LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Droger, sex och dödshot – här är skandalerna som skakat Mellon

23 feb, 2019 
Hans & Anna Shimoda
✔︎ Var naken på scen✔︎ Fästmannen bedrog henne under Mello✔︎ Blev mordhotadMelodifestivalen innebär glitter, glamour och tonartshöjning. Men bakom den glammiga fasaden döljer sig knark, otrohet – och dödshot.
Annons

Melodifestivalernas efterfester brukar gå vilt till. Champagnen flödar och det dansas och firas in på småtimmarna. Men förra året tog sig firandet lite mindre smickrande former.

Vild efterfest

Aftonbladet använde så kallade kokainservetter som får blåa fläckar när knark påträffas. Under Andra Chansen i Linköping visade ett test positivt – och skandalen var förstås ett faktum.

Men narkotikapolisen Lennart Karlsson var allt annat än förvånad.

– Jag hade nog blivit mer förvånad om ni inte hade fått träff. Kokain är bland de vanligaste drogerna ute i natt- och nöjeslivet.
Melodifestivalens projektledare Anette Helenius var av naturliga skäl allt annat än glad.

– Det förekommer alkohol på efterfesten och det är helt lagligt. Droger däremot, det kan vi inte tolerera, sa hon till Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Sexskandal efter säng på scenen

Wiktoria Johansson

2016 gjorde Mello-debutanten Wiktoria Johansson, 22, succé med bidraget Save me. Förra året var hon tillbaka med As I lay me down. Scenframträdandet osade inte bara country och gospel – utan även sex. Wiktoria showade loss i en säng vilket fick tv-tittarna att sätta lördagsgodiset i halsen.

Annons

Enligt journalisten Hanna Fahl, 39, förde det solklart tankarna till ett osande samlag:

– Om schlagerlåtar var sexuella varelser hade det, så att säga, gått väldigt hett till.

Greps av polis

Linus Svenning, Melodifestivalen

2015 greps artisten Linus Svenning, 28, av polis på Andra chansens efterfest i Helsingborg då man misstänkte att han var drogpåverkad. Och mycket riktigt. Efter ett urinprov erkände Linus att han använt cannabis.

”Linus har stora pupiller, rödsprängda blanka ögon samt uppger själv bruk av cannabis för ett tag sedan”, gick det att läsa i polisens förundersökningsprotokoll.

Kort därefter skickade hans skivbolag Stockhouse ut ett pressmeddelande:

”Linus har under sin uppväxt periodvis haft ett oönskat beroende av cannabis. När han fick chansen att satsa fullt ut på sin musik fick han även ett ultimatum att sluta med alla former av olagliga droger. Linus bestämde sig då för att fullt ut satsa på musiken, dessvärre skapade prestationspressen i samband med Melodifestivalen för stort tryck på Linus som fick ett återfall.”

Blev hotad till livet

Loreen - Loren Talhaoui, Anton Hagman

2017 chockades svenska folket – och med all säkerhet också Mello-redaktionen – när Anton Hagman, 20, slog ut segertippade Loreen, 35, i Andra Chansen med bidraget Kiss you goodbye.

Annons

Men finalplatsen innebar inte bara guld och gröna skogar för Anton. Han fick utstå en stor mängd trakasserier och hot på nätet från människor som uppenbarligen hellre hade velat se Loreen i finalen.

– Det är den största stormen jag varit med om. Alltså, jag lade ut mitt första YouTube-klipp när jag var 12. Jag är uppväxt med att få skit. Folk har skrivit dumma saker. Jag vill inte säga dem orden här. Jag har blivit hotad till livet, sa han i Gomorron Sverige.

Var otrogen mot Perrelli

Charlotte Perrelli

För elva år sedan lät Charlotte Perrelli, 44, och Nicola Perrelli, 49, meddela att de skulle skiljas då de ”glidit ifrån varandra”.

Men det var en sanning med modifikation. Senare visade det sig att Nicola varit otrogen mot Charlotte med en 32-årig pr-kvinna.

Annons

– Vi hade romantiskt och passionerat förhållande, sa hon till Se & Hör.

Charlotte blev varse om vänsterprasslandet mitt under Mellon 2008. Hon vann som bekant hela tävlingen med Hero och skulle tävla i ESC i Belgrad. Nicola reste ner för att heja på Charlotte – som inte uppskattade besöket och därför skickade hem honom i samma stund som han landade.

Då ville Charlotte inte uttala sig om den infekterade situationen. Men managern Staffan Jordansson, 59, tog sedan bladet från munnen.

– Det är klart man blir irriterad om ens man knullat med andra, dundrade han i Expressen.

Tvingades ändra sitt bidrag efter snuskiga orden

Robin Bengtsson

2017 Mello blev en riktig fest. Allt började med att programledarna kallade tävlingen för ”Melo-fucking-difestivalen”. Sedan intog Lisa Ajax, 20, scenen med bidraget I don’t give a där hon sjöng ”fuck” så många gånger att tv-tittarna trodde hon hade hakat upp sig.

Annons

Även i vinnaren Robin Bengtssons, 28, bidrag förekom det omdebatterade snusk-ordet. Han sjöng först “when you look this fucking beautiful”, men sedan valde man att ändra texten till ”when you look this freakin beautiful”.

– Jag tycker det är lite överdrivet och att det inte är en så himla farlig svordom. Jag tycker det är som att säga fan eller jävlar och det är ganska många artister som gör det här i Sverige men ingen klagar på det. Det är lite löjligt, sa han till SVT.

Blev kär i 29 år äldre kvinna

Oscar Enestad från FO&O och Cecilia Dahlbom

Romansen mellan blott 22 år unge Oscar Enestad från avsomnade gruppen Fo&O och restaurangchefen Cecilia Dahlbom, 50, slog ned som en tonarsthöjningsbomb mitt under Melodifestivalen 2017 och blev mer uppmärksammad än vem som faktiskt vann hela tjottaballongen. Kvällstidningsfotograferna smög i buskarna och fångade paret på bild när de hängde utanför hotellet och arenan.

Annons

Nu har ett år gått och skriverierna har lugnat ned sig. Idag är Oscar och Cecilia trygga i sin relation och nyligen bekräftade de sin kärlek för Hänt och ställde även upp på bild.

– Vi har varit tillsammans i snart tre år och bott ihop i ett och ett halvt. Det är inget konstigt alls, vi trivs ihop, förklarade Cecilia.

Påverkad av hasch på scenen

Carola och Nordman, Melodifestivalen

Det blev dramatik på många sätt när Nordman lyckades med det oväntade konststycket att slå ut Carola, 52, och Andreas Johnson, 48, i Andra chansen i Kiruna 2008.

Men vad ingen visste var att den erkänt strulige Håkan Hemlin, 49, var påverkad av hasch på scenen under framträdandet.

–Jag rökte ju. Det gjorde jag jämt. Det var ungefär som att röka cigaretter, sa han i Aftonbladet 2014.

Annons

Hänt kan nu avslöja att det inte rådde några ”hard feelings” hos Carola efter förlusten. Tvärtom. Istället hamnade Håkan och Carola i en badbalja på hotellet Ferrum sent på natten där hela Mello-teamet bodde.

Nakna skinkor i direktsändning

Henrik Schyffert Melodifestivalen

Kontroversielle Killinggänget-komikern Henrik Schyffert, 50, hade fått förtroende att vara programledare tillsammans med sin dåvarande svåger Erik Haag, 51. I ett numera klassiskt mellanaktsnummer klädde Henrik ut sig till indian och visade sina nakna skinkor i mockachaps som inte lämnade något åt fantasin. Barnfamiljerna satte tacomyset i halsen och Schyffert anklagades dessutom för att driva med USA:s urbefolkning.

Diskades mitt i tävlingen

Melodifestivalen 2016 Anna Book

Mellon 2016 började i kaos. Inte minst med tanke på att Anna Books bidrag Himmel för två diskades efter att det uppdagats att den redan varit med i Moldaviens uttagning till Eurovision Song Contest 2014 under namnet Taking care of a broken heart.

– Mitt hjärta har kramp, sa Anna medan tårarna trillade nedför kinderna.

Hon fick dock framföra bidraget ändå utom tävlan och PR-värdet var därmed intakt, om inte högre tack vare diskningen.

 Foto: IBL

Annons