Ernst Kirchsteigers kärlekssaga – därför gifte han om sig

Ernst Kirchsteigers kärlekssaga – därför gifte han om sig

Utåt sett verkar Ernst Kirchsteiger vara lyckan och lugnet själv, men på hemmaplan har han fått kämpa med kärleken:
✔︎ Mammans krav på Ernst att dejta Ulla.
✔︎ Därför gifte han om sig – tuffa kriserna.
✔︎ Hustrun Ulla om svartsjukan.
✔︎ Ernst nya liv med sönerna Ludvig och Sebastian.

Programledaren och författaren Ernst Kirchsteiger, 61, är en av Sveriges mest populära män. Varje sommar syns han i tv barfota där han med entusiasm gör om sommarhus med enkla medel. Det startade med SVT:s ”Sommartorpet” (2000 – 2007), och från och med 2008 i TV4:s ”Sommar med Ernst”.

I kulisserna finns hustrun Ulla Kirchsteiger, 61, som ett stöd. De två träffades när de var tonåringar och gick på samma gymnasium i Karlskoga. Nu har de varit ett par i över 40 år, trots att det inte var en självklarhet att det skulle bli just de två.

I december 2017 medverkade Ernst i TV4-programmet ”Hellenius hörna” och berättade för programledaren David Hellenius om hur kärleken startade.

– Du menar när vi blev tillsammans? Jag låg på, ser du. Jag ringde och ordnade, undrade om vi skulle vara hundvakt. Men hon sa “Nej, jag ska plugga och plocka vinbär”, hon var lite svår! Jag jobbade på i ett halvår, och sen kunde hon naturligtvis inte motstå, säger han och skrattar.

Ernst Kirchsteiger och hustrun Ulla

Ernst och Ulla fann varandra när de var 17 år gamla.

”Jag förstod snabbt att det här inte var någon vanlig kille. Han hade ett annat språk, kändes vuxen”

I sin bok ”Lyckan i det lilla” erkänner Kirchsteiger att hans mamma hade ett finger med i spelet… Ulla och en tjejkompis kom hem till Ernst och frågade hans mamma om han ville följa med ut i skogen och plocka blåbär. Ernst tackade nej, men modern tvingade ut honom.

”Att låta mig fösas iväg på den där blåbärsutflykten är det bästa jag gjort. Ulla och jag fann varandra och det dröjde inte länge innan vi var ett par”, skriver Ernst i boken.

Ulla Kirchsteiger brukar hålla en låg profil bakom maken. Men i hans egna tidning, Hemma med Ernst, berättade hon om deras relation.

– Jag förstod snabbt att det här inte var någon vanlig kille. Han hade ett annat språk, kändes vuxen. Han var då som nu en romantiker och sa tidigt: “Vi ska skapa ett hem och ett bra liv tillsammans”. Jag kände redan då att jag skulle få ett spännande och rikt liv med Ernst, sa hon.

Drygt tio år senare gifte de sig i Rinkaby kyrka utanför Örebro. Ernst stod för design av brudklänning, kostym och brudbukett.

Ernst Kirchsteiger julvärd i SVT

Ernst har haft det ärofyllda uppdraget som julvärd i SVT.

Ernst Kirchsteiger gifte om sig

Faktum är att makarna är som nykära igen, framför allt efter att de för några år sedan gifte om sig, eller förnyade sina äktenskapslöften.

– Vi ville tillverka nya ringar eftersom de gamla var så slitna och då tyckte vi att det vore kul att göra någonting mer av det. Efter välsignelsen i kyrkan hade vi en liten fest. Det var roligt att kunna bjuda alla som inte var med på vårt första bröllop, berättar Ernst Kirchsteiger för Hemmets Journal.

– Att förnya äktenskapslöftena efter ett långt liv tillsammans är något jag varmt kan rekommendera. Det är ett bra knep för att undvika slentrian i ett förhållande. För mig och Ulla var det ett sätt att förstärka vår kärlek ännu mer, berättade han för Hemmets Journal.

Så håller de kärleken vid liv

”Ulla och jag är inte samma människor som när vi först träffades bara sjutton år gamla. Rent biologiskt så finns det ju inte en cell kvar av de ungdomar vi var när vi fann varandra”, skrev Ernst i sin bok ”Lyckan i det lilla”.

Ernst är öppen med att äktenskapet och åren med Ulla inte alltid varit en dans på rosor. Att hålla ihop relationen har så klart bestått i mer än att förnya äktenskapslöftena.

– Jag sover hemma. Jag kommer hem, äter kvällsmat, duschar och byter kalsonger precis som vem som helst. Man måste lösa det, logistiken måste fungera, har han tidigare sagt.

Ernst Kirchsteiger

Ernst är ärlig med att kärleken med Ulla inte varit sprättlätt, men tillsammans har de gått stadigt sida vid sida i alla år.

Ernst och Ulla försöker att ta tillvara på de små gesterna i vardagen, att inte ta något för givet. Att våga gå igenom kriser.

