Tuffa bakslaget som kickstartade Farah Abadis radiokarriär: ”Desperat”

Farah Abadi.

Farah Abadi har jobbat på Sveriges Radio i många år.
I år är det hennes tur att prata i Sommar i P1.
Under avsnittet berättar hon om den mörka tiden i livet – och tuffa bakslaget som ledde till radiokarriären.
Därför tackade Oscar Zia ja till rollen som programledare för Mello 2022
1:16

Efter reklamen: Därför tackade Oscar Zia ja till rollen som programledare för Mello 2022

(1:16)

Slå på ljud

Varje år sänder Sveriges radio det populära programmet Sommar i P1. Då får en rad kända eller intressanta personer berätta om sig själva och dela med sig av personliga tankar och anekdoter.

Programledaren Farah Abadi, 34, är en av de som pratar i år. Hennes föräldrar flydde från kriget i Libanon och hamnade i Småländska Västervik där Farah är född.

Hon berättar om kulturkrockarna hennes föräldrar fick uppleva när de flydde från storstaden Beirut till en småstad i Småland. Men hon pratar även om den egna resan in i radiovärlden.

Farah Abadis ärliga ord om mörka tiden i livet: ”Grät varje dag”

I dag har Farah en lång meritlista som programledare i både radio och tv. Men innan hon började som radiopratare hade hon en del jobb som orsakade att hon grät varje dag efter jobbet.

– Då gick jag hem från jobbet varje dag och grät för jag hatade verkligen att vara där. Det kändes som att jag var en planta som inte vattnades, säger Farah.

Hon förklarar att det enda som fick henne att orka med jobbet var att hon hade två av sina vänner som kollegor. Men när en av dem slutade slutade för att börja plugga letade Farah desperat efter ett nytt jobb.

– Jag började söka alla jobb jag kunde hitta på Arbetsförmedlingens hemsida, som jag var någorlunda kvalificera då.

Tuffa bakslaget kickstardade Farah Abadis radiokarriär: ”Fruktansvärt”

Ett av jobben som Farah hittade var för ett läkemedelsföretag i Malmö. Det framgick inte tydligt var jobbet innebar och när hon dök upp på intervjun förklarade dem sin affärsidé.

– När jag kom dit visade sig att företaget ville få fler unga att hitta deras klamydiamedicin. Deras lösning? En Facebook-sida, säger Farah och fortsätter:

– Där och då pitchade de sin idé ”Vi vill göra en Facebook-grupp för klamydia”. Inombords drog jag den största sucken jag någonsin dragit. Ska jag gå från ett fruktansvärt jobb till att försöka få mina vänner att gilla en klamydiasida på Facebook?

Farah förklarade för företaget att ingen kommer att gilla en klamydiasida på Facebook, då deras vänner kommer tro att de har klamydia.

Hon visste att det skulle kosta henne det jobbet, men det hon inte visste då, var att hennes drömjobb gömde sig runt hörnet.

– Sen kom det ut ett jobb som programledare på P3 Din gata. Jag hade ingen erfarenhet men jag börjar bli rätt så desperat nu, säger Farah.

Den komiska ”klamydiamissen” blev alltså det som fick Farah att söka sig till jobbet som radiopratare. Resten är historia, som man brukar säga!

Du kan lyssna på hela Farahs sommarprat här!

FOTO: Krister Hansson / Aftonbladet / TT, Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN