LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Droger, sexbrott och misshandel – sorgliga historien om Whitney Houston

26 feb, 2019 
AvStina Dahlgren
Whitney Houston
2012 hittades hon död i ett badkar till följd av drogmissbruk. Tre år senare skulle hennes dotter gå samma öde till mötes.Hänt Plus berättar den sorgliga historien om ikonen Whitney Houstons uppgång och fall. En historia kantad av droger, sexuellt utnyttjande och misshandel.
Annons

Den 11 februari 2012 hittades Whitney Houston död i ett badkar på ett hotell i Beverly Hills, USA. När hon efter en timme i badrummet ännu inte hade kommit ut knackade hennes assistent på dörren. Hon fick inget svar, klev in och hittade Whitney med ansiktet under vattenytan.

En av världens genom tiderna största sångerskor blev bara 48 år gammal. Dödsorsaken slogs senare fast till drunkning, orsakat av ett hjärtfel efter många år som kokainmissbrukare. I blodet hittade man också spår av ångestdämpande, marijuana och allergitabletter. Dödsfallet skakade många, trots att hennes destruktiva leverne var vida känt. En hel värld följde Whitney, från hennes stora genombrott 1985 till hennes sista tid i livet som kantades av drogmissbruk och tragedier.

Uppvuxen i kyrkan

Whitney växte upp i New Jersey med sin mamma, pappa och två bröder. Redan som liten sjöng hon i stadens baptistkyrka.

– Varje söndag var jag i kyrkan. Jag var i kyrkan söndag, måndag, tisdag, skippade onsdag för då var vuxenkören där och övade, så var jag tillbaka på torsdag, fredag, lördag och igen på söndag, berättade hon i tidningen Vanity Fair.

Annons

Hennes mamma, Cissi Houston, var själv sångerska och ville inte att dottern skulle gå i hennes fotspår.

– När jag gjorde bra ifrån mig så sa mamma det till mig. Men hon rättade mig mer. Alla säger till dig att du är bra, du är fantastisk, när du är känd. Men hon sa alltid: ”Du, har du tvättat dina underkläder idag?”, sa Whitney.

Hon gick emot sin mammas önskan och satsade på en sångkarriär. Hennes första skiva Whitney Houston såldes i över 20 miljoner exemplar och över en natt blev hon megastjärnan med den enastående rösten. År av succéer ledde till att hon fick erbjudandet att spela mot Kevin Costner i filmen Bodyguard och resten är som man säger historia. Filmens soundtrack I will always love you toppade Billboard-listan i 14 veckor och är än idag en av världens mest spelade och hyllade låtar.

Cissy Houston och Whitney Houston
Mamma Cissy Houston och Whitney Houston. FOTO: IBL

Tog droger framför dottern

Många räknar den här perioden som Whitneys glansdagar. Hon gav sig ut på världsturnéer, vann alla musikpriser man kunde vinna, toppade listor världen över och tidningen Forbes listade hennes som världens tredje mest inkomstbringande kvinna. Men framgångarna hade sina baksidor. Några år tidigare, närmare bestämt 1989, hade hon träffat sin stora kärlek, sångaren Bobby Brown. De gifte sig tre år senare, och många ansåg att paret var extremt udda. Hon var en vacker popdiva med stil och klass, han var en New Jack-artist som vid tidig ålder utvecklade alkoholmissbruk. Olikheterna stoppade inte paret från att ingå äktenskap med varandra.

Annons

Bröllopet var påkostat och bara klänningen gick loss på 375 000 kronor. Nästan tusen gäster var bjudna på festen, bland annat Donald Trump.

Ett år senare föddes parets dotter Bobbi Kristina Brown. Whitney och maken Bobby började festa vilt ihop, och Bobbi Kristina fick vid flera tillfällen följa med. Sångerskans tidigare rykte som den duktiga flickan försvann snabbt. Hon missade intervjuer, repetitioner och fotograferingar. Dök hon över huvud taget upp var hon sen och påverkad av olika substanser. Inställda konserter och en kraftig viktnedgång ledde snabbt till rykten om att paret tillsammans använde sig av droger.

När Whitney och Bobby år 2000 skulle flyga från Hawaii till San Fransisco hittade vakter marijuana i sångerskans handbagage. Hon lyckades smita ifrån vakterna och paret hoppade på planet som lyfte innan polis anlände till platsen. Åtal väcktes med lades ner, skriver ABC new.

