LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Hälsokampen under alla år – mysteriet bakom Matthew Perrys dödsorsak

30 okt, 2023 
Dolda hälsokamp under alla år – mysteriet bakom Matthew Perrys dödsorsak
Den 29 oktober nåddes världen av det mycket sorgliga beskedet – Matthew Perry hade hittats avliden i sitt hem i Los Angeles.
Vänner-stjärnan, som i flera år kämpat med missbruk, har tidigare berättat han varit nära att dö flera gånger tidigare.
Efter det tragiska dödsfallet familjen tagit hand om kroppen – men rättsläkaren har inte kunnat fastställa någon dödsorsak ännu.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bianca Salming: ”Den jobbigaste tiden i mitt liv”Brand logo
Bianca Salming: ”Den jobbigaste tiden i mitt liv”

Det var under lördagseftermiddagen lokal tid som larmet kom in till polisen. Det var Vänner-stjärnan Matthew Perrys, 54, assistent som hade ringt in efter att ha hittat honom livlös i den stora jacuzzin med utsikt över hela Los Angeles.

”Vi är förkrossade över den tragiska förlusten av vår älskade son och bror. Matthew gav så mycket glädje till världen, både som skådespelare och som vän. Alla ni betydde så mycket för honom och vi uppskattar all den kärlek som flödar”, säger familjen i ett uttalande till People.

Annons
Matthew Perrys bostad.

Vänner-kollegornas ord efter dödsfallet

Matthew Perry fick sitt stora genombrott för sin roll som den kvicktänkte, osäkre och neurotiske Chandler Bing i den amerikanska tv-serien Vänner. Serien sändes i hela tio säsonger mellan 1994 och 2004. 2002 nominerades 54-åringen till en Emmy för sin roll.

Warner Bros, som producerade serien, har kommit med ett uttalande efter Matthew Perrys död.

”Genomslaget för hans komiska genialitet märktes över hela världen och hans arv kommer att leva vidare i så många hjärtan”

Annons
Vänner-serien

Matthew Perrys dödsorsak inte fastställd

Efter det tragiska dödsfallet försöker nu polisen fastställa stjärnans dödsorsak och på bilder från platsen kan man se att polisens tekniker slagit upp ett vitt tält på tomten.

Enligt poliskällor till TMZ har man inte kunnat hitta några spår av droger i bostaden. Man hittade dock antidepressiva och ångestdämpande mediciner i huset, samt en medicin mot KOL.

– Dödsorsaken kan ta ett tag att fastställa. För närvarande misstänker vi inte brott, säger utredningschefen Scot Williams till Los Angeles Times och tillägger att det kan ta månader för resultatet att komma.

Annons

Till en början misstänkte man att Matthew Perry omkommit av drunkning, möjligen till följd av ett hjärtstopp.

Matthew Perry.

Började misbruka alkohol som 15-åring

Under flera decennier har Matthew Perry kämpat med alkohol- och opioidmissbruk, något han valde att berätta om i sin självbiografi Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda som gavs ut i fjol.

Skådespelaren föddes 1969 i den amerikanska delstaten Massachusetts, men växte upp i Kanada. Innan han ens hunnit fylla ett år skilde sig hans föräldrar och hans pappa flyttade till Loa Angeles för att bli skådespelare.

Annons
Matthew Perrys mamma.

Som 15-åring flyttade Matthew Perry till sin pappa för att bo hos honom, något som hans mamma ska ha tagit väldigt hårt.

Enligt Matthew Perry själv ska han redan då börjat missbruka alkohol, något han och hans pappa hade gemensamt. Efter att han slutat skolan som 18-åring fick han en huvudroll i komediserien Second chance.

Därför gjorde Matthew Perry slut med flickvännen Julia Roberts

Men det var vid 24 års ålder som han verkligen fick sitt genombrott då han blev den yngsta medlemmen i Vänner-gänget. Över en natt blev alla sex skådespelare världsstjärnor och serien hyllades av såväl kritiker som tittare.

Annons

I början hade också Matthew Perry ett förhållande med stjärnan Julia Roberts och hon gjorde ett gästspel i serien. Men han valde senare att göra slut med henne då han var rädd för att hon skulle göra slut med honom först.

Matthew Perry och Julia Roberts.

Samtidigt som karriären gick spikrakt uppåt missbrukade han både alkohol och droger.

Det började eskalera efter att han 1997 skadat sig i en jet ski-olycka och blev beroende av smärtstillande opiater.

Han åt inget och kräktes väldigt ofta. Något som ledde till en stor viktnedgång, vilket flera fans noterade i serien.

Annons

”Jag kräktes bakom träd, bakom stenar, på damtoaletter. Ingen visste, inte min familj eller mina vänner,” skrev han.

Samma år skrevs han in på rehab för första gången.

Vänner-ensemblen

Drack en fjärdedels vodkaflaska per dag

Åren som följde blev tuffa för Matthew Perry. År 2000 låg han inne på sjukhus för att får hjälp med sitt alkoholberoende då han drack en fjärdedels vodkaflaska per dag, enligt tidningen Prevention.

2001 ringde stjärnan ett desperat samtal till sin föräldrar då han fruktade för sitt eget liv och de körde honom till ett hemligt rehabcenter där han tillbringade två och en halv månad i behandling. Han har i efterhand erkänt att han inte minns att han spelat in flera säsongen av Vänner.

Annons

”Jag älskade mina medskådespelare. Jag älskade manuset. Jag älskade allt med showen men jag kämpade med mitt beroende vilket bara ökade min känsla av skam”, skrev Perry i boken

Efter det började han sin nyktra resa, som innehållit både toppar och dalar. Han har även försökt att hjälpa andra med alkoholmissbruk.

Matthew Perry.

Hjärtstoppet stoppade storfilmen

På grund av sina alkoholproblem led han av problem med hälsan och 2019 var han nära att dö då hans tarm sprack och han blev nedsövd på sjukhus i två veckor, med små chanser att överleva.

Annons

Han avslöjar också i sin självbiografi att han tvingades dra sig ur storfilmen Don’t look up på grund av att hans hjärta slutade slå i fem minuter under en operation.

Enligt Matthew Perry själv har han varit mestadels nykter de senaste 20 åren av sitt liv, förutom ett 60-70-tal undantag. Han säger själv att han lagt ner över 100 miljoner kronor på att bli nykter.

På grund av de senaste årens problem med hälsan har han inte synts i några eller sedan 2017. Men han medverkade ändå vid den mycket uppmärksammade återföreningen för Vänner-ensemblen som sändes på HBO Max 2021.

Återföreningen för Vänner-ensemblen

FOTO: GRHO / BACKGRID US / TT ROJU / BACKGRID US / TT/RALL / BACKGRID US / TT / REUTERS/ Rights Managed/ Mario Anzuoni

Annons