LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Ellinor ”Elliphant” Olovsdotter om svåra förlossningen

04 nov, 2020 
AvOla Brising
Ellinor ”Elliphant” Olovsdotter blev en superstjärna men brann fort. Nu är hon tillbaka och berättar om nya livet som mamma.
✔︎ Tuffa förlossningen: ”Har PTSD”.
✔︎ Nya barnbeskedet.
✔︎ Kärlekslyckan efter destruktiva förhållandet.
Annons

Artisten Elliphant, eller Ellinor Olovsdotter, 35, som hon egentligen heter, slog igenom stort 2012 – 2013. Med sin punkiga attityd blev hon snabbt större internationellt än vad hon var hemma i Sverige, och snart flyttade hon till Los Angeles. Men efter att Eliphant gett ut sitt tredje album, 2016, blev det, förutom några få undantag, plötsligt tyst om henne.

Efter att hon i somras, samtidigt som hon själv blev mamma för första gången, kom plötsligt låten Uterus. Så vi bestämde oss för att möta upp henne och höra vad som hänt de senaste åren, hur artisten som tidigare hade en image som den eviga rebelliska fjortisbruden och vägrade växa upp känner sig i sin nya roll som mamma, och hur hon ser på framtiden.

Vi ses hemma hos Ellinor på Södermalm i Stockholm. I famnen har hon dottern Lila, 3 månader, som gurglar glatt. Eftersom Lila inte har någon koll på mammas bakgrund tar vi allt från början. Hur kom det sig att Elli, som hon kallas av vännerna, bestämde sig för att börja göra musik?

Annons

­­– Jag är uppvuxen i ett hem där musiken var själva pulsådern. Mammas största intresse i livet var musik, sen var det väl fest och jag och min syster på en bra tredje plats. Musik fanns alltid i bakgrunden hemma. Jag hade inget intresse av att hålla på med det. Det var en så självklar del av mitt liv att jag nästan brottades med det, eftersom det var en attention thief från mig, berättar Ellinor.

Hon förklarar:

­– Jag ville få träffa och umgås med mamma, men hon är en sån människa som inte klarar av lugn och ro utan vill ha musik runt sig hela tiden. Det var alltid nån musik i köket, nån i vardagsrummet och nåt kom från datorn i hennes sovrum samtidigt. Så för mig var det inget jag ville hålla på med som liten.

Elliphant om nya livet som mamma

Elli hoppade av skolan redan i åttan och gick aldrig gymnasiet. Vid 15 års ålder bjöd hennes farmor med henne på en resa till Indien. När Ellinor kom hem igen var hon inställd på att själv börja resa och se så mycket som möjligt av världen. Hon började jobba i köket på krogen och kom vid 18 års ålder iväg på sin första egna långresa till Asien. Där föddes också en ny kärlek till musiken.

Annons

Men det var inte förrän 2012 som karriären tog fart. Mellan 2012 och 2016, då hon blev en stor internationellt erkänd artist, var Elliphant alltid rebellisk, snackade i intervjuer om att hon var en fjortis mentalt fast hon närmade sig 30, hymlade inte med att hon älskade att festa, och pratade öppet om att hon rökte joints dagligen för att hålla sin ADHD i schack. Den kaxiga tonårsbruden var en självklar del av Elliphant-imagen, så hur ska det gå nu när Elli blivit mamma?

– Det har ju verkligen förändrats av att jag blivit mamma, men min inställning förändrades redan innan jag blev det, berättar hon och förklarar:

– Jag har en dimension inom mig som alltid kommer att vilja utforska den där frustrerade tonårsbruden och känner mig lite lost i min kreativitet nu eftersom jag inte riktigt kan bejaka henne på samma sätt. Hennes röst har gjort Elliphant intressant, så jag är nervös för hur jag ska kunna fortsätta ge mina fans något de vill ha, måste börja bejaka en annan sida av mig själv.

