LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Efter censuren: Nu ställer Regina Lund ut sina bröstbilder

16 dec, 2015 
AvAngelica Jaako Billenman
Regina Lunds avklädda bilder togs bort av Instagram. Nu ställer konstnären och skådespelerskan ut de censurerade bilderna på ett konstgalleri i Göteborg.
Annons

Under påskhelgen 2013 kollapsade konstnären och skådespelerskan Regina Lund, 48, i duschen och kördes i ilfart till sjukhus. Efter en lång undersökning fann läkarna till sist en stor cancertumör i hennes vänstra bröst.

– Jag frågade läkarna “give it to me straight, hur lång tid har jag om jag inte opererar?” och de svarade “ett år”. Det var fruktansvärt, har Regina tidigare berättat för Expressen.

Regina hade tur, och sedan snart två år är hon frisk vilket också gav henne idén till att lägga upp en avklädd bild på Instagram där hon hyllade sina bröst och sin kirurg.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
regina-lund-brostbild
Bilden på Regina Lund som censurerades från Instagram.

Men det dröjde inte länge innan bilden raderades från bilddelningsappen eftersom den bröt mot företagets policy om att kvinnliga bröstvårtor inte får synas.

Annons

“Jag blev chockad och jag tycker det är fel av Instagram att ta bort den. Hade jag varit man med samma bild, text, hashtags och utsnitt hade den inte tagits bort. Hade jag varit man hade jag inte censurerats. Jag ser det som könsdiskriminering av mig som kvinna från både Instagram och Facebook som tog bort bilden och texten.” skrev Regina upprört i ett mejl till Expressen.

Efter censuren slöt sig flera svenska kändisar bakom konstnären. Komikern Zinat Pirzadeh, 48, var en av dem som valde att återpublicera Reginas bröstbild för att visa sitt stöd.

Zinat Pirzadeh KappAhl visar nya kollektionen "Dreams through a Lens", Fotografiska, Stockholm, 2015-04-29 (c) Karin Törnblom / IBL
Komikern Zinat Pirzadeh valde att visa sitt stöd för Regina Lund.

“Jag kommer stötta henne i den här kampen, som inte handlar om att visa bröst eller inte. Det handlar om att en kvinna överlevt cancer och nu stöttar andra som kämpar där ute. Det finns sidor som sprider hat, de får vara kvar. Men en kvinna som sprider glädje över sin kropp ska tas bort” skrev Zinat på sin Facebooksida.

Men nu väljer även Regina att ställa ut de censurerade bilderna på Sandell Gallery i Göteborg. Fotografiserien har hon låtit kalla Fridlyst Blå Regina Breast-selfies. Fredagen den 18 december klockan 18:00 anordnar Regina ett vernissage på galleriet.

Foto: IBL

Annons