LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Efter poddaren Alexander Pärleros utspel – nu ryter Mikael Sandström ifrån

05 feb, 2022 
Doktor Mikael

Poddaren Alexander Pärleros använde klipp från TV4:s Nyhetsmorgon för att sprida sitt omtalade avsnitt om vaccin och pandemin.
Det fick TV4 att reagera och nu uttalar sig även Mikael Sandström om det hela, som pratade i klippet.
– Jag trodde inte att de skulle göra ett sånt flagrant övertramp. Det skadar ju på riktigt, säger han till Källkritikbyrån.

Annons
Doktor Mikael säljer lyxvillan – se bildernaBrand logo
Doktor Mikael säljer lyxvillan – se bilderna

Alexander Pärleros driver Framgångspodden, som är en av Sveriges mest populära poddar. Häromdagen släppte han ett avsnitt som mötts av stark kritik, med titeln Den censurerade pandemin.

I avsnittet intervjuar han hjärnforskaren Katarina Gospic och samtalet går till stor del åt att prata om pandemin, vaccin och läkemedelsföretaget Pfizer.

De säger bland annat att läkesmedelbolaget ”brutit mot grundläggande forskningsregler”. Katarina Gospic jämför även studier av vacciner med romaner.

– Det här är nästan som en kriminalroman. När man börjar lägga ihop de olika pusselbitarna på brottsplatsen. Beroende på var man tittar och letar hittar man olika saker, säger hon i podcasten.

Alexander Pärleros uttalande skapar starka reaktioner

Avsnittet har som sagt mötts av stor kritik men på Pärleros instagram har han även fått en hel del hyllande hejarop i sitt kommentarsfält.

Annons

Angående vaccinering säger han bland annat:

– Är du en medelålders eller ung frisk person, som inte är i riskgrupp, så kan det vara mer biverkningar än det är fördelar. Så har jag förstått det, att ta vaccin.

Använde sig av klipp på Mikael Sandström

För att marknadsföra avsnittet klipptes det ihop en video till sociala medier, där en sekvens från Nyhetsmorgon är med och där Mikael Sandström talar.

Det är ett utsnitt ur podden där Alexander ställer frågan: “Varför vill man att alla ska ta vaccinet och inte bara de i riskgrupper?”, varpå Katarina Gospic säger: “Jag tänker att vi låter Dr Mikael svara på den frågan.”

Därefter klipper de till ett avsnitt av Nyhetsmorgon i TV4 som sändes 2018, där Mikael svarar på en annan fråga och säger: “Pengar.”

Annons

Men klippet fick inte ligga ute länge. Efter en dialog med TV4 fick Pärleros ta bort videoklippet, då han använde sig av deras material utan tillåtelse.

Mikael Sandström slår tillbaka: ”TV4 har kontakt jurister”

Nu uttalar sig Mikael om det hela till Källkritikbyrån.

– Det är ju ett upphovsrättsintrång och en förvanskning av fakta. TV4 har kontaktat jurister och söker Alexander.

I inslaget från 2018 uttalar han sig om läkemedelsbranschen, efter en rapport från världshälsoorganisationen WHO om korruption, detta främst i utvecklingsländer.

– Det här är ryckt ur sin kontext, fullständigt. Vi pratade om fenomenet korruption inom läkemedelsbranschen, bland annat att länder i tredje världen får sekunda varor och så vidare. Det hade ingenting med vaccin att göra. Vid något tillfälle säger Alexander att mediciner och vacciner är samma sak, och det är det ju inte.

När han får frågan vad han tycker kring det hela som hänt säger han:

– Det är både överraskande och jag tar avstånd från det. Jag trodde inte att de skulle göra ett sånt flagrant övertramp. Det skadar ju på riktigt.

Annons