LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

"Dumt, smaklöst och opassande av SVT – och oklädsamt av hovet"

07 feb, 2015 
AvLeif Schulman
leif schulman
Först ställde SVT Victoria mot väggen i Auschwitz – och sedan vägrade Madeleine svara på frågor i Gävle. Fel av alla, enligt Hänts Leif Schulman.
Annons

SVT har en ambivalent inställning till vårt kungahus. Å ena sidan drar ”Året med kungafamiljen” dryg två miljoner och är en av kanalens dragplåster. Å andra sidan är troligtvis alla SVT-anställda republikaner.

Då och då måste SVT markera att man minsann inte svassar runt monarkin. Då och då, allt oftare, sätter SVT:s objektiva journalister ner foten. Då och då släpper man ut reportrar som Rolf Fredrikson. Rolf är en stolt utrikeskorre som helst rapporterar från slagfält och Bryssel. Nu var han utsänd för att bevaka 70-årsminnet av förintelsen vid den känslosamma ceremoni som hölls i Auschwitz.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

På plats fanns även kronprinsessan Victoria tillsammans med några svenska överlevande. Rolf hade en plan, stödd av hemmaredaktionen: att ställa frågan om kungasläktens koppling till nazismen. Lysande!

vickan
Foto: SVT

Rolf är förstås väl medveten om att varken kungahuset eller Victoria svarar på denna typ av frågor. Om det må man tycka vad man vill, men att få någon ur kungahuset att svara på politiska eller brännande frågor har aldrig låtit sig göras. Just därför var det så lätt att ställa den, så att alla kollegor ser hur SVT markerar mot överheten.

Annons

Tilltaget hyllades bara av vänsterjournalisten Göran Greider. Vi andra tycker att det var minst sagt smaklöst och opassande.

Naivt eller dumt? Jag lutar åt det senare.

Däremot håller jag med Hans Shimoda i Häntbloggen när det gäller prinsessan Madeleines motvilja till att uttala sig. Det är som sagt var hennes förbannade plikt att emellanåt svara på frågor. Speciellt då hon, som i det aktuella fallet, var på officiellt besök i det landskap som hon hertiginna i. Det hade varit klädsamt om hon sagt något mer än bara ”tack för de fina blommorna”.

Å andra sidan kräver alltid public service-journalister från Sveriges Radio och SVT att alla ska släppa allt de har och rusa till mikrofonerna eller tv-studion när man kallar. Ett litet lägre tonfall vore mera klädsamt, SR!

Leif Schulman/TV-chef

Annons