Annons

Dock menar Elliphant att den skiva hon ger ut efter nyår inte skiljer sig så mycket från hennes tidigare:

– Som tur var skrev jag extremt mycket musik innan jag blev gravid, så den här skivan är skrevs innan Lila ens var påkommen, säger Elli och fortsätter:

– De flesta låtarna på skivan som kommer nu är två och ett halvt år gamla. Den handlar mycket om att möta demonerna, för det är vad jag har hållit på med de sista åren. Jag kände nånstans med den här skivan att jag ville visa att det finns en baksida av festandet, och det är bakfyllan, så den här skivan är som bakfyllan efter min partytid, inte bara texterna, även soundet.

Men var det på grund av den kraschade relationen som bakfyllan slog Elliphant i huvudet?

– Nej. Jag hade redan börjat fundera över konsekvenserna av mitt leverne. Det är något med tiden. Den går snabbare och snabbare ju längre man lever, och jag kände att det började gå riktigt snabbt, tänkte tillbaka och insåg att redan när jag kom hem efter mina Asienresor när jag var runt 25 var jag egentligen rätt klar med festandet, redo att hitta en bra snubbe, köpa lägenhet och påbörja ett nytt liv som inte bara handlade om lättja, utan faktiskt skulle kunna leda till att bilda familj.

Annons

Avslöjandet om tuffa aborten

Har du längtat länge efter att bilda familj också?

– Ja. Jag gjorde en abort i den vevan när jag var runt 25. I Sverige är det vanligt att göra abort, ses inte som något konstigt, men det blev ett trauma för mig. Jag ville verkligen ha barn. Jag har velat ha barn sedan jag var barn själv och den här aborten hände utan att jag riktigt var med på det. Den snubben ville inte ha barn med mig. Jag hade inte något stöd från familjen heller, men det var nog för att jag inte tog ansvar för min graviditet. Jag fortsatte kedjeröka, dricka, gick runt i en dimma och visste inte vad jag skulle göra. Jag tog inte ens ansvar för att boka aborten, hoppades bara det skulle försvinna av sig själv. Så traumatiskt var det.

Elli blir märkbart berörd då hon tänker tillbaka:

– När det väl var klart var det som att jag inte hunnit med, och det har suttit kvar. Jag har inte ångrat aborten, men har inte heller kunnat komma över den längtan jag haft efter barn. Och jag har verkligen manifesterat min dotter, pratat om henne på efterfester, dejtat folk och det första jag sagt på första dejten är att jag vill ha barn. Jag har varit skitjobbig, så till den grad att polare sagt att dom skäms över mig. För det finns ett tabu att prata om att bli äldre som kvinna och ha en barnlängtan, ett stigma.

Annons

Är det inte vanligt att prata om att vilja ha barn?

– Jo, men inte på det sättet som jag gjorde, att stå skitpackad, röka en joint och prata om hur gärna man vill ha barn. Jag pratade om det på scenen, i sessions, hela tiden, och så levde jag i en ny relation som var bra vänskapsmässigt, men det fanns en åldersskillnad och jag visste inte om jag ville ha barn med honom. Tiden gick. Det blev mer och mer självklart att det skulle bli jag och han fram till att jag som 33-åring bara blev dumpad plötsligt av Luke som han hette. Vi hade inte ens pratat om att göra slut.

Uppbrottet kom som en chock för henne och blev till en svår livskris:

– Från att känna att jag hade allt: karriär, en Hollywoodsnubbe, pengar på banken, kan göra vad jag vill, jag lever ett jetsetliv, åker första klass till Australien. Till att shit: jag har ingen bostad, ingen snubbe, bara en katt jag måste få hem till Sverige. Vem fan är jag? Jag var plötsligt så långt borta från att få det där efterlängtade barnet.

