Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Ellinor Persson om cancerupptäckten efter läkarens miss

11 okt, 2019 
AvStina Dahlgren
Ellinor Persson SVT cancer
SVT:s programledare Ellinor Persson upptäckte en knöl i bröstet.
Men läkarna missade tumören helt och hållet.
– Det är verkligen skandal, säger hon.
Annons
Leif GW Persson om pensionen: "Kommer jobba tills jag dör"Brand logo
Leif GW Persson om pensionen: "Kommer jobba tills jag dör"

Ellinor Persson, 54, har jobbat som programledare ändå sedan 1989, större delen av tiden på SVT. Hon har bland annat lett Vi i femman och Upp till bevis, men också tävlat i program som På spåret och Otroligt antikt.

För sex år sedan upptäckte hon en knöl i bröstet.

– Jag fattade direkt att det var en tumör, för den var stenhård. Och det här var i januari och då hade jag varit på mammografi i oktober. Jag tänkte att ”vad fasiken är det här?”. Och så började det, säger hon till Expressen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Två veckor senare fick hon en tid hos en onkolog, det vill säga en läkare specialiserad på just cancersjukdomar. Trots en större undersökning kunde man inte hitta någon tumör.

– Det sjuka var att jag fick göra mammografi igen, och trots att de då visste var den satt så såg dem den inte, berättar Ellinor Persson.

Annons

Ellinor Persson om cancerupptäckten

Till sist hittade man tumören via ultraljud, men det man då missade var att det även fanns två tumörer i hennes andra bröst. Det krävdes både magnetröntgen och biopsi innan läkarna upptäckte det. Anledningen ska enligt läkarna ha varit att hon hade för täta bröst, det vill säga förhållandet mellan fettvävnad, bindväv och körtelvävnad.

Programledaren är kritisk till att informationen kring detta inte når ut till svenska folket. Risken för att drabbas av bröstcancer hos kvinnor med täta bröst är nämligen betydligt högre.

– Jag hade aldrig hört talas om det. Aldrig någonsin. Sverige skryter, och vi är ju väldigt duktiga på bröstcancerbehandlingar och överlevnad. Vi är ju världsledande. Men att vi har missat den här grejen, det är skandal. Det är inte ens tråkigt, utan det är verkligen skandal, säger hon.

Tumörerna är borta

Idag är tumörerna borta, men det har tagit flera operationer och cellgiftsbehandlingar för att få bort dem. Nu vill Ellinor Persson sprida kunskap kring brösttäthet för att förhindra att samma sak händer andra kvinnor.

– Alla kvinnor i världen ska ta reda på om de har täta bröst eller inte. Och därefter kräva den undersökning som behövs för att de ska få reda på om de har bröstcancer eller inte, säger Ellinor Persson.

FOTO: TT/Bo Håkansson, TT/Pontus Lundahl

Annons