Idol 2023 marknadsföring banner

Tv-mammorna om fördomarna: "Vågade inte hålla handen öppet"

04 dec, 2016 
AvJohanna Bladh
Irene Vinberg och Helen Björling från "Familjen Annorlunda" berättar för Hänt om att leva ihop som två kvinnor i ett förhållande i en liten ort.
Annons

Tv-mammorna Irene Vinberg och Helen Björling hittade kärleken i mammagruppen och nu lever de tillsammans i Åkers Styckebruk. Men livet som ett homosexuellt par i en liten by har inte alltid varit lätt.

– De första två, tre åren höll vi inte handen om vi gick på stan, berättar Irene, för Hänt.

Vi träffar Familjen Annorlunda från Åkers Styckebruk en solig lördag. Trots att det är mer än 5 år sedan de träffades den där gången i mammagruppen så ser de fortfarande kära ut när de sitter på sängen i en av barnens rum, tätt intill.

Men det är inte alltid så lätt att sticka ut i en liten ort.

– Det är inte på samma sätt legitimt att kyssa varandra på Ica, sådana saker tänker man kanske mer på, säger Irene och Helen fyller i:

– Nu tänker man inte lika mycket på det som i början men de första två, tre åren så tänkte man på det. Du får liksom blickar om du håller handen på stan.

I skolan har barnen fått gliringar om mammornas förhållande.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

– Någon kommentar har det kommit när de hamnat i diskussion med någon som kanske slängt ur sig nått som ”Din mamma är lebb”, berättar Helen.

Och det är ju för barnens skull som de inte ville skylta med sitt förhållande i början.

– Man är ju rädd att de ska bli utsatta för något, berättar Irene.

familjen-anorlunda

Men på arbetsplatserna har reaktionerna istället blivit nyfikenhet.

– Mina kollegor var snarare nyfikna och kom gärna hem hit när vi bjöd in dem. De ville se hur vi bor och lever tillsammans, minns Irene.

– Jag tror man är rädd för det man inte har riktigt koll på, då blir man lite avståndstagande medan vissa blir intresserade, funderar Helen.

När mammorna bestämde sig för att flytta ihop lät de bli att berätta om sin kärlek för barnen.

Annons

–  Vi gick inte ut och samlade och talade om hur det var, utan vi flyttade ihop och sedan fick barnen successivt märka det själva när vi satt nära och kramades och pussades.

Efter hand kom frågorna, minns Helen.

– De har haft funderingar kring att ”två mammor kan inte gifta sig” och ”ni kan ju inte få barn”. Men då får man helt enkelt förklara att två mammor eller pappor kan faktiskt gifta sig. Och nu är de väldigt kloka barn som gärna säger till andra att det inte är något konstigt.

Hon ser på Irene och skrattar innan hon säger:

– Många tror att det är något annorlunda men vi är ju som vilket familj som helst bara att vi är två mammor.

Foto: Hänt

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons