LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Elins tårar i Sofias änglar – efter makens tragiska bortgång

30 jan, 2019 
AvHenrik Högström
Elin förlorade sin make Martin i cancer. Sofias änglar hjälper nu henne och familjen.
Martin och Elin hann börja bygga ett liv tillsammans innan cancern slog till. Nu är Elin ensam kvar med barnen, hundarna och ett halvfärdigt hus. ”Han var min glädje”, säger Elin i Sofias änglar.
Annons

I kvällens avsnitt av Sofias änglar på Kanal 5 åker programledarna Sofia Wistam, 52, Johnny Krigström, 45, och Mattias Särnholm, 49, hem till Elin, som förlorade sin make Martin i cancer förra året.

Martin och Elins kärlekssaga började i det gemensamma intresset för hundar. Deras första möte blev när de båda skulle välja hundar från samma kull. Sedan tog det inte lång stund för dem att inse att de var ämnade för varandra.

Paret gifte sig, fick tre barn tillsammans och började bygga drömhuset tillsammans i Skokloster. Med familj, hundar, hus och ett rikt friluftsliv hade den unga familjen inga problem att hitta saker att göra tillsammans

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Vi var själsfränder, säger Elin om Martin i Sofias änglar.

Läkarens tuffa besked

Sommaren 2017 slogs familjelyckan sönder. Paret höll på att börja bygga altan hemma när Martin drabbades av återkommande magsmärtor. Till en början trodde de att smärtorna kanske hörde ihop med att han tränade inför ett marathon senare på sommaren. Men smärtorna gav inte med sig och Martin tappade oroväckande mycket i vikt.

Annons

När läkarna väl undersökte honom blev diagnosen skoningslös. De hade hittat en knöl i magen. Cancern hade spridit sig i hela buken och i levern. Läkarna konstaterade att det redan hade gått för långt.

– Han sprang massa fjällmarathon i augusti 2017, samma år, och i december säger de att de inte kan göra någonting, berättar Elin för programledarna Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm i Sofias änglar.

Elin har svårt att acceptera

Elin berättar om den sista tiden med Martin under våren 2018. Hur han fick komma hem från sjukhuset de sista dagarna för att somna in omgiven av sin familj. Hur barnen klättrade upp hos honom i sängen för att krama om pappa. Martin orkade inte krama tillbaka. Till slut drog hennes älskade man sina sista andetag samtidigt som solen gick upp över landskapet utanför. Fåglarna började sjunga men hennes man och barnens pappa var borta.

– Barnen har nog accepterat att Martin faktiskt är död. Jag har svårt för det. Det enda jag vill är att han ska komma hem och se det här med mig, säger Elin i programmet.

Annons

Nu har livet förändrat sig drastiskt. Elin är ensam med barnen Oliver, Melvin och Signe, de två hundarna och ett hus som inte blivit färdigt. Det är svårt att hinna med allt och ändå få utrymme att sörja.

– Man kör på lite som en robot. Det är svårt att låta smärtan och sorgen komma fram. Jag ska ändå vara mamma till tre barn, jag har huset och hundarna. Allt som ska ros runt, säger Elin om att vara både mamma och pappa i en person.

En svårlöst ekvation som ibland slutar i panikångest och hjärtklappning.

Vill hitta tillbaka

Barnen hjälper och tröstar men det är en stor del av livet som försvunnit med Martin. Och Elin vill hitta tillbaka till glädjen som fanns.

Hon berättar om Martins livsaptit och friluftsintresse. Tillsammans var de ute i skog och mark med tält och sovsäck, vandrade, fiskade och njöt av naturen. Expeditioner som är svårare att göra på egen hand.

– Det är ju frustrerande att jag inte kan göra sådant som jag vet ger mig energi, säger Elin.

Sofias änglar gör vad de kan för att hjälpa familjen. Det handlar både om rent konkreta insatser för att få färdigt huset som att ge Elin tid att sörja och komma tillbaka.

– Jag saknar den Elin jag tillsammans var med Martin. Han var min glädje. Livet hade ju precis börjat.

Sofias änglar sänds i Kanal 5, onsdagar 21.00

FOTO: Kanal 5

Annons