Artikeln innehåller reklamlänkar
TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Efter succén – skaparnas glädjebesked om Vår tid är nu

09 jan, 2019 
AvHenrik Högström
Glädjebeskedet om Vår tid är nu efter säsong 2.
I december kom beskedet att SVT:s publikfavorit Vår tid är nu skulle vara över efter säsong 3. Men chansen till en fortsättning är inte längre omöjlig...
Annons

SVT:s familjekrönika Vår tid är nu blev snabbt en succé hos tv-tittarna. Efter första säsongen stod det klart att det skulle komma ytterligare två säsonger av serien, men hur framtidsplanerna såg ut efter det var fortfarande oklart.

Målsättningen med Vår tid är nu var att skapa ett historiskt drama som fångar det moderna Sveriges framväxt. Och av tittarsiffrorna att döma så har skaparna bakom serien hittat mitt i prick.

Vår tid är nu har tittarsiffror på runt 1,8 och 1,9 miljoner. Och det är tittare som engagerar sig i allt från karaktärer till handling och språkbruk i serien. Att besöka inspelningsplatser i och omkring Göteborg har också blivit ”hett” bland de mest inbitna fansen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

När den andra säsongen gick mot sitt slut hade historien om människorna kring familjen Löwander och restaurang Djurgårdskällaren nått fram till 1962. I den tredje säsongen, som redan spelats in, blir det ett litet tidshopp till en ny era, berättar en av skaparna, Johan Rosenlind, för P4 Halland.

Annons

– Den tredje säsongen utspelar sig mellan 1968 till 1972, berättar Rosenlind som skriver manus till serien tillsammans med Malin Nevander och Ulf Kvensler.

Johan Rosenlind har själv en bakgrund från många år i krogbranschen i Stockholm som kommit väl till pass i manusarbetet. Många karaktärer har inspirerats av verkliga förlagor.

Samtidigt som serien kretsar kring ett restaurangkök så speglar Vår tid är nu folkhemsepoken i Sverige. Och i den tredje säsongen går den epoken mot sitt slut.

Men köket och restaurangen är alltså den dramaturgiska motorn för handlingen.

Under 1968 sker något stort i Sverige. Då öppnar nämligen Alexandra Charles nattklubben Alexandra’s i Stockholm. Det var dit kändisar och kungligheter gick för att stuffa och dricka bubbel.

I Vår tid är nu kommer nattklubben dock att heta något som ligger närmare karaktärerna.

Hintar om fortsättning

Även om säsongerna är färdiga och inspelade så har skaparna tagit höjd för alla eventualiteter för Vår tid är nu. Serien kan gå i mål, men om SVT så önskar så ska det gå att driva handlingen vidare.

Annons

– Vi gör det både som att det kan fortsätta och avslutas, säger Johan Rosenlind till P4 Halland.

Från SVT:s sida finns ännu inget bestämt om en fortsättning efter den tredje säsongen som sänds hösten 2019. Enligt dramachefen Anna Croneman är den dörren dock inte stängd.

– Dörren är bestämt inte stängd, säger hon till Expressens tv-blogg Spoiler alert

En av framgångsfaktorerna bakom Vår tid är nu är den nostalgiska tillbakablicken. Den effekten blir svårare att uppnå ju närmare nutid man kommer, resonerar manusförfattaren Ulf Kvensler.

– Men hypotetiskt skulle det nog gå att göra några säsonger till med bibehållen kvalitet, det tror jag, säger han till Spoiler alert.

FOTO: SVT

Annons