LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Dottern Rosannas oro för Lena Endre efter sjukdomskampen

08 jul, 2020 
AvLovisa Ström
Dottern Rosannas oro för Lena Endre – efter svåra sjukdomsbeskedet: “Fruktansvärt”
Det har varit en tuff tid för skådespelerskan Lena Endre.
Under en intervju på Nyhetsmorgon berättar dottern Rosanna om hennes oro för sin mamma.
– Det har varit jättejobbigt, säger hon.
Annons
Agneta Sjödins kamp under inspelningen: “Det tuffaste”Brand logo
Agneta Sjödins kamp under inspelningen: “Det tuffaste”

Det var under fredagen som skådespelerskan Lena Endre, 64, gästade Nyhetsmorgon tillsammans med sin dotter Rosanna Endre, 29. Syftet med besöket var att de skulle prata om deras gemensamma engagemang för klimatfrågan, men samtalet började istället någon helt annanstans.

Med tanke på den pågående pandemin har sjukdomar och hälsa varit närvarande i allas liv på ett eller annat sätt den senaste tiden, men för vissa blir det verkligare än för andra. Skådespelaren blev nämligen svårt drabbad i 10 veckor, något som har oroat dottern. Nu öppnar hon upp om den svåra tiden och den ständiga oron att förlora sin mamma.

Lena om den svåra tiden

Lena var mitt uppe i att regissera en pjäs i Oslo när hon, tillsammans med några kollegor, bara skulle ta en tur till London för att se en pjäs där. Väl på plats var det tusentals människor som trängdes och något som skådespelerskan själv beskriver som “världens mingel”. När hon sen kommer tillbaka till Oslo och ska lägga sig i sängen för att läsa känner hon hur det börjar bli tungt att andas, men avfärdar skräcktankarna snabbt med att det nog bara är vanlig ångest inför premiären som skulle äga rum om en vecka.

Annons

Men precis innan den efterlängtade premiären stängs Norge ner på grund av den pågående pandemin, och skådespelerskan är tvungen att åka hem till Sverige för att sätta sig i karantän. Väl tillbaka i Stockholm börjar hennes andningsbesvär bli mer och mer påtagliga – något som sen skulle visa sig bara vara början på en väldigt lång resa.

– Jag blev sämre och sämre och sen tog det tio veckor. Jag hade inte särskilt hög feber men massa andra symptom som hosta, illamående, små röda prickar, ont i halsen, snuvig och trött. Nästan som om jag var gravid. Jag kunde läsa tio sidor så fick jag sova två timmar sedan. Det var outhärdligt, säger hon.

Skådespelerskan berättar att hon var sjuk så länge att hon tillslut inte visste om hon var hypokondrisk eller om det faktiskt var sjukdomen som aldrig gick över.

Här är alla sommarpratare 2020Brand logo
Här är alla sommarpratare 2020

Dotterns stora oro för mamman

Efter att Lena berättat om den tuffa perioden får Rosanna frågan om hur den här tiden har varit för henne. När hon svarar vänder hon sig till sin mamma.

Annons

– Jag tror inte jag har sagt det till dig men jag har tyckt att det har varit jättejobbigt och jag har varit så fruktansvärt orolig, säger hon.

Hon vänder sig sen till programledarna och fortsätter berätta.

– Jag har inte velat säga det till henne för att förvärra situationen. Men jag har haft många i min närhet som har haft föräldrar som till och med gått bort. Så det har varit en stor oro att det skulle bli värre.

Lena berättar att hon såklart också har varit orolig, men att det absolut jobbigaste har varit att inte kunna andas normalt.

– Det var väldigt ångestframkallande, jag vet inte det blir lite som en psykisk terror, man går ner som i en depression nästan. Tänk då de som var deppiga även innan, jag var en glad skit innan men jag har varit så deppig. Jag har tänkt ”gud vilken dålig mamma jag varit” och ”jag har inte gjort något bra hela mitt liv” och sådana där tankar snurrade hela dagarna, säger hon.

Men idag mår Lena bra, och mamman och dottern är glada över att de äntligen får krama varandra igen.

FOTO: TV4

Annons