Annons

Elli bad till en högre makt om att få bilda familj. Efter ett år av svårmod och ångest träffade hon till sist en man som berörde henne på djupet. Och artisten är på det klara med vad hon föll för:

– Det var för att han inte blev rädd eller vacklade när han träffade en dyngrak 33-årig brud som bara stod och pratade om sin barnlängtan. En snubbe som inte blir rädd då, det är en snubbe som aldrig blir rädd.

Orden om stora kärleken

Hon träffade egentligen Florian Dezfoulian, 38, Lilas pappa, redan 2012 genom Elliphant. Då gjorde han hennes loggor och skivomslag. Sen hade de ingen kontakt på sju år, hördes först igen då Florian skulle hjälpa Elli med skivomslaget till kommande plattan. Det var för ett och ett halvt år sedan:

– Vi började hänga. Sen var vi inte ihop mer än en kvart innan vi blev gravida. Även om vi var ihop så kort innan försökte vi aktivt redan från början bli med barn. Så det är galet. Vi hade precis firat vår ettårsdag när vi fick vår dotter. Jag fattar inte hur Florian hann med, men han är jättefin och allt är bra. Det är en lyckostory. När man tror att allt är kört, då plötsligt kommer vändningen.

Annons

Nya barnbeskedet

Trots att Elli älskar att vara mamma, att det är det bästa som hänt henne i livet, så har Ellinor inga planer på att skaffa ett syskon till Lila:

– Jag hade en jättetuff förlossning, så jag är traumatiserad, har typ PTSD. Det blev en otroligt utdragen process. Jag fick hög feber och det tog 45 timmar i aktiva värkar. Jag var väldigt svag och redo att ge upp allt. Den känslan har jag aldrig haft innan, men i förlossningssägen: känslan jag hade just då hade var att jag skiter i allt, skiter i bebisen, skiter i mitt liv. Det här är för hemskt. Jag är fortfarande ganska skadad efteråt och har ont i kroppen, så fler barn är inget jag tänker på.

Hur vill du vara som förälder?

– Jag vet inte riktigt, men det finns en engagerad pappa också och jag känner mig trygg i att om jag skulle faila helt på nåt sätt så skulle han reagera. Jag tror det är viktigt att utmana och inte bli rädd att göra misstag som förälder, utan faktiskt köra på, lita på att tar man det för långt finns det människor runt omkring som säger ifrån, och då får man ta det då. I dagsläget kan du inte titta åt något hål utan att du ser en bok, app eller tidning där det står hur du ska vara som förälder. Facebooksidor och allt. Du kommer inte undan alla dessa varningar, exempel och krav som finns överallt. Det är ambivalent, neurotiskt och ganska onaturligt.

Annons

Kommer du vara en sträng förälder?

– Jag tänker att jag har valt en snubbe som kan sätta gränser, den enda personen som någonsin kunnat sätta gränser för mig, eller snarare, ställt krav på mig och seriöst ifrågasatt vissa saker jag gjort. Så jag tror han kommer vara the bad cop, och jag känner mig trygg i att kombinationen av mig och pappan gör att jag inte kommer fundera för mycket i mitt eget moderskap. Går jag för långt litar jag på att han säger ifrån, men Lila behöver ju exponeras för olika saker för att bli en fungerande människa.

Men när hon kommer i tonåren? Hur ska du kunna sätta gränser med tanke på din egen bakgrund?

– Det kommer vara svårt för mig att säga något eftersom allt jag gjort finns bevarat i gamla intervjuer eller låtar. Jag kommer ha väldigt svårt att säga: ”Det där får du inte göra.” Jag får helt enkelt lita på henne, ge henne förutsättningar för att göra saker som är bra, och göra allt för att vi ska ha en öppen bra relation så att hon kan prata med mig.

Nu hoppas Elli kunna kombinera karriären som Elliphant med att vara en bra mamma. Det är i varje fall slut på det eviga turnerandet med spritindränkta efterfester, och hon och Florian har bestämt sig för att bo kvar i Sverige en lång tid framöver.

Annons