Whitney Houston och Bobby Brown
Whitney Houstons och Bobby Browns bröllop. FOTO: IBL

Maken spräckte hennes läpp

Familjens chaufför Al Bowman som jobbade för Whitney i över två decennier berättade senare i den brittiska tidningen Daily Mail hur han vid flera tillfällen såg föräldrarna använda droger i närheten av dottern.

Annons

– Det var hjärtskärande, en riktig tragedi. Den här unga flickan växte upp i en värld som inget barn ska behöva leva i, sa han.

Han berättade om den gången han körde hela familjen till flygplatsen. Med dottern bredvid sig fyllde Whitney en pipa med crack-kokain och förde till sina läppar. ”Hjärtat, lugna ner dig lite, mamma och pappa gör vuxensaker just nu”, ska hon ha sagt.

2004 åtalade Whitney sin make för misshandel. Han ska ha slagit henne så att hennes läpp sprack.

– Vi gick till rätten, men jag kunde inte sätta honom i fängelse. Jag var tvungen att stötta min make. Jag tog äktenskapslöftena på allvar, sa hon efteråt i en intervju med Oprah Winfrey.

Knarkade på bröllopet

Det var första gången Whitney pratade så öppet om äktenskapet med Bobby, och hon berättade att det förekom både fysisk och psykisk misshandel.

– Han spottade på mig, han slog mig blodig, han misshandlade mig känslomässigt.

Annons

2007 skilde sig paret. Många anklagade Bobby för att vara den som hade dragit ner Whitney i fördärvet. Bobby själv hävdar att det var tvärtom. I sin självbiografi Every little step: My story som släpptes 2016 berättade han att första gången han såg Whitney ta droger var på deras bröllopsdag.

– Jag blev chockad när jag såg henne stå böjd över en byrå och dra i sig en lina, skriver han.

Relation med en kvinna

Nyligen hade dokumentären Whitney världspremiär, en film om stjärnans uppgång och fall. I filmen kom chockavslöjandet att Whitney som barn blev sexuellt utnyttjad av en släkting. Övergreppen kom sedan att prägla Whitney genom resten av hennes liv och också anledningen till att hon vägrade att lämna bort sin dotter till släktingar. Därför fick Bobbi Kristina följa med på turnéer och urspårade knarkfester. Det är en moster till Whitney som i dokumentären berättar de skakande uppgifterna om övergreppen. Mostern menar att övergreppen gjorde att sångerskan aldrig hittade rätt i sin egen sexualitet. Hon ska ha varit bisexuell, något som dock aldrig bekräftades av Whitney själv. Men den nya filmen visar hur hon och assistenten, tillika vännen, Robyn Crawford hade en relation med varandra.

Whitney Houston och Robyn Crawford
Whitney Houston och Robyn Crawford. FOTO: IBL

Försökte ta sitt liv

Drogmissbruket var det som till slut tog Whitneys liv. Efter moderns tragiska bortgång blev Bobbi Kristina, då 18, deprimerad och började själv använda droger. Hon förlovade sig med pojkvännen Nick Gordon några månader senare, och i en intervju med tidningen Daily Mail berättade han att hon förändrades totalt efter att ha förlorat sin mamma. Två gånger försökte hon ta sitt liv men misslyckades.

Annons

– Alla visste, alla familjemedlemmar som älskade och tog hand om henne. De visste vad som föregick och gjorde ingenting, sa han.

Lik sin mamma

Den 31 januari 2015, nästan exakt tre år efter sin mors död, hittades Bobbi Kristina medvetslös i ett badkar i sitt eget hem. Hon låg i koma i sex månader innan hon till slut avled endast 22 år gammal. Obduktionen efteråt visade att hon dog av drunkning samt en mix av flera olika droger. Släktingar till henne menade att det var Nick som hade orsakat hennes död. Enligt dem hade han misshandlat henne både psykiskt och fysiskt och det ska även ha varit han som givit henne drogerna som till slut tog hennes liv.

De stämde honom och efter att ha missat rättegången dömdes han till att betala 350 miljoner kronor i skadestånd.

Likheterna mellan mor och dotters bortgång är skrämmande lika. De båda bar med sig tragiska minnen från barndomen som sedan förföljde dem resten av deras vuxna liv. De båda träffade män som anklagades för att vara orsaken till deras fall, och båda hittades döda i badkar och med en extrem mängd droger i blodet. Chauffören Al var en av få som fick se familjetragedin på nära håll.

– Bobbi Kristina ville alltid vara precis som sin mamma, och nu fick hon följa hennes fotspår.

Bobbi Kristina
Whitney Houstons dotter Bobbi Kristina. FOTO: IBL
Annons