Artikeln innehåller reklamlänkar

Därför höll Tobias Karlsson hiv-sjukdomen hemlig i flera år

Let's dance-profilen Tobias Karlsson avslöjar varför han inte gick ut med att han hade hiv förrän tre år efter att han fick diagnosen.

Det har gått några dagar sedan Let's dance-profilen Tobias Karlsson gick ut med att han har hiv. När Hänt träffar honom avslöjar han varför han väntat med att berätta om det till nu:
– Jag var tvungen att bli avklarad med det själv först, säger Tobias.

Proffsdansaren Tobias Karlsson, 42, är ett mycket välkänt ansikte för den som har följt Let’s dance på TV4.  År efter år har han setts dansa med olika danspartners i programmet och visat upp proffsiga dansnummer.

När han inte dansar i Let’s dance är han bland annat ute och föreläser eller uppträder i olika föreställningar och kurser.

ANNONS: Den rosa granaten – ett överfallslarm att ha i väskan, för stunder då du känner dig otrygg! (länk till Aller media shop)

Det var i början av september som Tobias Karlsson bröt tystnaden om att han har sjukdomen hiv. I en intervju med tidningen QX berättade han att det var tre år sedan han fick diagnosen.

När Hänt träffar Tobias Karlsson under releasefesten för hans bok Inte alltid en dans på rosor, beskriver han hur responsen har varit sedan han avslöjade att han hade sjukdomen för några dagar sedan.

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig riktigt, men det har blivit ett jäkla tumult, säger Tobias Karlsson och fortsätter:

– Men sedan var det bara en extrem kärleksbombning, så mycket kärlek. Jag tror inte det finns några hjärtan kvar på sociala medier. Så fantastiskt!

Tobias Karlssons uppmaning

Han berättar att många har hört av sig med sina egna historier. Det som varit överraskade mest är några bekanta som har hört av sig.

– Framförallt var det några bekanta som har gått med hiv som jag inte visste om och det är väldigt stort. Det visar ju bara vilket otroligt stigma det fortfarande är, att det inte pratas om det mer öppet. Alla gör det på sitt sätt, men jag var tvungen att komma ut med det och berätta för jag orkade inte vara i garderoben en gång till, säger Tobias Karlsson till Hänt.

Varför höll du det hemligt i tre år?

– Hemligt höll jag ju det inte, det var jättemånga som visste om det hemma och så nära och kära. Men det här, jag var tvungen att bli avklarad med det själv först och visa för mig själv att jag var okej, att jag levde samma liv som förut, att det inte var en dödsdom och jag är fortfarande helt friskförklarad. Och så ska man tro på det att det verkligen är så. Det tar ett tag att komma fram till de sakerna, säger han.

Samtidigt handlar det mycket om att han gärna vill kunna vara en hjälp till andra, förklarar han.

– Jag har föreläst rätt mycket och det här är ytterligare ett sätt att få ut budskapet på och att man kan hjälpa andra människor också. För en del av oss har privilegiet att ha lite överskott i vardagen och då kanske man får hjälpa till och sträcka ut en hjälpande hand till andra människor som kanske inte har den där energin att ta sig vidare själva.

Vilket är det viktigaste budskapet som du vill dela med dig av till andra när det gäller hiv?

– Det viktigaste av allt är att om man får det så finns det bara två sätt att fortsätta leva. Antingen ger man upp eller så fortsätter man att leva. Och jag fortsätter att leva, säger Tobias Karlsson.

FOTO: TT/Karin Törnblom

Senaste nytt