LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Familjen i bråk om arvet – änkan vägrade ta emot 20 miljoner kronor

08 mar, 2024 
Familjerna i bråk
De har alla förlorat någon de älskat.
För de här kända profilerna har tiden efter dödsfallet inte bara inneburit sorg – utan även en konflikt om pengar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så fick Andreas Wilson rollen som Erik Ponti i filmen OndskanBrand logo
Så fick Andreas Wilson rollen som Erik Ponti i filmen Ondskan

En person tackade nej till 20 miljoner kronor, en annan hävdar att mammans stiftelse försökte lura honom på halva arvet. Här är de mest infekterade arvstvisterna i nöjes-Sverige.

Jan Guillou ströks från arvet efter familjefejd

Våren 2013 förlorade Jan Guillou, 80, sin mamma. Marianne Hansén blev 91 år gammal. Men författaren fick inte ta del av hennes arv utan allt gick till hans halvsyster, Pia Hansén, 75.

”Hela min kvarlåtenskap skall tillfalla min dotter”, stod att läsa i Marianne Hanséns testamente, som upprättades 2006.

Annons
Jan Guillou
Jan Guillou fick inte mammans arv.Lotte Fernvall/ Aftonbladet / TT

Testamentet godkändes av Jan Guillou och därmed avsade han sig sin laglott. Men varför valde egentligen mamman att stryka sonen ur testamentet?

Tio år innan Mariannes bortgång hamnade de i en familjefejd efter att Jan släppt boken Ondskan. I detta beskriver han att hans styvfar skulle ha misshandlat honom varje dag utan att modern gjorde någonting. Både Marianne och Pia reagerade starkt på innehållet, som de menade inte stämde överens med verkligheten.

Annons

– Hade det varit en roman Jan skrivit hade det varit okej, men det vi vänder oss mot är att han kallar det för en självbiografi, sa hon i Expressen 2003.

Konflikten efter Magdalena Ribbings bortgång

Magdalena Ribbing avled 2017 till följd av en fallolycka. Hon höll på att förbereda för en lunch med sina vänner när tragedin inträffade. Magdalena blev 77 år gammal.

Thomas Hempel var gift med Magdalena och gick bort bara ett halvår efter hustrun. Paret hade upprättat ett testamente 2010 där det stod att de ägde hälften var av den gemensamma lägenheten på Östermalm, i Stockholm.

Magdalena Ribbing
Magdalena Ribbing avled 77 år gammal.Ola Axman/TT

Men 2013 tillkom ett gåvobrev. I detta ger Thomas Hempel 50 procent av sin andel i våningen till sin Magdalena, vilket gjorde att situationen blev en helt annan för Thomas två barn.

Annons

– Pappa var svårt sjuk och förstod inte vad han skrev på, förklarade sonen Tobias Hempel, 52, för Expressen.

Barnen stred för att få gåvobrevet ogiltigförklarat men 2018 lades ärendet ner. De orkade helt enkelt inte driva det vidare på grund av bristande bevisning.

Tackade nej till 20 miljoner kronor efter Stieg Larssons död

Succéförfattaren Stieg Larsson avled hastigt den 9 november 2004. Han var på jobbet när han drabbades av en hjärtattack. Stieg blev bara 50 år gammal.

Annons

De tre deckarna om Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist gavs ut först efter författarens död och han fick därmed aldrig uppleva Millenniumseriens enorma framgångar.

Eva och Stieg Larsson
Eva Gabrielsson och Stieg Larsson.Per Jarl / TT

Efter Stiegs bortgång uppstod en arvstvist mellan hans sambo, Eva Gabrielsson, 70, och hans bror och far.

Stieg Larsson hann aldrig skriva ett testamente och därför tillföll kvarlåtenskapen och de upphovsrättsliga intäkterna brodern Joakim och pappa Erland. Eva, som hade levt med Stieg i 32 år, blev alltså arvslös eftersom de inte var gifta.

Annons
Eva Gabrielsson och Stieg Larsson
Eva Gabrielsson har skrivit en bok om livet med Stieg Larsson.Graham Turner / Guardian

Fem år efter dödsfallet erbjöd familjen Eva Gabrielsson 20 miljoner kronor – men hon valde att tacka nej. Eva hävdade att Joakim och Erland aldrig var ”en del av deras liv” och att de inte var rätt personer att hantera Stiegs egendom.

Idag verkar det som att dispyten ligger på is och trots att det var många år sedan böckerna släpptes fortsätter miljonerna rulla in.

Annalisa Ericsons son stämde mammans stiftelse

Annalisa Ericson var en av Sveriges första stora superstjärnor. Under 30-, 40- och 50-talet uppträdde hon på både Operan och Oscarsteatern. Under sin karriär hann Annalisa jobba med stora namn som Nils Poppe och Ingmar Bergman.

Annons

Natten till långfredagen 2011 avled Annalisa i hemmet på Linnégården, i Stockholm, 97 år gammal.

Sex år innan sin bortgång grundade Annalisa Ericson en stiftelse i sitt eget namn. När hon dog gick halva förmögenheten, motsvarande sex miljoner kronor, till stiftelsen. Hennes son, Claes von Segebaden, 81, valde då att lämna in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Han ansåg att stiftelsen lurade honom på arvet och att de utnyttjat att hans mamma var dement.

Annalisa Ericson
Annalisa Ericson var en av Sveriges första stora superstjärnor.Lizzie Larsson/TT

Stiftelsen hävdade däremot att Annalisa var fullt frisk då testamentet skrevs.

Annons

”Hon ville göra sonen arvslös. De hade en konfliktfylld relation”, skrev stiftelsen till sitt försvar.

Efter medling lyckades parterna lösa konflikten genom förlikning 2014, tre år efter Annalisa Ericsons död.

Sven-Bertil Taube
Sven-Bertil Taube gick bort 2022.Staffan Löwstedt/SvD/TT

Sven-Bertil Taubes familj i bråk om pengarna

Sven-Bertil Taube lämnade efter sig ett mångmiljonarv när han gick bort 2022. Men vem som ska få vad är fortfarande oklart.

Den folkkära skådisen tillbringade större delen av sitt liv i London vilket komplicerar saken, då det i Storbritannien råder andra regler när det kommer till arv. Bröstarvingarna inte har samma rätt till sin laglott som i Sverige.

Annons
Sascha Zacharias
Sascha Zacharias är Sven-Bertils dotter.BYRMO CAROLINA/Aftonbladet

I december 2023 uppdagades det att dottern Sascha Zacharias, 44, ogiltigförklarar sin pappas testamente i en stämning till Stockholms tingsrätt. Tvisten handlar alltså om huruvida svensk eller brittisk arvsrätt ska gälla.

Konflikten om Sven-Bertil Taubes arv är ännu olöst.

FOTO: Ola Axman/TT, BYRMO CAROLINA/Aftonbladet, Lotte Fernvall/ Aftonbladet / TT

Annons