ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Doktor Mikael om sin artros – hemliga knepet för att må bättre i sjukdomen

16 okt, 2023 
Doktor Mikael
Doktor Mikael Sandström lever själv med artros men opererades för sjukdomen för ett par år sedan.
Nu berättar han för Hänt om vilket tips han tycker är det bästa att ta till ifall man har problem.
– Det blev jättebra resultat så det funkar skitfint, säger han till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tre snabba frågor med Mikael SandströmBrand logo
Tre snabba frågor med Mikael Sandström

Mikael Sandström, 65, syns ofta i tv-rutan för att besvara tittarnas frågor om sjukdomar och åkommor. Men vad alla kanske inte vet är att Mikael själv lider av en sjukdom.

Överläkaren som numera slutat arbeta inom vården för att fokusera på annat har sedan många år tillbaka haft artros, vilket är en ledsjukdom.

Mikael Sandström om att leva med artros – operationen som ändrade allt

I en intervju med Hänt berättar nu Mikael om sin kamp med sjukdomen samt om arbetet i Nyhetsmorgon.

– Vi hade hjärtskola sist jag var där och det var nästan rekord i antal frågor som kom in. Det är lustigt det där, när jag förklarar hur det ligger till, det är väldigt populärt. Och så är det några saker till som är extra populära och det är ämnena artros och fötter. Vad svenskar har för fetisch för fötter det vet jag inte varför, men när vi pratar om fötter då smäller det alltid till i frågelådan och jag förstår inte varför, säger Mikael.

Annons

På tal om artros, visst har du också artros?

– Ja, jag var med om en skada, jag höll på med tävlingsdans och vred knät. Jag hoppade, vred knät och då gick korsbandet av. Främre korsbandet, mediala minisken gick, och ledkapseln. Det här var 1982, då var jag 24 år men jag visste redan då att jag längre fram i livet kommer att få artros, vilket jag fick.

Han fortsätter:

– Jag fick då väldigt grav-artros i det skadade knät, det blir att ytorna då inte passar riktigt. Du kan kompensera för det i några decennier men inte sen, så blir det och så blev det för mig. Så jag opererades, det kallas för totalknä 2015. Det blev jättebra resultat så det funkar skitfint.

Doktor Mikaels knep till alla med artros – det kan du göra för att bli bättre i sjukdomen

Idag har Mikael inte lika mycket problem med sitt knä och nu kan han dessutom dela med sig av ett knep som alla med artros borde ta till sig.

Om man har artros vad är då det bästa man kan göra?

– Träning, att hålla igång. Träna rörelseomfång är det absolut viktigaste. Det är en av de vanligaste orsakerna till fysisk inaktivitet, för människor över 65 års ålder. Den vanligaste orsaken skulle jag säga, man tänker "nej jag vill inte" för jag har ont, då blir man sittandes, då blir man överviktig och då får man hjärtinfarkt. Du förstår kedjan, säger Mikael.

FOTO: TV4

Annons