– Jag tror att en längre relation är som att gå genom ett hus, där kärleken är nyckeln som provas. Hallen är stor nog för fyra år eller något. Nästa dörrhåll är lite trångt, man brukar prata om de där kriserna som kommer, men trycker man sig bara igenom det så kommer man till ett större rum och når så småningom en trädgård utan stängsel, har tv-profilen sagt.

”Ernst har alltid haft mycket kvinnliga kompisar. När jag var yngre kände jag mig svartsjuk, men inte nu längre”

Och självklart anammar han även barfota-trenden även när det kommer till kärleken med Ulla:

– Om man börjar tänka “skit samma” så skiter man tillslut i allt. Det är värt att äta middagen ute på en filt i trädgården. Barfota så klart, har sagt i en tidigare intervju.

Ulla Kirchsteiger berättade i intervjun i makens tidning att det i yngre år var jobbigt med makens kvinnliga bekantskaper, men att det med åren växt bort.

– Ernst har alltid haft mycket kvinnliga kompisar. När jag var yngre kände jag mig svartsjuk, men inte nu längre.

Ernst Kirchsteigers barn Sebastian och Ludvig

Ernst och Ulla har två barn tillsammans; sönerna Sebastian Kirchsteiger, 33, och Ludvig Kirchsteiger, 29.

– Att vi har skapat liv tillsammans, det är så stort. Våra söner är ett bevis på vår kärlek, har Ernst tidigare sagt till Expressen om sin hustru och familj.

Ernst Kirchsteiger och sönerna Sebastian och Ludvig

Ernst söner Ludvig och Sebastian arbetar tillsammans med sin pappa inom familjeföretaget.

Sanningen är att Ernst hoppas på att hans barn ska föra varumärket Ernst vidare. Yngsta sonen Ludvig arbetar sen några år som varumärkeschef inom familjeföretaget.

– Jag hoppas att mina barn ska förvalta varumärket Ernst – att det ska fortsätta att leva. För till slut kommer ingen som kommer ihåg vem den här långa människan var som gick runt barfota. Jag tänker att grabbarna skulle göra det på ett fantastiskt sätt, de skulle verkligen förvalta det på ett bra sätt, berättade Ernst Kirchsteiger i podcasten “Värvet” för två år sedan.

Det ska ha varit Ludvigs egen önskan att få börja arbeta inom företaget, och den avgörande faktorn var baktanken med det hela:

– Sedan sa han det som fick mig att förstå att han verkligen menar allvar: “för då kommer du och jag ses mycket oftare”, säger Ernst i ”Värvet” och fortsätter:

– Det var väldigt fint. Då var det dels att han såg en professionell vinning i det, men så såg han mjukvärdet i det – att vi kommer prata väldigt väldigt mycket om saker och ting. Och förhoppningsvis kommer att komma varandra närmare. Så är det även med min äldsta son, säger Ernst Kirchsteiger och avslöjar att även han kommer att börja arbeta för familjeföretaget.

Ernst Kirchsteiger och sonen Ludvig

Ernsts tillsammans med sonen Sebastian, här på Formex-mässan.

Sålde lyxhuset

I våras avslöjade Ernst Kirchsteiger i en intervju med tidningen Land att han och Ulla tagit beslutet att sälja sitt sommarhus i italienska Toscana. Efter tio år med ledighet i södra Europa hade de fått nog, framför allt av resandet.

– Vi flög och flög, jag checkade in och jag checkade in. Då kände jag till slut att ”nej min själ, det här funkar inte”. Vi har mycket vänner där och tycker verkligen om Toscana, men vi kände att den här flygresan förtog litegrann av glädjen, berättar Ernst Kirchsteiger för Land.

Han påpekade att den pågående diskussionen om klimatkrisen var en stor faktor till att de tog beslutet. Men självklart står inte den händige tv-profilen sommarhuslös 2019, istället har de redan investerat i ett nytt familjeparadis – i Sverige.

Då blev det Österlen i stället. Jag tar mycket hellre bilen ner, fyller den med det jag behöver ha. En färdiglagad lasagne, några trädgårdsstolar, sju filtar som vi behöver. Det är så gött och lyxigt att kunna göra det, säger Ernst.

Ernst Kirchsteigers rekordvinst 2018

Under 2018 slog programledarens bolag Ernst Kirchsteiger AB rekord och noterade sitt bästa resultat hittills, rapporterade Expressen. Omsättningen steg från 7 733 358 kronor till 12 143 542 kronor, en ökning med hela 57 procent. I årsredovisningen står det att den ökade omsättningen var ”en följd av ökade provisionsintäkter under året”.

Samtidigt beviljade Ernst Kirchsteiger sig själv en utdelning på 1,5 miljoner kronor.

FOTO: Lotte Ernvall/TT, Cecilia Liljeton/IBL, Jonas Hessman/IBL, Karin Törnblom/IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN