Efter kritiken – "Gift vid första ögonkastet"-expertens ord

Samtliga par som deltagit i SVT:s "Gift vid första ögonkastet" har nu skilt sig. Experten Helena Cewers tycker att en skilsmässa kan vara positiv.

Tredje säsongen av SVT:s ”Gift vid första ögonkastet” har precis avslutats. Tre par som inte känner varandra har fått gifta sig, leva ihop i fyra veckor för att sedan bestämma om de vill fortsätta vara gifta.

Under programmets inspelning sprack det mellan ett av paren. Två av paren valde att fortsätta vara gifta, men har nu också skilt sig. Det blir nio av nio par som hittills skilt sig efter deltagandet i tv-programmet och kritiken mot upplägget har varit stort.

Ny bland programmets experter var sexologen Helena Cewers som anslutit sig till Daniella Gordon, Gösta Tingström och Fredrik Bohm för att guida paren genom äktenskapets fallgropar.

Helena Cewers är ny som expert i SVT:s "Gift vid första ögonkastet".

Helena Cewers är ny som expert i SVT:s “Gift vid första ögonkastet”.

Helena Cewers tycker själv att skilsmässa inte behöver vara något negativt, tvärtom.

– Skilsmässa kan vara något positivt. Förr i tiden fick man stå ut med saker och kvinnorna hade ofta inget val och de fick stanna i relationer som både var destruktiva och som innehöll missbruk. Men nu behöver vi inte stanna i relationer som är destruktiva eller med personer som plötsligt föraktar en, säger Helena Cewers till Hänt.

Helena Cewers menar att förhållandet har större chans att hålla om man gifter sig – men det finns en sak i giftermålet som hon vill ändra på.

– Gifter man sig är det mycket som förändras. Man vet ju att är man gift håller det bättre än när man är sambo, så det tycker jag att man ska ha kvar. Men jag tycker inte man ska ha kvar ”tills döden skiljer oss åt”. För under resans gång kan det inträffa saker som gör att ens känslor helt avtar.

Har du själv varit gift?

– Ja, vi var ihop i 30 år och gifta i 20. Vi skilde oss. För mig känns det bra att vi inte haft några bråk om det, det känns bra för våra gemensamma barn att veta att vi haft en kärleksrelation och att vi har tyckt om varandra. Man måste respektera varandra vid skilsmässan. Jag säger till min ex-man, vi har varit skilda i 20 år, det är så härligt att vi har den här relationen – vi går inte i graven och är bittra på varandra. Det är väldigt viktigt, säger Helena Cewers.

LÄS OCKSÅ: ”Gift vid första ögonkastet”-Magnus om nakenbilderna: ”Helt sjukt”

Foto: SVT

SENASTE NYTT!