LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Theodora Larsson om sjukdomen – dagar innan förlossningen

05 dec, 2019 
Lina Arvidsson
Ensam mamma söker-Theodora Larssons rädsla – dagar innan förlossningen
Ensam mamma söker-profilen Theodora Larsson och kärleken Anton Uddfalk väntar sitt första gemensamma barn.
Men nu har Theodora fått ett besked från sin läkare som har gjort henne mycket orolig.
– Det är varje förälders största mardröm, säger Theodora Larsson till Hänt.
Annons
Theodoras oro under graviditeten: ”Känner den inte alls”Brand logo
Theodoras oro under graviditeten: ”Känner den inte alls”

Theodora Larsson, 32, sökte kärleken i Ensam mamma söker och hittade Anton Uddfalk, 28. Kärleken till varandra växte under programmet och relationen växte efter att kamerorna stängts av. Strax efter inspelningarna bestämde sig Anton för att flytta till Borås där Theodora bor med sina barn Leia, 11, Cornelia, 9, och Jasper, 7.

Under våren kom nästa glada beskedet för paret. Theodora och Anton väntar sitt första barn tillsammans och beräknat förlossningsdatum är den 6 december.

I en intervju i tidningen Mama har Theodora Larsson berättat att graviditeten varit mer jobbig än hennes tidigare.

– Tidigare har jag mått bra och kunnat leva ganska som vanligt. Men denna gång har jag drabbats av de flesta gravidkrämpor man kan tänka sig, sa Theodora Larsson i intervjun.

Nu är förlossningen precis runt hörnet, men för Theodora är oron stor. I ett blogginlägg berättar hon att hon har väldigt ont i kroppen och äter antibiotika mot en urinvägsinfektion.

Annons

Mitt i allt ringde hennes läkare med ett tråkigt besked.

”Mina odlingsprover visade att jag har en GBS-bakterie (en sort av streptokocker) som orsakat min urinvägsinfektion. GBS kan även smitta barnet och barnet kan bli mycket sjuk. När nyfödda barn får allvarliga infektioner så beror dem ofta på GBS”, skriver Theodora Larsson.

Vårdguiden 1177 skriver: “Grupp B-streptokocker eller GBS är en vanlig bakterie som många har i tarmen. Den kan sprida sig till underlivet och orsaka en urinvägsinfektion. Om du har GBS när du är gravid kan barnet smittas. Nyfödda barn kan bli allvarligt sjuka av GBS, men det är ovanligt.”

Oro och likgiltighet

För att minska risken för att bebisen ska få en infektion har det nu bestämts att Theodora ska få antibiotika intravenöst under förlossningen.

Efter en googling läste Theodora Larsson mer om bakterien – något som skapade mer oro hos henne.

”Fast jag känner mig mest likgiltig. Som om allt svämmat över och jag har svårt att ens känna något. Jag har liksom fallit in i ett grått moln där jag bara överlämnat mig till vårdens armar och känner mig mer som en patient än en människa. Min förlossning är inte längre min, utan den tillhör vården och de rutiner som finns för den som är sjuk”, skriver hon.

Annons

Ensam mamma söker-profilen berättar att hon helst hade velat ha en förlossning utan slangar och sjukhuskläder, något hon nu inte kommer att få. Hon berättar också att sjukhusmiljöer ger henne starka obehagskänslor och att hon inte vill känna sig som en patient under en vanlig dag för vårdpersonalen.

Mig personligen hade jag hellre fött barn hemma med Anton & en doula, till peppande popmusik och där ingen står redo att sticka nålar i mig. Men idén skrotas för att inte verka knäpp i huvudet. Oavsett vilket så är allt nu ändå förändrat. Nu är jag sjuk. Patienten jag inte vill vara har jag redan blivit och vårt barn riskerar nu också att bli sjuk”, skriver Theodora Larsson.

För Hänt berättar Theodora mer om tillståndet.

– Jag har ont och är orolig. Att mitt barn dessutom riskerar att bli sjuk av mig gör allt ännu värre. Det är varje förälders största mardröm. Men nu när man upptäckt detta innan förlossningen så är chanserna större att bebisen inte smittas och det tröstar mig, säger hon.

FOTO: TT, Instagram

Annons