LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Ernst, Elsa, Helene och Sigge – allt om familjen Billgren

16 jan, 2020 
Ernst Billgren, Sigge Billgren, Elsa Billgren och Julia Billgren. Äkta Billgrens.
Den nya reality-serien Äkta Billgrens har dragit igång på SVT, där vi får en inblick i Ernst, Helene och Elsas liv.
Men vilka är egentligen familjen Billgren? Och hur hänger allt samman?
Här är allt du vill veta om familjemedlemmarna Billgren.
Annons
Långintervju med Bianca Ingrosso och Pernilla WahlgrenBrand logo
Långintervju med Bianca Ingrosso och Pernilla Wahlgren

Den svenske konstnären och författaren Ernst Billgren alias Wilhelm von Kröckert, 62, var tidigare gift med konstnären Helene Billgren, 67, och har barnen Elsa Billgren, 33, och Sigge, 29, ihop. Efter nästan 30 år tillsammans gick de skilda vägar år 2012.

I nya reality-serien Äkta Billgrens som sänds på SVT under våren 2020 kan vi följa Ernst, exet Helene och deras gemensamma dotter Elsas liv i konstnärsvärlden. Men det är fler som syns till i serien, bland annat Ernst nya fru Julia Billgren, 36, och Helenes dotter sedan tidigare Andrea.

Efter Ernsts och Helenes skilsmässa dröjde det inte länge tills Ernst hade en ny kvinna vid sin sida, Julia, som han gifte sig med år 2014.

Vad får vi se i programmet? Tv-programmet har har mest fokus på Ernst, Helene och Elsa. Vi får en inblick i familjens konstutställningar, bloggande, galor men också Elsa Billgrens brudateljé. Men vilka är de egentligen? Hänt svarar.

Annons

Vem är Elsa Billgren?

Elsa föddes 1 februari år 1986 i Göteborg. Hon gör mycket till vardags, allt från att vara programledare, vintagemodebloggare och som personal shopper. Hon är gift med Pontus de Wolfe, 38, tillsammans har de sonen Lynn Bo Hansel de Wolfe.

Meritlistan är lång, men allt började direkt efter gymnasiet när Elsa inledde sin tv-karriär på kanalen ZTV, som inte finns längre. Efter det har det aldrig riktigt slutat med härliga uppdrag för Elsa. Hon har programlett nöjesserien Uppladdat, tävlingsprogrammet Cocobäng, Mega och Rec. Hon har även gästat Antikdeckarna som vintageexpert. Melodifestivalens webbsändningar 2011 har också letts av Elsa Billgren.

2012 var hon radiopratare i Sommar i P1 och samma år en av fem medverkande i SVT:s Sommarpratarna.

Men främst kanske vi känner igen henne från TV4:s inredningsprogram Äntligen hemma, där hon arbetade som inredare.

Elsa Billgren på röda mattan, Elle-gatan 2019.
Elsa Billgren vann pris för Årets Influencer på Elle-gatan 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Vem är Ernst Billgren?

Den svenska konstnären och författaren Ernst Billgren föddes 18 november 1957, ibland går han även under sitt alias Wilhelm von Kröckert. Orsaken till det tillfälliga namnbytet var att han hade återvänt till familjerötterna, men också för att se lite hur starkt hans varumärke faktiskt var.

Annons

Anledningen till tillfälliga namnbytet var att Wilhelm är hans andra förnamn och Kröckert är hans tyska mors flicknamn. Kröckert hette Ernst i efternamn innan han fick sin styvpappas namn Billgren när han var fem år gammal. Men det blev aldrig något formellt namnbyte, utan endast ett alias.

Ernst är en riktig mångsysslare. Han arbetar som målare, grafiker, skulptör, författare, debattör och film- och scenkonstnär. Hans praktik innehåller en hel del, bland annat scenografi, skönlitteratur, möbeldesign, musik och film.

Ernst Billgren på premiär för Gröna lund 2019.
Ernst Billgren på premiär för Gröna lund 2019. Foto: Eero Hannukainen/TT

Vem är Helene Billgren?

Den svenska konstnären och scenografen Helene Elisabeth Billgren föddes i Norrköping 1 juni 1952, och innan hon gifte sig med Ernst Billgren hette hon Åberg i efternamn.

Annons

I Helenes konstnärsskap så är det kvinnan, familjen och hemmet som oftast står i centrum. Något som intresserar Helene Billgren är det vardagliga, som hon sedan förvandlar till konst – men på sitt sätt. Hon gillar att återanvända och ge nytt liv till gamla saker.

Helene Billgren ler.
Helene Billgren. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vem är Sigge Billgren?

Sigge är född 10 april år 1990 och är alltså yngst i syskonskaran Billgren. Han är 182 cm lång, blond och har blå ögon. Han lever sitt liv lite mer anonymt än de tidigare nämnda, vilket han verkar trivas med. Själv beskriver sig Sigge som uppstyrd.

– Jag skulle nog säga att jag är den uppstyrda i familjen. Jag är kanske mer artig. Jag kanske väntar på att någon får prata klart. Andra ger liksom lite inflikningar och sådant, säger Sigge i tv-programmet Äkta Billgrens.

Annons

Elsa beskriver sin bror som den person i familjen som sportar mest.

“Man kan säga att Sigge är den sportiga i vår familj. Iofs så har min pappa alltid varit sportig, men jag skulle nog säga att han är mer konstnärlig än sportig, Sigge är för rastlös i kroppen för att måla tavlor i många timmar”, skriver Elsa Billgren om sin bror på bloggen.

Sigge Billgren med pappa Ernst Billgren på röda mattan
Sigge Billgren med pappa Ernst Billgren på röda mattan. Foto: Charlotte Brunzell/TT

Helene Billgrens dotter Andrea

Andrea är Helene Billgrens dotter från en tidigare relation och hon var fyra år gammal när Ernst och Helene träffades.

“Andrea var fyra år när mamma och pappa träffades och hon är nio år äldre än mig. Så de fick fem år tillsammans, alltså mamma och pappa, med bara Andrea som barn”, skriver Elsa Billgren på sin blogg och fortsätter:

“Men när jag kom blev det liksom en ny familjebild, speciellt eftersom pappa har en släkt också”.

Elsa tycker att detta är riktigt komplicerat, men också konstigt.

“Min hjärna vill liksom bara bry sig om de som man är nära och är med, inte de som är blod. För mig är självklart min syster och bror lika nära mig, även om min bror och jag har samma föräldrar”.

FOTO: Eva Tedesjö/TT, Karin Törnblom/TT, Charlotte Brunzell/TT

Annons