"En dag om året så är gammel-tv:n fortfarande kung i hemmet"

leif schulman

Allt mer av tv-tittande flyttar sig till andra enheter än gammel-tv:n och framför allt till streamade tjänster. Men på julafton – då är världen precis som den var innan Netflix, HBO Nordic och Youtube.

När man pratar om tv-tittande i dag handlar det mest om hur fler och fler väljer att konsumera tv via appar, läsplattor och datorer. Ska man tro vissa experter är de som tittar på ”ång-tv” på tablåsatta tider en hastigt utdöende art mogen för museum.

LÄS MER: Henrik Dorsin är årets julvärd i SVT

Men det finns ett tillfälle om året då alla tittare, högkonsumenter av streamad tv liksom alla analoga 50-plussare, samlas kring gammel-tv likt stenåldersmänniskorna kring elden: 15.00 på julafton.

kalleankajul

“Kalle Anka och hans vänner” på julafton rår ingen streamingtjänst på ännu. Foto: SVT

”Kalle Anka och hans vänner” lockar fortfarande 3,5 miljoner att titta. Vanans och traditionens makt är stor. Vi kollar Kalle Anka och Karl-Bertil Jonssons på julafton och ”Grevinnan och betjänten” på nyårsafton. Folklivsforskare förklarar det med att jul- och nyår är högtider då familjen samlas och att vissa tv-program blivit de stunder då vi sitter ihop och lugnar ner oss en stund. Att höra samma saga om och om igen skänker ett slags kulturell tröst.

LÄS MER: Karl-Bertils ”pappa” avslöjar allt om vår älskade julklassiker

Igenkänningsfaktorn är hög och trygghetsfaktorn likaså. Ska man någon gång skapa revolution här hemma ska man rubba på Kalle Anka. Minns folkstormen då tjuren Ferdinand togs bort. Eller för den delen årets proteststorm då Marabou tog bort trillingnöten i Aladdinasken. Då rasade folket, med årets uppesittarvärdar Lasse Kronér och Ingvar Oldsberg i spetsen.

Och Marabou tackade för reklamen. God tv-jul!

/Leif Schulman

Mer julkul att läsa:

21 galna juldekorationer – nummer 11 är bara för mycket

29 familjefoton som inte utlovar någon god jul

Mat-Tina misslyckas med julklapparna varje år: ”Hittar bara grejer till mig själv”

16 jultraditioner som bara är helt knäppa

SENASTE NYTT!