LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Ebba, 17, somnade på kvällen – vaknade förlamad: "Kommer aldrig acceptera det"

19 feb, 2018 
Lina Arvidsson
17-åriga Ebba gick och la sig på kvällen. När hon vaknade var hon förlamad från midjan och neråt. Den blivande elitidrottaren drömmer nu om OS.
Annons

Ebba, 17, siktade på en elitkarriär inom rodd. Som 16-åring blev hon värvad till landslaget och hon tog även SM-guld i sprint.

Plötsligt förändrades allt. En kväll fick hon ont i ryggen och la sig för att sova. Hon märkte att hon hade svårt att röra sig och togs till sjukhus av sin pappa. Där somnade hon och när Ebba vaknade var hennes ena ben förlamat. Hon somnade hon igen och när hon vaknade var även andra benet förlamat.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Över en natt blev Ebba förlamad från midjan och neråt.

Det visade sig vara ett blodkärl som brustit och orsakat en blödning i ryggmärgen. Trycket täpper till nerverna som slutar fungera.

Ebbas pappa Johan minns händelsen med sorg.

– Läkarna säger att det är så här det kommer vara, att du kommer att få sitta i rullstol hela ditt liv. Skulle det vara så att jag kunde byta med henne och lägga mig där istället skulle jag göra det vilken dag som helst. Hon är inte värd att få det livet som 17, snart 18, säger Johan.

Annons

När Ebba kom hem från rehab kunde hon inte ta sig någonstans i sitt hem. Hennes lägenhet är full av höga kanter och höjdskillnader som gör att hon inte kan duscha hemma eller ta sig ner för trappan själv.

Familjen skulle a få hjälp av kommunen att bygga om lägenheten, men det tar tid. Nu får hon hjälp av tv-programmet Sofias änglar för att anpassa sin lägenhet.

Det är Ebbas kompis Emmie som kontaktat “Sofias änglar” för att familjen ska få hjälp.

– Fortfarande förstår jag nog inte vad som hänt och att det kan hända en så stark människa, en roddmästare och jätteduktig i skolan. Att se en person förändras så, det var jättejobbigt att se, säger Emmie.

Ebba har rott tillsammans med sin pappa sedan hon var nio år. När hon blev värvad till landslaget visste hon att det var idrotten som hon ville satsa på.

– Jag har alltid velat åka till OS. Det har alltid varit mitt mål, säger Ebba som nu söker efter nya träningsformer. Hon har bland annat börjat simma, något hon tycker är väldigt skönt då det det inte syns att hennes ben inte fungerar när hon är i vattnet.

Annons

– Jag tror inte jag idag accepterar att det är så här det ska vara i resten av mitt liv. Jag tror jag aldrig kommer att acceptera det. Men bara för att jag inte accepterar det så behöver det inte betyda att jag inte kan göra det bästa av saken, som det är nu, säger Ebba.

Ebbas pappa Johan har inte gett upp hoppet om att Ebba någonsin kommer att kunna gå igen.

– Vi kan flyga till månen och vi kan byta hjärtan men det här kan vi inte göra något åt. Jag köper inte det. Det är helt galet, säger Johan.

Och drömmen om att vara med i OS lever fortfarande, även om det inte blir med rodd. Kanske är det simningen som kommer att ta henne dit.

– Jag vill bara visa att den där tjejen kunde ändå. Jag vill nå OS, säger Ebba.

FOTO: Kanal5

Annons