådana skillnader. Till slut pallade jag inte av mer fattigdom. Jag mådde så fruktansvärt dåligt att jag åkte hem. Det märkliga med Club Goa var att det sammanföll med tsunamikatastrofen i Thailand. Katastrofen skedde precis innan vi åkte iväg. Mina släktingar trodde att jag befann mig i Thailand och fick en chock när de inte fick tag i mig. De var övertygade om att jag hade dött i tsunamin. ”Farmen-Qristina död”, skrev en tidning. När jag kom hem tre veckor senare fick jag ringa och dementera.

Qristina Ribohn med hunden Loppan
Qristina med sin hund Loppan under inspelningen av Stjärnorna på godset.

Qristina Ribohns mörka uppväxt

Är Victoria Silvstedt den kändaste personen du träffat?

– Menar du Victoria Silverkvast? Men jag förstår inte riktigt… Vad är hon känd för? Vet hon ens vilket årtal hon är född? Hur som helst var vi med i samma program: Stjärnorna på godset. Hon hade tagit fel på program, hon trodde att hon skrivit på för Stjärnorna på slottet. Jag har dojor med högre IQ. Jag har aldrig sett någon rensa fisk på ett så märkligt sätt som hon, det var så att kniven böjde sig. Det kunde ha slutat hur som helst. Till slut bad jag henne att lägga ifrån sig kniven.

Annons

Mellan 12 och 37 års ålder var du narkoman. För att finansiera ditt heroin langade du droger. Berätta!

– Jag var inte tillräckligt attraktiv för att ”vara en vara”. Det är jag jävligt tacksam för idag. Jag blev alltså den som hade varan… Under mina år i undre världen använde jag aldrig mitt riktiga namn. Jag hade ett alias. Vilket tänker jag inte berätta. Sedan pratade jag aldrig svenska när jag gjorde mina affärer, jag pratade engelska och tyska. Alltid.

Hamnade du som langare i någon farlig situation?

– Ja, flera gånger. En gång blev jag knivskuren. En annan gång fick jag ett varningsskott rätt i handen. Jag blev rånad, nerslagen och dumpad i en container. Listan är lång…

”Det här var en farlig period i mitt liv. Jag blev både skjuten och sönderskuren”

Berätta om varningsskottet!

– Det var ekonomiskt. Några idioter hade fått för sig att råna mig, men under kemikaliernas inflytande hade jag varken råd att bli rånad – eller vett att bli rädd. Du vet hur jag är: ”Ungjävel, lägg bort pistolen!” Då blev jag skjuten!

Annons

Hur kändes det att bli skjuten?

– Du, jag blev så jävla arg att jag gick från Malmö till Lund. Där gick jag hem till en bekant som tryckte ner mig i ett badkar och torkade rent skotthålet. Det här var en farlig period i mitt liv. Jag blev både skjuten och sönderskuren. Till slut orkade jag inte knarka mer, så jag slog i mig en medveten överdos med heroin. Lik förbannad vaknade jag upp tre dygn senare på Karlstads lasarett. Det var så jävla pinsamt. Jag lyckades inte ens knarka ihjäl mig! Samtidigt blev det vändningen. ”Nu får det vara nog”, tänkte jag, stal en burk med Stesolid och knallade därifrån. Jag har sjömanspass, så jag mönstrade på en båt till Panama och var borta fram till år 2000. Knark har jag inte rört sedan 1992.

Qristina Ribohn
Qristina lyckades ta sig ur drogmissbruket för 27 år sedan.

Fram till din pensionering förra året jobbade du som KBT-terapeut på ett behandlingshem. Hur var du som terapeut?

Annons

– Tydlig. Ingen fick prata med mig om den verkligen inte ville prata med mig. ”Bränn inte min tid”, liksom. Jag saknar inte empati, men jag klarar inte av folk som gnäller eller skyller på andra. Metadon klarar jag inte heller av. Det är bara att byta olagligt knark mot lagligt knark. Till narkomaner vill jag bara säga en sak: ”Vinn eller försvinn!” Det är ju så. Jag hjälper bara den som verkligen vill bli hjälpt.

Har du någon kontakt med vännerna från förr?

– Yes, men de flesta är döda. Någon gång vartannat år brukar jag åka hem till ett par kompisar som är gifta med varandra. Varje gång jag kommer dit konstaterar jag att de inte rört sig ur fläcken. De knarkar fortfarande och bråkar om bidrag hit och dit. Jag brukar stanna en timme. Sedan har vi inte mer att säga varandra. På vägen hem känner jag mig så lycklig lottad. Det blir så tydligt att jag fattade rätt livsbeslut 1992. Jag har verkligen mycket att vara tacksam över.

Annons

”Vi är väldigt rädda om vår relation. Han är 16 år yngre än jag är”

Du har i åratal beskrivits som singel, men när jag pratade med dig häromåret avslöjade du att du haft samma gubbe – från och till – i hela 30 år! Finns han kvar i ditt liv?

– Jajamensan.

Vilken kändis påminner han om?

– Sean Connery.

Qristinas ord om sin hemliga pojkvän

Hur har ni lyckats hålla er kärlek hemlig under alla dessa år?

– Vi har inte levt ihop. Vi är väldigt rädda om vår relation. Han är 16 år yngre än jag är. Det är det mest privata jag någonsin avslöjat.

Bor du flott?

– Ja, jag bor i en jättemysig lägenhet på en innegård där det bara finns tre lägenheter. Jag har utrymme för hela min mattsamling. Jag älskar mattor, samlar på mattor. Det har jag gjort hela mitt liv. Förut flyttade jag runt mycket. Bodde under tallar och så. Nu är alla på plats!

Snarkar du som en sjöman?

– Du, det är ännu värre. Jag snarkar så att jag flyttar möbler!

Vilken ägodel betyder mest för dig?

– Loppan, så klart.

Annons

Slutligen Qristina, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Det är när jag sitter på min nio meter långa och vingelvänliga veranda. Jag tittar ut över trädgården, röker kvällens sista cigarett och tänker: ”Yes, det blev en dag till”.

FAKTA: Qristina Ribohn

Namn: Qristina Ribohn.
Född: 2 oktober 1955.
Bor: Karlshamn i Blekinge.
Familj: Goda vänner och Jack Russelterriern Loppan, 4.
God egenskap: Det varierar beroende på vilket humör jag är på.
Dålig egenskap: Jag har inget tålamod.
Äter helst: Näringsdrycker. Jag gillar inte mat utan äter bara för att jag är tvungen.
Dricker helst: En Tullamore – om året.
Längtar efter: Kylan. Fy fan för värmen!

FOTO: Karin Törnblom/TT, Patric Söderström/TT

Annons