Drottning Silvias stora sorg: "Man gråter inombords"

Drottning Silvias stora sorg: "Man gråter inombords"

När modern insjuknade i demens insåg drottning Silvia att det saknades kunskap. Nu ser hon kampen om en bättre demensvård som sitt kall.

Förra måndagen var det en stor dag för drottning Silvia som kallade till seminarium för att uppmärksamma senilsjukdomen demens på konferensen Dementia Forum X.

– Det här har varit en väldigt viktig dag. Många länder har varit med. Holland, USA, Tyskland och 14 länder till, berättar hon för Expressen.

Silvia som har egna erfarenheter av sjukdomen efter att modern Alice Sommerlath gick bort 1997, 90 år gammal, har sedan dess haft ett djupt engagemang i kampen för en bättre demensvård.

– Det är en sjukdom som bara går en väg. Det är väldigt tragiskt. Ett långsamt avskedstagande. Som anhörig gäller det att ändå se glad ut. Man gråter inombords, men måste visa glädje utåt.

Silvia talar ut om smärtan över moderns demens. Foto: IBL

Silvia talar ut om smärtan över moderns demens. Foto: IBL

Det var i samband med att Silvias far Walther Sommerlath gick bort 1990 som de började märka förändringar hos modern.

– Hon hade varit en fantastisk glad och pigg person, organisatoriskt väldigt begåvad med massor med idéer.

Plötsligt var allt borta. Silvia insåg allvaret och lät flytta sin mamma från tyska Heidelberg till Drottningholms slott där hon bodde fram till sin död.

– Jag blev väldigt ledsen för hennes skull. Eftersom hon fick så många lugnande tabletter hade jag känslan av att man berövat henne halva hennes liv.

Fast besluten om att göra en förändring, startade hon stiftelsen Silviahemmet 1996 på Alla Hjärtans Dag. I dag vårdar hemmet patienter och erbjuder en kvalifikationsutbildning inom demens.

Silvia med mamma Alice och pappa Walter. Foto: IBL

Silvia med mamma Alice och pappa Walter. Foto: IBL

Som anhörig minns Silvia smärtan hon kände när hon insåg att mamman inte mindes sitt liv.

– Det är väldigt tragiskt. Ett långsamt avskedstagande av någon du älskar. Det var lika jobbigt varje gång min sjuka mor frågade var min far fanns. Han var ju avliden sedan många år tillbaka.

Det var lika svårt för Silvia varje gång att berätta det. En professor gav henne tipset att man aldrig ska ljuga, utan hellre försöka avleda.

I en intervju med Malou Von Sivers har hon tidigare blottat tanken på sin egen situation, utifall hon i framtiden själv skulle insjukna.

– Jag har ju genomlevt situationen från den andra sidan. Så jag hoppas att min familj hjälper mig på samma sätt och stöder mig då.

Andra läser också:

Agneta Sjödins nya kärlek – gift vd: ”De träffades på en kändisfest”

Henrik Zetterberg och Emma Zetterberg blir föräldrar: ”Det känns riktigt roligt”

Jättebråket i ”Ex on the beach”: ”De är hemska människor”

FRÅN FÖRSTASIDAN