LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Elin Kjos drabbad av obotlig lungcancer – hade slemhosta i ett år

24 sep, 2020 
Elin Kjos
Elin Kjos inspirerar dagligen tusentals följare på Instagram.
Nu öppnar hon upp om tuffa tiden – efter att fått besked att hon drabbats av obotliga lungcancer.
Trots den tunga diagnosen håller hon kvar vid sin dröm om att bli mamma.
– Jag förstod inte vad läkaren sa, säger Elin till Expressen.
Annons
Influencern Elins slemhosta var obotlig cancer – träningsexpertens kampBrand logo
Influencern Elins slemhosta var obotlig cancer – träningsexpertens kamp

Träningsprofilen Elin Kjos, 32, driver idag ett stort Instagram-konto där hon flitigt uppdaterar sina följare.

Efter att ha haft slemhosta i ett år, vändes hela Elins liv uppochner på bara några minuter. Hon trodde att hon led av astma eller allergi men läkaren kom med ett annat tungt besked: Elin hade drabbats av lungcancer.

Nu öppnar hon upp om sjukdomskampen i en intervju med Expressen. Det började med att läkarna hittade en 20 centimeter stor tumör som hade fått lungan att kollapsa. Läkarna undrade hur Elin ens hade kunnat leva med tumören.

Elin kunde inte först vad läkarna sa

Tumören opererades bort samt en stor del av den högra lungan men efter att tumören analyserats kunde läkarna meddela att den var aggressiv och hade spridit sig snabbt. Elin hade drabbats av obotlig lungcancer.

– Jag förstod inte vad läkaren sa. Jag sa: ”Vad menar du, du måste kunna göra mig frisk!?”. Jag sa det ganska många gånger, men han sa ”tyvärr”. Jag visste ju lite om cancer, men det här var obegripligt. Jag hade extra svårt att förstå det eftersom jag kände mig så frisk. Jag ville nog inte förstå, säger Elin till Expressen.

Annons

Längtan efter egna barn

Elin som är moster har alltid velat ha egna barn, en dröm som hon inte tänkte ge upp trots beskedet. Hon förklarade därför för läkarna att hon ville göra allt för att kunna bli mamma oavsett lungcancer eller ej.

– De hade aldrig varit med om det på lungcanceravdelningen. Har man min prognos är barn inte det första man diskuterar, då handlar det bara om att överleva, men jag sa: ”Om jag överlever vill jag få barn”, säger Elin.

Elins ena äggstock opperades bort så att den inte skulle skadas av cellgiftsbehandlingar.

– Nu är den nedfryst på ett labb så om jag blir frisk… när jag blir frisk så kommer de operera tillbaka det, säger hon.

”Jag grät mycket i min ensamhet”

Cancern är inget som har stoppat Elin från att fortsätta med träningen, än idag håller hon igång på en hög nivå. Detta är något som länkarna till och med har svårt att förstå hur hon orkar.

Annons

Vad Elin däremot anser extra svårt är att ständigt vara beroende av andra människor samt att se hur familjen tagit beskedet. Det absolut tuffaste, förklarar Elin, var att se sina föräldrar i tårar.

– Deras ögon var rödsprängda och samtidigt försökte de hålla ihop det framför mig. Det gjorde att jag grät mycket i min ensamhet för att familjen hade det så. Jag är hellre ledsen själv än ser familjen ledsen.

Elin och henne systrar hoppas nu på att Elin ska kunna utföra en operation som man inte gör inom den svenska cancervården. Istället menar de att det kan finnas chans för detta i Tyskland, Mexiko och USA.

FOTO: Instagram @elin.kjos

Annons