mikael sandström

Doktor-Mikael Sandströms kamp med hälsan – "Jag har levt ett liv där..."

Doktor-Mikael Sandströms kamp med hälsan – "Jag har levt ett liv där..."

Efter att ha jobbat som läkare i 36 år har Doktor-Mikael nu valt att avsluta karriären.
Nu berättar han om kampen med hälsan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mikael Sandström avslöjar – detta vet ni inte om mig
0:30

Efter reklamen: Mikael Sandström avslöjar – detta vet ni inte om mig

(0:30)

Slå på ljud

Mikael Sandström, 64, har blivit "doktor Mikael" med hela svenska folket. Överläkaren har blivit en riktig tv-personlighet genom hans återkommande besök i Nyhetsmorgon där han besvarar tittarnas frågor om olika sjukdomar och hälsobekymmer.

Doktor-Mikael har ständigt fullt upp och tidigare i år släppte han boken Sånt är livet: berättelser från akuten. Enda sedan Mikael var liten drömde han om att bli läkare men att komma in på läkarlinjen var inte det lättaste för honom.

– Men jag var lite dum i huvudet, höll jag på att säga. Jag hade inte högsta betyg i alla ämnen, bara nästan, så de räckte inte för att komma in på läkarlinjen i första omgången, säger Mikael i en intervju med Hemmets Journal.

Doktor-Mikaels kamp med sömnen

Till slut kom Doktor-Mikael in på läkarlinjen och av en slump blev han narkos- och akutläkare. Men efter 36 år i tjänst valde han tidigare i år att sluta som läkare.

Doktor-Mikael berättade nyligen i en intervju om de sömnproblem som han kämpat med under sin karriär som överläkare.

– Jag sover så dåligt på grund av att jag gått jour hela livet. Jag har levt ett liv där jag alltid ska vara tillgänglig direkt på sekunden om något har hänt, säger Doktor Mikael i Rix MorronZoo.

Doktor-Mikael har minst sagt jobbat mycket under sina 36 år som överläkare, i hans nya bok har han även gjort en beräkning på hur många dygn han har jobbat jour.

– Det är över 2500 dygn jag har suttit jour. Och varje dygn är 24 arbetstimmar, berättar Mikael i radioprogrammet.

Det är minst sagt imponerade många dygn som Doktor-Mikael har jobbat jour som överläkare och kanske är det inte så konstigt att han på grund av det sover dåligt om nätterna.

FOTO: Anders Deros/Aftonbladet, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN