Ebba von Sydows nya liv efter utbrändheten

Ebba Kleberg von Sydow

Ebba Kleberg von Sydow drabbades för en månad sedan av en mindre kollaps och utbrändheten var ett faktum. Nu berättar hon om otäcka händelsen, och hur hon lever nu.
Anders Pihlblads förvirring efter Felix Sandmans nya förändring
Slå på ljud

För ett år sedan lämnade programledaren Ebba Kleberg von Sydow, 38, plötsligt Nyhetsmorgon. Hon var en folkkär profil som hade hand om programmen under helger, men sedan hon lämnade har hon haft en mer anonym roll i kulisserna.

Det stämmer som Ebba skriver att samarbetet kommer ta andra former. För oss det viktigast att hon blir kvar i Nyhetsmorgon för våra tittare. Ebba har svårt att få ihop på mammalivet med en fast programledarroll på söndagar i Nyhetsmorgon. Men hon kommer att medverka på andra sätt framöver. Hon slutar alltså inte att jobba med Nyhetsmorgon. Och det är vi glada för”, skrev Johanna Thulin Bratten, programchef för Nyhetsmorgon, i ett mejl till Aftonbladet.

Under söndagen gjorde hon comeback i Nyhetsmorgon som gäst med sin mamma, och då pratade Ebba Kleberg von Sydow öppet om hur hon för en månad sedan kollapsade. Hon hade själv inte märkt av varningstecknen, men utbrändheten var ett faktum när kroppen en dag satte stopp.

”Har varit en tuff vår”

– Jag fick en mindre kollaps. Det har varit en tuff vår och väldigt mycket roligt, vilket jag har, men ibland kan det bli för mycket och för lite återhämtning. Så blev det för mig, jag blev urdålig. Dels av stress, men som det ofta blir fick jag också en virusinfektion, berättar Ebba Kleberg von Sydow.

38-åringen har sedan början av 2000-talet varit en av Sveriges mest återkommande mediapersonlighet och har ofta haft flera järn i elden samtidigt.

– Jag känner ofta att jag grejar det, det ordnar sig, man är en kapabel person som bakar bullar och det är tre barn där… men det tog bara stopp, jag satte mig ner och kände mig svimfärdig. Jag var på väg under en dag i full fart mot möten, men jag kunde inte ens ta upp telefonen. Jag kände mig kallsvettig och kände “jag kommer inte ens härifrån”, berättar hon.

Ebba Kleberg von Sydow har nu när det gått några veckor rannsakat vad som egentligen hände, och framför allt varför. Och hon vill inte skylla på att det bara beror på jobbet, istället ser hon att det är många pusselbitar som till slut blev droppen.

Så har hon ändrat sitt liv

– För mig blev det en väckarklocka, säger hon och fortsätter:

– Det är banne mig inte lätt, men det är viktigt att prata om det.

Hon vill med sin historia belysa att det inte bara är tuffa situationer som leder till utbrändhet, i hennes fall är det att det blev för mycket av det roliga.

Sedan kollapsen har Ebba lagt om sitt liv och prioriterar annorlunda. Framför allt med att avsätta tid för återhämtning.

– Det har jag varit dålig på, men jag kämpar på med det och försöker tänka till kring det.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN